Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Документ Microsoft Word

.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
28.55 Кб
Скачать

Відповіді на питання:

А) Як розкривається поняття про державний суверенітет в декларації про державний суверенітет.

Після розпаду СРСР і здобуття нашою країною незалежності розпочався новий етап у розвитку конституційного процесу в Україні. Його вихідним пунктом стало проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. Насамперед зазначимо, що загалом суверенітет означає зверхність і незалежність влади. Розрізняють три види суверенітету: державний, національний і народний. Державний суверенітет — верховенство державної влади всередині країни та її незалежність у зовнішньополітичній сфері. Національний суверенітет — повновладдя нації, її реальна можливість вільно вирішувати всі питання свого національного життя. Народний суверенітет — повновладдя народу, який здійснює свою неподільну владу самостійно й незалежно від інших соціальних сил. У різних країнах юридичне закріплення та реальне існування цих трьох видів суверенітету різне. Так, нині в Україні всі три види суверенітету знайшли юридичне закріплення в розгляданій Декларації. Поняття "державний суверенітет", висвітлене в преамбулі Декларації, розкривається в десяти її розділах.

Розділ І. Самовизначення української нації. Україна " розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення українською нацією свого невід'ємного права на самовизначення. Розділ II. Народовладдя. Громадяни Республіки всіх національностей становлять народ України. Народ України є єдиним джерелом державної влади в Республіці. Розділ III, Державна влада. Україна є самостійною у вирішенні будь-яких питань свого державного життя. Розділ IV. Громадянство Української РСР. Українська РСР забезпечує рівність перед законом всіх громадян Республіки. Розділ V. Українська РСР здійснює верховенство на всій своїй території. Розділ VI, Економічна самостійність. Українська РСР самостійно визначає свій економічний статус і закріплює його в законах. Розділ VII. Екологічна безпека. Українська РСР самостійно встановлює порядок організації охорони природи та порядок використання природних ресурсів. Розділ VIII. Культурний розвиток. Українська РСР є самостійною у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації, гарантує всім національностям, що проживають на території Республіки, право їх вільного національно-культурного розвитку; Розділ IX, Зовнішня і внутрішня безпека, Українська РСР має право на власні Збройні Сили та органи державної безпеки.

Розділ X. Міжнародні відносини. Українська РСР виступає рівноправним учасником міжнародного спілкування визнає : пріоритет загальновизнаних норм міжнародного права перед нормами внутрішньодержавного права. Декларацію було покладено в основу нової Конституції, низки прийнятих законів України; вона визначає позиції республіки під час укладення міжнародних договорів. Необхідно вказати, що Декларація, прийнята ще за часів СРСР, була спрямована на забезпечення суверенітету України у складі СРСР, тому окремі її положення застаріли, хоча в цілому вона не втратила свого значення й дотепер.

Б) Які положення закріплені в Акті проголошення незалежної України

А К Т ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року,

- продовжуючи тисячолітню традицію державотворення на Україні,

- виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами,

- здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто

п р о г о л о ш у є

н е з а л е ж н і с т ь У к р а ї н и та створення самостійної української держави - УКРАЇНИ.

Територія України є неподільною і недоторканною.

Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ 24 серпня 1991 року

3)На яких засадах ґрунтується державний устрій України?

Україна- унітарна, суверенна і незалежна, демократична, соціальна і правова держава, парламентсько-президентська республіка. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Виконавча влада в країні належить Кабінетові Міністрів, а законодавча  — парламенту(Верховній Раді України). Найвищим органом судової влади в Україні є Верховний Суд України. Можливість впливати на роботу усіх трьох гілок влади: виконавчої, законодавчої та судової, має Президент України — згідно з Конституцією  він зобов'язаний припиняти будь-які їх дії, що порушують основний Закон України.

4)В яких випадках припиняються повноваження народних депутатів України?

Повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України.

Повноваження народного депутата України припиняються достроково в разі:

складення повноважень за його особистою заявою;

набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

визнання його судом недієздатним або безвісті відсутнім;

припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;

якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;

у разі розпуску (саморозпуску) парламенту;

його смерті.

Повноваження народного депутата України припиняються достроково також у разі дострокового припинення відповідно до Конституції України повноважень Верховної Ради України — в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

У разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо народного депутата України, визнання народного депутата України недієздатним або безвісно відсутнім його повноваження припиняються з дня набрання законної сили рішенням суду, а в разі смерті народного депутата України — з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть.

