Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АНАТОМИЯ МОДУЛЬ 2.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Тема 16. Сечоводи, сечовий міхур.

СЕЧОВІД (uréter).

Сечовід — парний орган, має форму трубки. Довжина сечоводу 30— 35 см., діаметр - 4-7 мм., розташований позаду очеревини (екстраперитонеально).

Топографія: сечовід знаходиться в черевній та тазовій порожнинах.

Зовнішня будова. Розрізняють 3 частини сечоводу:

— черевну (pàrs abdominàlis);

  • тазову (pàrs pelvina).

— внутрішньостінкову (pàrs intramuralis)

Звуження сечоводу:

— місце переходу миски в сечовід;

— місце переходу черевної частини сечоводу в тазову (вся тазова частина вужча, ніж черевна);

  • місце входу сечоводу в сечовий міхур.

Внутрішня будова. Сечовід — порожнистий (трубчастий) орган.

Будова стінки:

1) внутрішня оболонка — слизова — має наступні особливості:

— перехідний епітелій;

— поздовжні складки;

— виражена підслизова основа;

— залози виробляють слиз;

— лімфоїдна тканина утворює одинокі лімфатичні вуз­лики;

2) середня оболонка — м'язова — складається з 2 шарів:

— внутрішнього — поздовжнього;

— зовнішнього — циркулярного.

Але тазова частина сечоводу має 3 шари:

— поздовжній;

— циркулярний;

— поздовжній;

3) зовнішня оболонка — адвентиціальна.

Сечоводи новонароджених мають звивистий хід, легко зміщуються у зв'язку зі слабким розвитком жирової клітковини заочеревинного простору. Довжина їх - 4-7 см. Лівий сечовід довший за правий. Поле стикування з сечовим міхуром порівняно велике. Вигини більш виражені як на рівні нижнього полюса нирки, так і в області пересічення сечоводу з судинами. Стінка сечоводів тонка, м'язовий циркулярний шар розвинутий слабо, особливо при впадінні в сечовий міхур.

Рентгенанатомія: на рентгенограмі сечовід має вигляд довгої вузької тіні, що йде від нирки до сечового міхура. Сечовід утворює згини (викривлення) в двох площинах — сагітальній і фронтальній (в черевній частині — медіально, в тазовій — латерально).

Розвиток. Сечовід розвивається зі середньої (проміжної) частини мезодерми (з ніжок мезодерми). З каудальної частини мезонефричної протоки утворюється метанефричний дивертикул, з якого формується сечовід.

Функція: проведення сечі.

Кровопостачання та іннервація. Сечовід кровопостачається сечовідними гілками ниркової артерії, внутрішньої клубової артерії, нижньої міхурової артерії, яєчкової (яєчникової) артерії. Венозна кров відтікає в одноіменні вени. Лімфа відтікає в поперекові та клубові лімфатичні вузли. Парасимпатична іннервація здійснюється аксонами вісцеромотонейронів парасимпатичних вузлів, в яких перериваються гілки блукаючого нерва і тазові нут­ряні нерви. Симпатична іннервація відбувається нирковим, сечовідним, нижнім підчеревним сплетеннями, утвореними аксонами вісцеромотонейронів поперекових та крижових вузлів симпатичного стовбура. Чутливі волокна йдуть в складі симпатичних і парасимпатичних нервів.

СЕЧОВИЙ МІХУР (vésica urinàrìa, s.cystus (rp.).

Наповнений сечовий міхур має яйцеподібну форму, порожній — трикутну. Об'єм сечового міхура — 500 мл. Сечовий міхур — непарний орган.

Топографія:

— голотопія: наповнений сечовий міхур знаходиться у порожнині таза і в черевній порожнині; порожній — тільки в порожнині таза;

— скелетотопія: наповнений сечовий міхур виступає на 4—5 см над рівнем лобкового симфізу, порожній — не виступає;

— синтопія: у мужчин позаду сечового міхура розміщена пряма кишка, у жінок — матка.

Зовнішня будова. Розрізняють наступні частини сечового міхура:

— верхівка (àpex vésicae urìnàriae);

— тіло (corpus vésicae urinàriae);

— дно (fundus vésicae urinàriae);

— шийка (cérvix vésicae urinàriae).

