Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота №5.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
174.08 Кб
Скачать

3.Як зархівувати файл чи папку?

Для архівування файлів використовують програми-архіватори Zip, Rar тощо з приставкою Win, якщо програми призначені для ОС Windows. Програма Total Commander має доступ до програм архівування і сама пропонує назву архівному файлу (користувач може ввести іншу назву), дописує йому розширення zip чи rаr і розташовує у папці, відкритій у сусідньому вікні.

4.Як розархівувати файл чи папку?

Щоб виконати зворотну дію, достатньо клацнути на піктограмі архіву, вибрати потрібні об'єкти і виконати команду Extract, зазначивши адресу папки-клієнта. Усі ці дії виконуються ще простіше — за допомогою команд Додати в архів (Add to Zip) чи Розархівувати (Extract files) в контекстних меню вибраного файлу чи головного меню програми відповідно, якщо програма-архіватор є на комп'ютері.

  1. Що таке багатотомний архів?

Якщо файли великі, то створюють багатотомні архіви. Наприклад, створюють томи по 1,4 Мбайта, щоб кожний том поміщався на окремій дискеті.

  1. Що таке sfx-архів?

Якщо архів переноситься на інший комп'ютер, то на цьому комп'ютері повинна бути інстальована програма-архіватор того ж формату стискування (zip чи rar), що й на «рідному» комп'ютері. Якщо такої програми немає, то архів не вдасться розпакувати. У цьому випадку створюють архів, який розпаковується автоматично (sfx-архів). Такий архів має розширення exe, є виконуваним файлом і не потребує наявності програми-архіватора для свого розпакування.

  1. Які є засоби обслуговування дисків?

Для обслуговування дисків використовують системні програми або спеціалізований пакет програм Norton Utilities for Windows. До операцій обслуговування дисків належать:

1) форматування диска;

2) створення логічних розділів (дисків) на вінчестері в межах певної файлової системи;

) зміна файлової системи, наприклад, перехід від FAT32 до NTFS;

4) очищення диска від непотрібних файлів;

5) сканування диска з метою виявлення логічних помилок;

6) дефрагментація диска;

7) сканування диска з метою виявлення фізичних дефектів;

8) призначення завдань для обслуговування за розкладом;

9) лікування диска з метою блокування зіпсутих кластерів;

10) відновлення системи (створення рятівних копій системних областей дисків тощо);

11) антивірусне сканування дисків і лікування файлів.

Під час форматування втрачається уся інформація на диску

  1. Для чого диск форматують?

До операцій обслуговування дисків належать: форматування диска;

Під час форматування втрачається уся інформація на диску. Команда Форматувати доступна в контекстному меню дисків. На навчальних комп'ютерах нею користуватися не можна, у домашніх умовах її варто застосовувати для форматування вживаних дискет.

  1. Як очистити диск від непотрібних файлів?

Крім простого видалення файлів або даних з жорсткого диска багато людей вважають дієвим способом видалення – форматування жорсткого диска. Хоча форматування жорсткого диска і надійніше ніж звичайне видалення файлів, все ж слід знати, що форматування диска видаляє тільки адресні таблиці. Відновити файли стає значно складніше однак комп’ютерний майстер зможе відновити велику частину даних які були на диску до форматування.

Стирання диска - один з нових методів очищення диска, що набирає популярність останнім часом. Це нова технологія котра гарантує що дані включаючи персоналізовані програми вашого комп’ютера і всі пристрої зберігання даних будуть необоротно відформатовані. Більш того двома самими відмінннми програмами в цьому роді є : Darikʼs Boot and Nuke і Eraser.

  1. Для чого диск сканують?

Програма сканування дисків з метою виявлення логічних помилок часто запускається автоматично під час вмикання комп'ютера, зокрема, якщо перед цим комп'ютер було вимкнено не за правилами або внаслідок зникнення живлення. Рекомендують дочекатися її завершення. Часто (але не завжди) цією програмою можна відновити стару дискети, з якої не зчитуються дані. Програму можна швидко запустити (для диска а: чи іншого) за допомогою команди з головного меню Виконати так: chkdsk а: (чи scandisk а: у ранніх версіях ОС Windows).

