Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil2_Lobashova_Z.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
242.18 Кб
Скачать

3.2. Діяльність Національної Асамблеї інвалідів України по забезпеченню прав інвалідів

Національна Асамблея інвалідів України — всеукраїнське громадське соціально-політичне добровільне неприбуткове об'єднання всеукраїнських, місцевих та обласних громадських організацій, що об'єднують людей з інвалідністю.

Національна Асамблея інвалідів України (НАІУ) була створена на установчій конференції 22 вересня 2001 року та зареєстрована Міністерством юстиції України 10 січня 2002 року. Свідоцтво про реєстрацію № 1734. Засновниками виступили 15 всеукраїнських та 12 регіональних організацій інвалідів.

Метою діяльності асамблеї є об'єднання, узгодження дій та консолідація громадських організацій, членами яких є люди з інвалідністю, поліпшення становища в Україні, сприяння захисту конституційних прав, підвищенню їх ролі і соціального статусу в суспільстві, захист спільних інтересів своїх членів.

Завданням асамблеї є :

представництво і захист конституційних прав та інтересів як окремих людей з інвалідністю так і їх організацій в державних органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, інших громадських організаціях;

комунікація з громадськими організаціями інвалідів України та інших країн;

участь у формуванні державної політики з вирішення соціально-економічних, політичних та інших нагальних проблем людей з інвалідністю, створення відповідної законодавчої бази;

сприяння інтеграції людей з інвалідністю у суспільство та формуванню свідомості суспільства щодо позитивного ставлення до громадян з фізичними або ментальними особливостями.

Вищим керівним органом є Генеральна Асамблея, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Сушкевич Валерій Михайлович. Виконавчі функції покладено на секретаріат асамблеї.

Асамблея видає всеукраїнську газету «Без бар'єрів» для тих, хто зіткнувся з інвалідністю. Також періодично готується й викладається на сайті інформаційний електронний вісник «Маяк».

Асамблея готує та реалізує велику кількість проектів, приміром, один який можна вважати основою і базою для реалізації усіх інших – це проект «Толерантне суспільство», що полягає у подоланні ментальних бар’єрів суспільства щодо сприйняття інвалідності. У його рамках видали книжку «Читати на рівних» і ведуться переговори з Укрпоштою для розсилки дітям, які не бачать. Основна ідея проекту – збір коштів на виготовлення дитячих тактильних книг Брайля для слабозорих та тотально незрячих дітей України. Книги буде передано відповідним навчальним закладам та бібліотекам

Основна мета – зробити важливий внесок в розвиток та освіту дітей з обмеженими можливостями зору, шляхом об’єднання зусиль населення України.

В Україні за неофіційними даними понад 100 тис. дітей із вкрай слабким зором, серед яких понад 1 тис. - тотально незрячих. Для них одним з найважливіших засобів отримання інформації служать тактильні книги шрифтом Брайля, яких у нашій країні катастрофічно не вистачає. Навіть спеціалізовані школи для незрячих дітей забезпечені такою літературою на 15%, від необхідного обсягу. При цьому, у зв'язку з великим прагненням до розвитку, потреба слабозорих і тотально незрячих людей в книгах в 5 разів перевищує аналогічну потребу звичайних українців. За даними Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, зрячий українець у середньому освоює 12 книжок на рік, а читач спеціалізованої бібліотеки для сліпих - 50!

Потреба спеціалізованих закладів для слабозорих та тотально незрячих дітей у книжках художньої літератури складає 4200 екземплярів.

Спільно з фахівцями в сфері корекційної педагогіки було прийнято рішення надрукувати казку І. Франка «Лисичка і Журавель», яка входить до переліку рекомендованої літератури для позакласного читання.

Члени УАВПП, що підтримують ініціативу, розмістять на сторінках своїх видань рекламні макети, які закликають зробити благодійні пожертви на друк дитячих книг шрифтом Брайля. Вже зараз проект «Читати на рівних» погодилися підтримати 33 видавничі об'єднання.