Сечовий міхур має парний вхідний отвір — отвір сечоводу (óstium uretéris) i непарний вихідний отвір — внутрішній отвір сечівника (óstium uréthrae intémum).

Внутрішня будова. Сечовий міхур — порожнистий (трубчастий) орган. Будова стінки:

1) внутрішня оболонка — слизова — має наступні особливості:

— перехідний епітелій;

— виражені складки (plicae vesicàles), але є виняток — трикутник сечового міхура (trigónum vésicae), в основі якого є отвори сечоводів, а на верхівці — внутрішній отвір сечівника;

— виражена підслизова основа, але виняток — трикутник сечового міхура (в трикутнику відсутні складки і підслизова основа);

— залози міхурові (glаndulae vesicàles) виробляють слиз;

— лімфоїдна тканина утворює одинокі лімфатичні вузлики;

2) середня оболонка — м'язова — складається з трьох шарів:

— внутрішній (stràtum intérnum) — переважають поздовжні волокна;

— середній (stràtum mèdium) — переважають поперечні волокна;

— зовнішній (stràtum extérnum) — переважають поздовжні волокна;

Поперечні волокна в ділянці шийки сечового міхура потовщуються і утворюють м'яз-стискач міхура (musculus sphincter vésicae).

М'язова оболонка сечового міхура формує також м'яз, який виганяє сечу (musculus detrùsor urinae);

3) зовнішня оболонка — адвентиціальна (порожнього міхура) з трьох сторін, лише зверху — серозна (міхур лежить екстраперитонеально).

Сечовий міхур у новонароджених веретеноподібний чи грушоподібний, розташовується над входом у малий таз, його верхівка знаходиться на середині відстані між пупком і лобковим зрощенням. Дно сечового міхура розташоване на рівні верхнього краю лобкового симфізу, отвори сечоводів знаходяться у дівчаток на висоті отвору матки. Передня стінка сечового міхура не покрита очеревиною. У дівчаток, на відміну від дорослих, сечовий міхур не стикається з піхвою, у хлопчиків не межує з прямою кишкою. В перші три роки життя відбувається опускання сечового міхура в порожнину малого таза. При цьому змінюється відношення органа до тазових нутрощів і очеревини; сечовий міхур виходить з-під очеревинного покриву і займає в спорожненому стані екстраперитоніальне положення. Ємність сечового міхура складає, у новонароджених 50-80 см3, у дітей 6 місяців 135 см3, у віці 1 року 200 см3, у 3-4 роки 400 см3, у 8-9 років 500 см3, у 12-13 років 900 см3. У дорослих максимальна місткість сечового міхура складає у середньому 1500-2000 см3.

Розвиток. Розвиток сечового міхура пов'язаний з пере­твореннями клоаки. Клоака — це спільна порожнина, куди спочатку відкриваються сечові та статеві шляхи, задня кишка. Клоака має вигляд сліпого мішка, закритого клоа­ковою перетинкою. Згодом в клоаці виникає фронтальна перетинка, яка поділяє клоаку на дві частини: сечостатевий синус і пряму кишку, клоакова перетинка проривається. Сечостатевий синус продовжується в сечовий мішок (allantóis). Дистальна частина сeчового мішка перетворюється в сечову протоку (urachus), яка до моменту народження облітерується і залишається у вигляді серединної пупкової зв'язки. З проксимальної частини сечового мішка розвивається сечовий міхур.

Функція:

— накопичення сечі;

— виведення сечі.

Кровопостачання та іннервація. Сечовий міхур кровопостачається верхніми та нижніми міхуровими артеріями. Венозна кров відтікає в однойменні вени. Лімфа відтікає у лімфатичні вузли таза (клубові). Парасимпатична іннервація здійснюється аксонами вісцеромотонейронів па­расимпатичних вузлів, в яких перериваються тазові нутряні нерви. Симпатична іннервація відбувається нижнім підчеревним сплетенням (тазовим), утвореним аксонами вісцеромотонейронів крижових вузлів симпатичного стовбура. Чутливі волокна йдуть в складі тазових нутряних нервів.