  1. Що таке дефрагментація диска?

Дефрагментацією дисків називають процесс обʼєднання фрагментованих файлів на жорсткому диску комп’ютера. Фрагментування файлів відбувається під час кожного збереження, змінення або видалення файлів. Зміни засновані до файлу часто зберігаються на жорсткому диску в іншому розташуванні ніж вихідний файл. Додаткові зміни можуть зберігаються в кількох розташуваннях. Через деякий час файл і власне сам жорсткий диск стають фрагментованими, програма де фрагментації дисків підпорядковує дані на диску та об’єдную фрагменти файлів, що підвищує продуктивність роботи комп’ютера. Дефрагментацію диска (команда defrag.exe) рекомендують виконувати, якщо рівень фрагментації (розкид кластерів файлу по поверхні диска) перевищує 7%.

  1. Що таке обслуговування за розкладом?

Сканування файлової структури може бути тривалим, тому його рекомендують виконувати за певним розкладом із застосуванням засобів призначення завдань. Ці програми ефективно захищають комп'ютер за умови регулярного поновлення користувачем через Інтернет баз зі штампами (зразками) вірусів, які використовують програми під час роботи.

  1. Що таке служба відновлення системи?

Після невдалих дій користувача чи вірусної атаки виконують відновлення системи з метою відновлення її продуктивності до рівня, якою вона була в недалекому минулому в так званих контрольних точках (днях) відновлення. Контрольні точки створюються автоматично. У деяких випадках їх потрібно створювати заздалегідь (див. інструкцію до програми Відновлення системи).

Операції обслуговування дисків 4, 6 та 11 є тривалими. Їх можна виконувати у фоновому режимі, але це сповільнює роботу комп'ютера. Тому для їх виконання, а також для запуску будь-яких програм згідно з деяким розкладом рекомендують застосовувати програму Призначення завдань. У вікні програми слід клацнути на посиланні Призначити завдання і виконати всі вказівки Майстра призначення завдань.

  1. Які переваги системи NTFS над FAT-32?

Файлова система управляє зберіганням і доступом до файлів на ПК. Одним із базових понять є кластер-мінімальний розмір даних на диску. Наприклад , якщо розмір кластера 8 Кб, а наш файл займає 1 Кб, то в результаті на вінчестері наш файл буде займати 8 Кб ( один кластер). Якщо реальний об єм файла 8,1 Кб, то на вінчестері він буде займати 16 Кб ( два кластера). Що стосується проблем вибору між NTFS та FAT-32 , якій же із двох файлових систем віддати перевагу.

NTFS – обмежений на розмір жорсткого диска – 20000000 Гб. Так що можна сказати, обмеження просто немає. Перші 12 % диска під управлінням NTFS відводяться під основну таблицю файлів MFT. Решта 88 % є простір для зберігання даних. Вона являє собою каталог всіх наявних файлів, причому файли невеликого розміру ( 100 байт) зберігаються прямо в MFT-це помітно прискорює доступ до них. Для роботи ФС дуже важливі перші 16 елементів MFT і тому на диску зберігається копія цих записів. У результаті « знести» NTFS досить непросто : система в змозі обійти серйозні несправності поверхні диска і пережити навіть пошкодження MFT ( аналогічна ситуація для FAT-32 закінчилася б фатально). FAT-32теоретично розмір диска FAT-32 обмежений 8 Тб. Імена файлів можуть зберігати до 255 символів. Максимально можливий розмір одного файлу складає 4 Гб. Однією із головних характеристик файлової системи є стабільність, у FAT-32 з нею дуже добре. Найбільш поширена помилка, неправильно записані дані про кількість вільного місця. До того ж FAT-32 досить сильно схильний до фрагментації і це істотно сповільнює роботу. В особливо запущених випадках фрагментація може привести навіть до «падіння» всієї ФС.