Також відбулась програма, у якій згадуються люди, які досягнули багато у житті, але при цьому жили з інвалідністю – наприклад, Рузвельд, Шопен, Бетховен. У людей запитували – «ви їх знаєте як успішних, розумних і сильних, але чи знаєте ви, що вони жили з інвалідністю?».

У рамках проекту «Міста для людей з інвалідністю не існує» розробили «Путівник доступних місць по Україні», завдяки цій карті людина може знайти для себе доступний готель чи ресторан, в який вона зможе потрапити безперешкодно. І тут коли йдеться про доступність, то це не лише про 10% людей, які мають інвалідність, а й маломобільні групи – вагітних жінок, пенсіонерів, подорожуючих з валізами. Асамблея займається просвітницькою кампанією, проводить аудити доступності, працює з навчальними закладами, які готують фахівців у цих сферах, розробляє відповідні методичні посібники та рекомендації з покращення міського простору, оскільки інфраструктура і транспорт залишаються і надалі бар’єрними.

У кожній області є місцевий комітет доступності, до складу якого входять представники громадських організацій. Цей напрямок діяльності триває з 2001 року .

Ще один напрям – репродуктивне здоров’я жінок з інвалідністю. Цей проект стосується насамперед тих жінок, які пересуваються на інвалідному візку. Вони можуть і мають право виношувати і народжувати дітей, але постає питання про те, в яких умовах їм доводиться це здійснювати. В Україні лише поодинокі приватні клініки архітектурно доступні для таких жінок. Інше питання – як сприймає суспільство цю проблему, оскільки ще й досі обговорюється, чи жінка з інвалідністю має право народжувати. Асамблея намагається обґрунтувати, що вони не просто мають право це робити, а роблять це, щоправда, подолавши багато труднощів.

Асамблея також реалізовувала проекти з Ukrainian Fashion Week та Football Without Limitsпідтриманий UEFA.

!!! Також під час Євро? було здійснено багато, що попри завершення проекту, зараз створено декілька фан-клубів людей з інвалідністю, як вони собі називають – «парафан».

У рамках проекту Асамблеї вдалося збільшити доступність футболу для сліпих вболівальників, а саме - організувати аудіо-описові коментарі для незрячих фанатів. Спеціально навчені люди у групках описують вголос, що відбувається - хто впав, хто в якій формі, що роблять вболівальники, одним словом – все, що бачать і це все транслюється за допомогою навушників незрячим людям, які сидять у спеціально обладнаних для них місцях.

Це працювало на усіх матчах Євро-2012. Такі аудіо-коментарі для незрячих людей використовують під час важливих подій у всіх розвинених країнах світу.

На даний час Національна Асамблея інвалідів України та Громадська організація «ЄВРОПЕЙСЬКА АСОЦІАЦІЯ З ПРАВ ІНВАЛІДІВ» реалізують програму, яка передбачає допомогу особам з інвалідністю та членам їх сімей із Донецької та Луганської областей України, де проходить антитерористична операція.

Враховуючи ситуацію, яка склалася на Сході України, в Донецькій та Луганській областях, де проходять бойові дії, багато людей змушені залишити свої домівки і виїхати з даних регіонів, в надії зберегти своє життя та життя своїх рідних.

У особливо складній ситуації опинилися громадяни з інвалідністю, оскільки без сторонньої допомоги вони не в змозі покинути свої домівки, а якщо і з’являється така можливість, виникає інша проблема – відсутність в регіонах України чітко визначених місць (санаторіїв, баз відпочинку та інших закладів), які б були пристосовані (пандуси, ліфти, санітарні кімнати та інше) для проживання осіб з інвалідністю та готовими їх прийняти.