Чоловічий та жіночий сечівники. Рентген-анатомія сечовивідних шляхів.

Сечівник (uréthra).

Чоловічий сечівник (uréthra masculina).

Жіночий сечівник (uréthra feminina).

Сечівник має форму трубки. Довжина жіночого сечівника — 3 см, чоловічого — 18—20 см. Сечівник — непарний орган.

Розвиток. Розвиток сечівника пов'язаний з розвитком зовнішніх статевих органів. Функція: виведення сечі.

Топографія: жіночий сечівник лежить у порожнині таза, чоловічий — у порожнині таза і в губчастій речовині статевого члена.

Зовнішня будова. Сечівник має вхідний отвір — внутрішній отвір сечівника (óstium uréthrae ìntérnum) i вихідний отвір — зовнішній отвір сечівника (óstium uréthrae extérnum).

Сечівник у жінок відкривається в присінку піхви, у чоловіків — на головці статевого члена. Чоловічий сечівник поділяється на три частини.

— передміхурова (pàrs prostàtica) — проходить крізь простату;

— перетинчаста (pàrs membranàcea) — проходить через сечостатеву діафрагму, охоплена скелетним м'язом промежини — м'язом-стискачем сечівника (musculus sphincter uréthrae);

— губчаста (pàrs spongiósa) — проходить у губчастій речовині статевого члена.

Внутрішня будова. Сечівник — порожнистий (трубчастий) орган.

Стінка сечівника складається зі слизової, м'язової та адвентиціальної оболонок.

Сечівник новонародженого хлопчика, довжиною 5-6 см, має порівняно більш різку кривину. Передміхурова і перетинчаста частини каналу складають біля 2 см його протяжності, решта 3-4 см приходяться на губчасту частину. Внутрішній отвір його лежить на рівні верхньої третини симфізу. Положення, звужені і розширені частини сечівника відповідають таким у дорослих.

Сечівник новонароджених дівчаток широкий, дугоподібно вигнутий, довжиною 1-3 см. Складки і залози виражені слабо. М'язова оболонка сечівника і зовнішній сфінктер формуються до 12-13 років.

Кровопостачання та і н н е р в а ц і я. Сечівник кровопостачається сечівниковими артеріями (гілка внутрішньоїстатевої артерії). Венозна кров відтікає в однойменні вени. Лімфа відтікає в клубові лімфатичні вузли. Парасимпатична іннервація здійснюється аксонами вісцеромотонейронів парасимпатичних вузлів, в яких перериваються тазові нутряні нерви. Симпатична іннервація відбувається нижнім підчеревним (тазовим) сплетенням, утвореним аксонами вісцеромотонейронів крижових вузлів симпатичного стовбура, чутлива — з крижового сплетення.

Внутрішні чоловічі статеві органи. Аномалії розвитку.

В чоловічої статевій системі виділяють зовнішні та внутрішні статеві органи.

Внутрішні статеві органи.

Яєчко Testis, Orchis, Didimis (гр.)

Парний орган 25г, 4-2,5см в калитці

Поверхні:

  • медіальна

  • латеральна

Краї:

  • передній

  • задній

Полюси:

  • верхній (придаток, початок канатика)

  • нижній Функції:

  • продукція сперматозоїдів

  • гормоноутворення (тестостерон)

Оболонки яєчка:

  • шкіра калитки

  • м'язова (підшкірна клітковина)

  • зовнішня сім'яна фасція (поверхнева фасція живота)

- фасція кремастерика

  • м'яз кремастер

  • внутрішня сім'яна фасція

  • піхвова оболонка:

  • паріетальний листок

  • вісцеральний листок

між ними середня порожнина, при патології накопичення рідини (водянка)

Внутрішня будова:

  1. білкова оболонка

  1. середостіння (на задньому краї потовщення білкової)

  1. перегородки (від середостіння, гормони)

  2. дольки - паренхіма між перегородками

  1. паренхіма:

  • звивисті канальці (продукція)

  • прямі канальці (транспорт)

Закладка в черевній порожнині, опускання по провіднику до народження.