У Верховній Раді обговорюється законопроект про відміну депутатської недоторканості. Як би ви вирішили це питання? Аргументуйте.

Депутатську недоторканість потрібно залишити, можливо не в такому стані, як вона зараз є, але залишити обов’язково. Тому щ він є борець народу і повинен мати захист, особливо опозиції від наїздів системи. Щоб його не міг затримати любий слідчий. Також потрібно розширити повноваження слідчих комісії Верховної ради.

Слід було б зробити такою: 1) затримання депутатів відбувається лише за наявних доказів і за дуже важливих обставинах; 2) докази попередньо перевіряють на правдивість; 3) пільги і привілеї скасувати. При зарплаті, яку мають депутати, навряд чи їм це потрібно. 6)Хто такий омбудсмен? Які повноваження він має?

Омбудсмен, рідко Омбудсман (від ombudsman «представник») — посадова особа, на яку покладаються функції контролю за дотриманням законних прав та інтересів  громадян в діяльності органів виконавчої влади і посадових осіб. Офіційні назви посади в різних країнах розрізняються. На сучасному етапі посада омбудсмена існує в понад 100 країнах світу.

В Україні посада Омбудсмена існує з 1998 року і називається «Уповноважений Верховної Ради України з прав людини ( орган Верховної Ради України, що здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні».

Можна виділити певні ознаки, що об'єднують усіх омбудсменів. Вони полягають у тому, що статус такої особи характеризується:

незалежним становищем в системі державних органів;

незмінюваністю протягом усього строку повноважень парламенту, який її призначив;

відкритістю та доступністю для усіх громадян, які потребують захисту своїх прав і свобод;

відсутністю формалізованих процедур розгляду скарг і звернень;

безоплатністю надання допомоги;

зв'язаністю не тільки правовими нормами, а й уявленнями про справедливість і «здоровий глузд».

Термін за визначенням:

  1. Найвищим представницьким органом держави - Верховна Рада (парламент).

  2. Остаточне затвердження парламентом міжнародного договору – Ратифікація.

  3. Звід, система правил, , які визначають порядок організації діяльності Верховної Ради України – Регламент.

  4. Документ що стверджує повноваження депутата надані йому виборцями, інтереси яких він представляє – Мандат .

  5. Процедура відставки Президента – Імпічмент

  6. Основний закон держави – Конституція.

Поміркуйте:

  1. Чи можливе поєднання правосуддя і справедливості?

Правосуддя — самостійна галузь державної діяльності, яку здійснює суд шляхом розгляду і вирішення у судових засіданнях в особливій, встановленій законом, процесуальній формі цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ. Правосуддя – це справедливість у дії

Справедливість — мораль та чеснота, вразливість як на суспільне добро, так і на суспільне зло. За Платоном, справедливість — це найвища чеснота, що утримує мужність, поміркованість та мудрість в повній рівновазі й гармонії («кожному своє»). За Платоном саме справедливість державного устрою породжує у нього «однодушність» і дружбу співгромадян, жінок і чоловіків.

Правосуддя без справедливості існувати не може.

  1. Якою на ваш погляд, повинна бути реформа правоохоронних органів в Україні?

А) адміністративна реформа правоохоронних відомств: - міністерство внутрішніх справ має окрім 90% скорочення і цілковито нового підбору кадрів

- ліквідація служби безпеки України як корумпованої, неефективної та переповненої російськими агентами структури. Створення Національного Бюро Безпеки виключною компетенцією котрого є питання національної безпеки, організованої злочинності, зокрема і міжнародної та антитерористична діяльність.  

Б) генеральна та місцеві прокурати орган що представляє інтереси держави у судах і не веде жодних розслідувань. це єдина, виключна функція прокуратури. В) популяризація та поширення норм про затримання особи, що вчинила злочин самими громадянами(так званий "цивільний арешт")

  1. Яке громадянство буде у дитини, котра народилась у Києві, якщо її мати громадянка України, а батько – громадянин Ізраїлю? Дитина буде громадянином України.

  2. Чи є Конституція України запорукою злагоди у суспільстві? Ні, Конституція піклується про зміцнення громадянської злагоди у суспільстві.