Труднощі пов’язані не тільки з переїздом осіб з інвалідністю з територій, де проходять бойові дії, а й з іншими чисельними проблемами вже на безпечній території України, зокрема це організація проживання, повноцінного харчування, лікування, побутового облаштування, а також забезпечення соціальної, юридичної, правової, психологічної та іншої допомоги переселенцям.

На момент прийняття Благодійної програми «Рятуймо разом!»» для людей з інвалідністю та членів їх родин, вимушених переселенців із зони АТО практично відсутня скоординована державна допомога у вигляді організації безпечного виїзду людей із зони АТО, фінансування переїзду, проживання та харчування даної групи населення.

На сьогодні місто Одеса та Одеська область стали своєрідним центром для тимчасового переселення осіб з інвалідністю зі Сходу України, оскільки має для цього найбільшу в Україні інфраструктуру санаторіїв та баз відпочинку.

Національна Асамблея інвалідів України та Європейська Асоціація прав інвалідів започаткували дану Програму для надання допомоги особам з інвалідністю, вимушеним переселенцям із зони АТО.

На сьогодні м. Одеса та Одеська область вже прийняли 620 осіб з інвалідністю та членів їх сімей і надалі продовжують приймати громадян з Донецької та Луганської областей України. Практична діяльність громадських організацій та досвід роботи у надзвичайній ситуації надає можливість стверджувати про збільшення кількості осіб з інвалідністю, які будуть прибувати із зони АТО та яким необхідна всебічна допомога.

В даній ситуації виникає необхідність координації дій та об’єднання зусиль громадських організацій, державних та приватних структур щодо вирішення нагальних проблем вимушених переселенців з інвалідністю.

В рамках Програми, НАІУ та Асоціація взаємодіють з державними структурами, громадськими, релігійними, благодійними, профспілковими організаціями, фондами, міжнародними організаціями та іншими юридичними і фізичними особами, що своєю діяльністю допомагають реалізувати Програму.

Основною метою Програми є сприяння у допомозі в організації виїзду осіб з інвалідністю із Луганської та Донецької областей України, де проходить АТО, а також їх тимчасовому розміщенню в безпечних місцях, допомога у захисті їх прав, свобод і законних інтересів.

Для реалізації Програми НАІУ та Асоціація домовилися про наступні напрямки діяльності:

перевезення людей з інвалідністю в зоні проведення АТО, а також допомога у придбанні квитків на перевезення залізничним (авто) транспортом з території з Луганської та Донецької областей;

перевезення авто транспортом людей з інвалідністю до місць компактного поселення (санаторії, бази відпочинку тощо) у м. Одеса та Одеській області, інших регіонах України;

організація проживання, а саме розміщення людей з інвалідністю в місцях компактного поселення (санаторії, бази відпочинку тощо) з необхідними умовами для зручного проживання;

організація харчування:

організація надання необхідної медичної допомоги для людей з інвалідністю;

облаштування побуту, зокрема через надання гуманітарної допомоги для зручного проживання людей з інвалідністю;

пошук у працевлаштуванні, тимчасовій зайнятості.

Також для реалізації Програми НАІУ та Асоціація здійснюватимуть додаткові напрями діяльності:

здійснення громадського контролю за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування в частині забезпечення ними соціальних та інших гарантій вимушених переселенців з інвалідністю;

співробітництво з органами державної влади та місцевого самоврядування у вирішені проблем вимушених переселенців з інвалідністю;

узагальнення практичної діяльності Програми щодо надання допомоги людям з інвалідністю та підготовка рекомендацій та пропозицій органам законодавчої та виконавчої влади щодо виконання статті 11 «Ситуація ризику та надзвичайні гуманітарні ситуації» Конвенції ООН «Про права інвалідів».

Програма «Створення в Україні безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення», яка розпочалась у 2002 році, має на меті сприяння створенню в Україні безбар'єрного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями, залучення представників громадських організацій до реалізації державної Програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів житлового та громадського призначення, а також до співпраці з органами державної влади щодо ліквідації архітектурних бар'єрів та створення універсальної доступності.