Придаток яєчка

На задньому краї яєчка, перехід із середостіння:

  • головка

  • тіло

  • хвіст (перехід в сім'явиносний проток)

Сім'явиносна протока

Форма: трубка, до 40 см

Частини:

  • придаткова

  • канатикова (від калитки до пахового канала)

-пахова (в каналі)

  • тазова (по латерально - задній стінці)

Сім'яний канатик

Комплекс трубчатих утворень в одній оболонці, довжина до 20 см

  • сім'явиносна протока

  • артерія яєчка

  • вени яєчка (варікоцелє, частіше зліва)

  • артерії і вени протоки

  • нерви

  • лімфатичні судини

Сім'явипорскувальна протока

Трубка до 1,5 см від злиття сім'явиносної протоки і протоки сім'яного міхура. Відкривається на сім'яному горбику уретри.

Сім'яні міхурці

Неправильної форми, збоку - ззаду міхура, довжиною до 5 см (трубка 15см, у вигляді гармошки) Функція:

- вироблення рідкої частини сперми.

Простата

М'язово - залозистий орган, форма каштана, 2-5 см, у порожнині таза під міхурем, через неї проходить уретра. Функції:

  • вироблення рідкої частини сперми

  • вироблення гормонів

- сфінктер уретри

Зовнішня будова:

  • права доля

  • ліва доля

  • перешийок (аденома)

  • основа

  • верхівка

Бульбоуретральні залози (Куперові)

Шаровидної, 1см, в проміжності, відкриваються в перепончату частину уретри. Змащення для захисту стінок уретри.

Яєчко новонародженої дитини має відносно великі розміри. Довжина яєчка дорівнює 10,5 мм, вага 0,3 г. На протязі 1-го року яєчка швидко ростуть, вага органу збільшується до 1 г, потім ріст уповільнюється до періоду статевого дозрівання, коли відбувається швидке збільшення розмірів і ваги статевої залози. Довжина яєчка складає у віці 5 років 15 мм, в 15 років 20 мм, у 18 років 40 мм, у дорослого 50 мм. Вага яєчка в 14 років складає всього 2 г, а в 15-16 років вже 8 г. До 20 років вага яєчка досягає 20 г. У недоношених дітей яєчка не повністю опущені в калитку, це іноді спостерігається і у докошених. Сім'яні канальні у новонароджених і в дитячому віці не мають вираженого просвіту, в 14-16 років у зв'язку з початком сперматогенезу діаметр канальців збільшується, і в них утворюється просвіт. Надяєчко у новонароджених відносно велике, довжина його складає 20 мм. У перші 10 років надяєчко майже не росте, в період статевого дозрівання розміри його значно збільшуються.

Передміхурова залоза і сім'яні пухирці у новонароджених також мають відносно великі розміри і розташовані у малому тазі вище, ніж у Передміхурова залоза важить при народженні 0,82 г, форма її кулеподібна, частки не диференційовані, залозиста тканина розвинута слабо. В перші 10 років вага передміхурової залози збільшується наполовину, а між 10 і 15 роками більш ніж у 2 рази. В період статевого дозрівання залоза набуває характерну для неї форму каштана, повного розвитку вона досягає до 21-25 років. Сім'яні пухирці важать у новонародженого 0,05 г.

Зовнішні чоловічі статеві органи. Аномалії розвитку.

В чоловічої статевій системі виділяють зовнішні та внутрішні статеві органи.

Зовнішні статеві органи.

Статевий член

  • корінь (2 частини - печернисті тіла)

  • тіло (2 печернисті + губчасті)

  • головка (губчасте)

  • шкіра

  • складки на головці (крайня плоть)

  • вуздечка

  • сальні залози

Статевий член у новонародженого має довжину 2-2,5 см, товщину 1 см. Передня шкірочка статевого члена майже цілком закриває головку члена і частково з нею зростається. Губчасте тіло розвинуте сильніше печеристих тіл. До 4 років статевий член майже не росте, у віці 7 років довжина його складає 4,5 см. На початку підліткового періоду статевий член росте переважно у довжину, а потім відбувається збільшення його товщини.

Анатомія жіночої статевої системи. Аномалії розвитку.

