Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пед.консиліум.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
8.22 Mб
Скачать

Vі. Підсумок консиліуму. Казка «Про силу добра, силу волі та силу розуму»

Практичний психолог

Практичний психолог

Казка «Про силу добра, силу волі та силу розуму»

На далекій планеті Дитинства жили ма­ленькі Принц і Принцеса. Було їм там тепло й затишно. Усі їх любили, здійснювали їхні бажання й прохання. На жовто-фіолетових деревах там голосно цвірінчали мавпополуси, а на галявинах метушились горобчикозаври. Там було весело й безтурботно. Але прийшов час, коли до них завітав правитель тієї планети Мудролюб і сказав:

  • Ви вже виросли, Принце і Принцесо, час збиратися в далеку дорогу на планету Дорослих. Я приніс вам крила. Приміряйте їх і починайте вчитися літати.

  • Але для чого нам відлітати звід­си? — запитали діти. — Нам тут дуже добре. Ми не хочемо дорослішати, бути завжди зайнятими, поспішати на роботу, як ці нудні дорослі. Ми залишимося тут. Крім того, на інших планетах листя лише зелене — нецікаво, і тварини не вміють пе­ретворюватися одне в одного. Так, ми за­лишаємося тут.

  • Ви не можете тут залишитися, — похи­тав головою Мудролюб. — У вас уже зібрало­ся стільки «Я можу робити сам», що це буде примушувати вас знайти йому призначення і вихід. Вам самим захочеться приймати рі­шення, робити те, що забажається... Бо ви швидко зростаєте. І якщо замешкаєтеся, то крила не зможуть витримати вас, і ви за­лишитеся на планеті Дитинства назавжди.

  • Добре, давай нам крила. Приміряємо їх,— сказали діти.

  • Не все так просто, — знову похитав голотою Мудролюб. — Щоб здолати шлях до планети Дорослих, вам будуть потрібні всі ваші сили, і головні з них — це сила волі, сила розуму і сила добра.

  • Так, із силою волі й силою розуму ми згодні — це корисно. Знадобляться зав­жди. А ось для чого сила добра? Вона зай­ва, — заперечили Принц і Принцеса.

  • Ні, це найважливіша сила дорослих, — відповів Мудролюб. — Дорослі на те й до­рослі, що вміють допомагати іншим. Відда­вати себе. А не лише отримувати, як діти. І необхідно навчитися піклуватися про ін­ших, бо не відчуєш себе дорослим.

  • Добре, домовилися. Будемо шукати в собі всі три сили, — погодилися діти.

Але легко сказати, та важче зробити. Ось сила волі, наприклад: знайдеш її, вхопиш, а вона, як слизький м’ячик, із рук висковзує. І тоді починаєш вигукувати, інших переби­вати, на уроках учителя відволікати, това­ришів. А коли виконуєш домашнє завдання, так сила волі під стіл ховається, і ніяк не хо­четься його закінчувати.

Сила розуму, як на лихо, на математиці засинає або на уроці української мови, коли думати треба. Хочеться все залишити і пого­моніти з сусідом.

А сила добра на уроці прекрасно почу­вається. Так і манить усім допомагати, а не з підручником працювати. Та після дзвінка ховається кудись у таємниче місце. І тоді вже не хочеться допомогти, а хочеться побігати й погаласувати.

Важко було шукати ці сили Прин­цу та Принцесі, та дуже вже хотілося їм на планету Дорослих. І як у будь-якій казці, знайшли вони свої сили, труднощі подола­ли. І тоді якогось вечора дуже дивно поди­вилися на них їхні батьки — з гордістю і з радістю!

  • Здається, наші діти подорослішали, — сказали вони.

Діти при цьому зніяковіли і стали швидко щось засовувати в кишені. З кишень вигля­дали шматочки жовто-фіолетових листочків і маленькі слономавпенята, тому що діти вирішили взяти з собою у доросле життя шматочки планети Дитинства.

Психолог. Ми з вами дозволимо їм це зробити, правда ж?

Рефлексія

  • Чи прийшов час для наших дітей, як і для героїв казки, по­дорослішати?

  • Чи дійсно для цього необхідні сила волі, сила розуму та сила добра?

  • Може, потрібні ще якісь сили?

  • Чому Принц і Принцеса взяли із собою до планети Дорослих шматочки з планети Дитинства?

  • А які риси та вміння потрібні нам, педагогам та батькам, для того, щоб стати для наших дітей друзями-Мудролюбами?