Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Практична робота №2

.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.5 Кб
Скачать

Практична робота №6

Завдання №1: Вкажіть відповідність між користувачем ІС і роллю, яку він виконує.

Кінцеві користувачі або спілкуються з ІС в інтерактивному режимі, або формулюють свої запити службі адміністратора БД.

Користувачів інформаційної системи умовно можна розділити на дві групи: внутрішні і кінцеві. Внутрішні користувачі розробляють ІС і підтримують її функціонування, кінцеві — ті, заради яких і створюється інформаційна система.

Отже, для кінцевих користувачів ІС — інформаційна система являє собою сховище відомостей про жителів і рахунки, постачання і договори, документи і цінники.

Завдання №2:

1) Яким вимогам відповідає зовнішній рівень подання даних?

Зовнішній рівень відповідає погляду на предметну область з боку кінцевих користувачів і відображає вимоги до даних з боку прикладних програм. Це, як правило, словесний опис даних та їх взаємозв'язків, який відбиває інформаційні потреби користувачів і прикладних програм.

2) Чим відрізняється концептуальний рівень подання даних від інфологічного?

Концептуальний (або даталогічний) рівень абстракції відповідає уявленню про логічну організацію даних адміністратора БД і формується з урахуванням специфіки і особливостей конкретної СУБД. Цей рівень абстракції дуже схожий з інфологічним, але його відмінність перебуває у прив'язці до засобів реалізації — СУБД. Опис БД на концептуальному рівні задається мовою опису даних використовуваної СУБД, у термінах і обмеженнях, прийнятих у цій системі.

Інфологічний рівень відповідає "погляду" на предметну область її адміністратора (директора, міністра, ректора вузу і т.д.) Він бачить усю множину інформаційних об'єктів, усі можливі асоціації між ними, у той час як кожний кінцевий користувач спостерігає лише обмежений фрагмент предметної області. Інфологічний рівень являє собою інформаційно-логічну модель предметної області, в якій відображені інформаційні особливості об'єкта управління, без урахування особливостей і специфіки конкретної СУБД. Сутність інфологічного моделювання полягає у виділенні інформаційних об'єктів, які підлягають зберіганню в БД, а також визначенні атрибутів об'єктів і зв'язків між ними.

3) На що впливають параметри внутрішнього рівня подання даних?

Параметри внутрішнього рівня уявлення БД впливають на ефективність роботи ІС, наприклад, на час реакції системи.

4) На якому рівні подання даних відбувається визначення інформаційних об'єктів, їх атрибутів і зв'язків між ними?

На інфологічному рівні подання даних відбувається з визначення інформаційних об’єктів,їх атрибутів і зв’язків між ними.