Жіночі статеві органи

Внутрішні

Зовнішні

  • яєчники

  • маткові труби

  • матка

  • піхва

  • лобок

  • великі соромітні губи

  • малі соромітні губи

  • залози присінка(Бертоліна)

  • клітор

  • цибулина присінка

Яєчники. Функція:

  • дозрівання яйцеклітини

  • гормональна (естроген, прогестерон)

Форма овальна 2,5х1,5х1см

В порожнині таза, на задній поверхні широкої зв'язки матки. Поверхні: медіальна

  • латеральна Краї: вільний; брижовий Кінці: трубний; матковий Зв'язки: брижова; власна; підвіщуюча Внутрішня будова: строма; фолікули

Яєчники у новонародженої дівчинки разом з маточними трубами знаходяться над входом у малий таз; вони можуть бути зміщені вперед, до глибокого пахвинного кільця, чи назад, до мису. Форма яєчників циліндрична, вага складає 0,2 г. Опускання яєчників у малий таз відбувається у перші місяці після народження. Вага органа досягає до кінця року 0,5 г, до 5 років 1г. У другому п'ятиріччі яєчник росте повільно, і вага його у віці 12 років складає 2г. В періоді статевого дозрівання вага яєчника збільшується до 4-5 г, а у 20 років досягає остаточної величини. Кірковий шар яєчника при народженні містить 100-200 тисяч первинних фолікулів, в яких знаходяться зародкові яйцеклітини. Після народження відбувається атрезія фолікулів, і до настання статевої зрілості в кожному яєчнику їх залишається біля 10 тисяч. В цей період починається почергове дозрівання яйцеклітин. У зв'язку з цим первинні фолікули перетворюються у везикулярні фолікули (граафові пухирці). Коли яйцеклітина дозріла відбувається овуляція, розрив фолікула, на місці якого утворюється жовте тіло.

Маткові труби.

В порожнині таза, верхнім краєм широкої зв'язки, трубка, 11-12см, d = 0,4 – 3 мм. Частини:

  • воронка (війки)

  • ампула

  • перешийок

  • маткова частина Отвори:

  • черевний

  • матковий

Будова стінок

1. Внутрішня оболонка - слизова: війковий епітелій; поздовжні складки; виражена підслизова основа; слизові залози

2. Середня оболонка - м'язова:

  • внутрішній шар - циркулярний

  • зовнішній шар - поздовжній

3.Зовнішня оболонка - серозна

Функція: - проведення яйцеклітини в матку; місце запліднення (переважно)

Придатки матки: трубки та яєчники.

Маткова труба у новонароджених коротка і широка, її довжина дорівнює 3 см, ширина ампули 5 мм. У дорослих довжина труби досягає 10 см.

Матка. В порожнині таза, грушоподібна, до 50г . Спереду - сечовий міхур ; Ззаду - пряма кишка

Антефлексіо - кут між шийкою та тілом

Антеверсіо - нахил тіла вперед (при порожньому міхурі) Ретроверсіо - нахил тіла назад (повний міхур)

Частини: склепіння, тіло, шийка (внутрішній зів, канал шийки, зовнішній зів)

Поверхні:

міхурова (передня)

прямокишкова (задня)

Краї: праві ліві

Будова стінок:

1. Внутрішня - слизова

  • війковий епітелій

  • трубчасті залози

  • немає складок

  • слизові залози

Функції:

  • секреція

  • всмоктування

  • менструальне відторгнення

  • прикріплення яйцеклітини

2. Середня - м'язова

  • зовнішній поздовжній

  • середній кільцевий

  • внутрішній поздовжній

3. Зовнішня - серозна (має складочку)

Зв'язки:

  • кругла

  • широка

  • хрестоподібна (нижні краї широкої і зв'язки між міхуром і прямою кишкою)

  • брижа яєчника

  • брижа матки

  • брижа труби

  • власна зв'язка яєчника

Матка наприкінці плідного періоду і у новонароджених має циліндричну форму, її довжина складає 27-36 мм, вага дорівнює 2 г. Характерне переважання шийки над тілом у відношенні 2:1. Дно матки знаходиться над верхньою апертурою таза, отвір матки розташований вище нижнього краю лобкового зрощення. Зважаючи на слабкий розвиток зв'язкового апарату матка недостатньо фіксована і легко зміщується. У 3/5 випадків вона відхилена вправо і в 2/5 вліво від серединної площини.