ВГСПО «Національна Асамблея інвалідів України» (НАІУ) з 2001 року почала займатися питаннями створення в Україні безбар'єрного середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями, започаткувавши програму «Безбар'єрна Україна». За роки реалізації даної Програми, НАІУ здобула досвід у вирішенні проблем доступності та створенні універсального дизайну, налагодивши співпрацю з міжнародними партнерами США, Канади і багатьох європейських країн. Саме тому НАІУ було визнано суб'єктом розробки та виконання Указів Президента України №900/2005 та №1228/2007. Відповідно до цих документів було передбачено громадський вплив на процеси створення безбар'єрності через дорадчо-консультативні органи – Комітети доступності. Створення такої структури відкрило шлях до формування мережі активістів з усієї України, яка взяла на себе вирішення багатьох контрольно-консультаційних функцій як на державному. так і місцевому рівнях, в кожному населеному пункті. Представники НАІУ входять в комітети доступності профільних міністерств та відомств; обласні та міські комітети доступності.

У 2007 році НАІУ ініціювала проведення Всеукраїнської наради «Безбар'єрна Україна» за участю Президента України з метою винесення питань доступності до об'єктів соціальної, транспортної та житлової інфраструктури на всеукраїнське обговорення. Вперше питання «доступності» обговорювалися за участю губернаторів, представників профільних міністерств та інституцій, громадських організацій інвалідів, правозахисних організацій та громадян з інвалідністю. 4 грудня 2008 року НАІУ провела другу Всеукраїнську нараду «Доступність архітектурної та транспортної інфраструктури для громадян з інвалідністю».

За результатами цих нарад з'явилися державні документи, спрямовані на активізацію діяльності державних та місцевих органів влади. Також в даних документах були надані певні повноваження громадським організаціям та комітетам доступності в частині підготовки рекомендацій щодо вдосконалення законодавства, проведення моніторингу діяльності органів влади щодо забезпечення доступності соціальної, житлової та транспортної інфраструктури, розробки місцевих програм.

Міністерство регіонального розвитку та будівництва України та Національна Асамблея інвалідів України досягли відповідного рівня співпраці, результатом якої стала розробка та офіційне введення в дію ДБН В 2.2.-17: 2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Представники НАІУ входять в комітети доступності, які створені при центральних органах виконавчої влади, а також в комітети доступності обласного, міського та селищного рівнів. НАІУ налагодила співпрацю з Мінрегіонбуд, Мінтранс, Мінпраці та іншими державними інституціями з питань створення доступного середовища. НАІУ розробила інформаційно-методичні матеріали для громадських організацій, комітетів доступності, державних та комерційних структур щодо роз'яснення чинного законодавства та ДБН. Для широкого інформування НАІУ створила Інтернет-портал «Безбар'єрна Україна».

Національна Асамблея інвалідів України пролобіювала (2009 р.) прийняття Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1482-р «Про затвердження плану заходів щодо запровадження інклюзивного та інтегрованого навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на період до 2012 року». Сьогодні представники НАІУ увійшли до робочої групи Мінрегіонбуду по розробці ДБН для інклюзивних шкіл.

Національна Асамблея інвалідів України здійснює значну і суттєву роботу відповідно до Статуту НАІУ, щодо участі у формуванні і реалізації державної політики у сфері соціального захисту інвалідів та забезпечення їх прав, співпрацюючи з Адміністрацією Президента України, Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Кабінетом Міністрів України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством інфраструктури України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державною службою з питань інвалідів та ветеранів України, Фондом соціального захисту інвалідів.

!!! Які проблеми існують у діяльності Національної Асамблеї інвалідів України?

Які проблеми вирішені, які практичні результати діяльності Асамблеї?

Які Ваші власні пропозиції та рекомендації?

Кстати, проверка на плагиат показала, что:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]