Після народження на протязі 1-го місяця матка не тільки не росте, але навіть зменшується у розмірах. До десяти років ріст матки відбувається повільно, головним чином за рахунок її тіла. У дитячому віці тіло і шийка матки мають приблизно однакову довжину. У третьому п'ятиріччі ріст матки прискорюється, тіло знову росте швидше ніж шийка і з настанням статевої зрілості починає превалювати над останньою. Вага матки в 11-15 років дорівнює 6-7 г, в 16-20 років складає 20г, у зрілому віці досягає 50г.

Піхва. Трубка, в порожнині таза, до 8см.

Спереду - сечовід, ззаду - пряма кишка Стінки: - передня; задня.

Отвори: матковий (охоплює шийку, утворює два склепіння, переднє та заднє, глибше - пункція); піхвовий (в присінку)

Стінки піхви:

1. Внутрішня - слизова

  • багатошаровий плоский епітелій

  • виражена підслизова

  • спереду і ззаду шви

  • з боків стовпи

2. Середня - м'язова

  • зовнішній поздовжній

  • внутрішній циркулярний

3. Зовнішня – адвентиція

Довжина піхви у новонародженої дівчинки по передній стінці дорівнює 25 мм, по задній стінці 35 мм, ширина в області склепінь складає 15 мм. Порожнина піхви заповнена розширеними стовпами слизової оболонки, вкритими товстим шаром епітелію. При народженні передня стінка піхви межує з сечівником, пізніше у своїй верхній частині контактує з сечовим міхуром, що опускається. Задня стінка межує у всі вікові періоди з прямою кишкою. Отвір піхви на відміну від самого органа у новонароджених розтягується мало.

Зовнішні жіночі статеві органи мають у новонароджених такі особливості. Лобок являє собою трикутне підвищення, відмежоване борозною від підчерев'я. Великі соромітні губи сильніше розвинуті у своїй задній частині і не повністю прикривають малі губи, які виступають з соромітної щілини. Присінок піхви в передніх 2/3 обмежений малими соромітними губами, а в задній 1/3 великими губами. Клітор відносно довгий, його передня шкірочка і вуздечка розвинуті добре. Зовнішній отвір сечівника лежить глибоко і важко виявляється. Дівоча перетинка товста, побудована із щільної тканини. Після народження збільшується вміст жирової тканини у великих соромітних губах, і вони більш щільно замикають соромітну щілину. В перші 3-4 роки розвиваються залози в малих губах і присінку піхви. Ріст статевих органів найбільш інтенсивно відбувається в період статевого дозрівання. В цей час з'являється волосся на лобку і великих соромітних губах. В залежності від переважаючої локалізації волосся розрізняють лобковий, губний і комбінований типи зволосіння

Промежина.

Промежина.

Комплекс м'яких тканин, який закриває вихід з малого таза. Орієнтири: - форма ромба

  • симфіз

  • сідничні бугри

  • куприк

Трикутники: діляться поперечними м'язами

  • сечостатевий (уретра і піхва)

  • анальний (пряма кишка)

Глибокий поперечний утворює сфінктер уретри

М'язи промежини:

1) Сечостатевого:

  • поверхневий поперечний (сухожильний центр)

  • глибокий поперечний

  • сідничо - печеристий

- цибулино – губчастий

2) Анального

  • зовнішній сфінктер ануса

  • м'яз піднімаючий анус

  • куприкові м'язи

Стінки промежини:

  • шкіра

  • підшкірно - жирова клітковина

  • загальна підшкірна фасція

  • нижня фасція діафрагми

  • м'язи

  • верхня фасція діафрагми

  • тазова фасція

- жирова клітковина органів таза

  • очеревина (кармани)

Сідничо - прямокишкова ямка

Кордони: спереду - поперечні м'язи; ззаду - куприкові м'язи; медіально - сфінктер, підіймач ануса; латерально - сідничний бугор

Вміст: жирова клітковина (парапроктити); судини і нерви.

Загальний принцип будови залоз внутрішньої секреції. Центральний відділ ендокринної системи. Гіпофіз. Епіфіз.