Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
219
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
2.29 Mб
Скачать

1.5.3. Тріщини

Тріщини - поздовжні розриви деревини, які утворюються під дією внутрішніх напруг, що перевищують міцність деревини на розтяг поперек волокон.

За типом тріщини в круглих лісоматеріалах та пилопродукції поділяються на:

  • метикові (променеві),

  • морозні,

  • відлуплені

  • усушки.

Метикові тріщини - це одна або декілька внутрішніх тріщин, які виникають в стовбурах всіх ростучих дерев (рис. 10, 11). Найчастіше у сосни, модрини, бука в перестиглих древостанах. Метикові тріщини починаються від комля, йдуть угору по стовбуру і часто доходять навіть до живої крони. Протяжність по стовбуру - 10 м і більше, являють собою уривчасті розриви деревини за довжиною сортиментів.

Рис. 10. Метикові тріщини

В круглих лісоматеріалах метикові тріщини помітні лише на торцях; у пилопродукції - на торцях та бічній поверхні. Метикові тріщини бувають простими ( розміщені в одній площині по довжині сортименту) і складними (коли одна, дві або більше тріщин ідуть в різних площинах по довжині сортименту). Виникають в ростучому дереві, причина - як результат напруг росту, при буревіях, а також при вирубках від удару об землю. При висиханні розмір тріщини збільшується.

Рис. 11. Варіанти розташування метилових тріщин у колоді

Морозні тріщини - це радіально напрямлені тріщини, що проходять від заболоні до ядра і мають значну довжину, виникають у ростучих дерев (частіше) листяних порід (рис. 12). Морозні тріщини як правило бувають в комлевій частині. Вони дуже схожі на старі тріщини, що утворилися від ударів блискавки. На поверхні стовбура мають вигляд відкритої тріщини, частіше з валиками і гребенями деревини, що розрослася, по краях.

Рис. 12. Варіанти розташування морозних тріщин

Виникають під дією низьких температур. В круглих лісоматеріалах добре помітні на бічній поверхні і на торцях. Найбільшу ширину морозні тріщини мають зовні стовбура, поступово звужуючись до серцевини. Стінки морозних тріщин темні або засмолені (хвойні породи).

Відлуплені тріщини - відшарування деревини по річному кільцю. Мають деяку протяжність по довжині стовбура, зовні непомітні.

Відлуплені тріщини можна помітити на торцях круглих лісоматеріалів у вигляді дугоподібних або кільцевих тріщин, в пилопродукції - на торцях і на боковій поверхні у вигляді поздовжніх тріщин або жолобкуватих поглиблень (рис. 13).

Поки причина їх виникнення не встановлена. Відлуплені тріщини спостерігаються в місцях переходу від дрібношарової деревини до широкошарової (різкий світловий приріст) і можуть бути в місцях утворення внутрішньої гнилі або водошару (осика).

Рис. 13. Варіанти розташування відлуплених тріщин

Тріщини усихання - виникають в лісоматеріалах та пилопродукції під дією сушильних напруг (рис. 14). Тріщини усихання поширюються від бічної поверхні всередину за радіальним напрямом і відрізняються від метилових тріщин та морозних тріщин меншими розмірами за довжиною ( до 1 м) та глибиною. В кінцевій стадії сушіння (частіше листяних порід) великих розмірів іноді виникають внутрішні тріщини усихання (свищі), що виявляються при розпилюванні та обробці матеріалу.

Рис. 14. Торцеві тріщини усихання

Тріщини усихання. Залежно від розміщення в сортименті ТУ поділяються на: торцеві, пластові, крайкові.

За глибиною тріщини поділяються на: неглибокі (глибина до1/10 товщи-ни лісоматеріалу, але не більше 7 см, або 5 мм - для пилопродукції), глибокі (більше 5 мм для пилопродукції); наскрізні (два виходи на дві бічні або торцеві поверхні, приклад - відлуплена тріщина). У шпоні - тріщини завширшки 0,2 мм називають зімкнутими, а більше 0,2 мм – розімкнутими (рис. 15).

Рис. 15. Різновиди тріщин усушки: а – торцеві та реброва, б - торцева та пластові, торцева та крайкова

Вимірювання тріщин проводиться за глибиною сортименту в мм і довжиною в см або відповідно в долях товщини і ширини сортименту.

Для вимірювання глибини застосовують тонкий сталевий щуп (лінійка 10 мм шириною та 0,3 мм товщиною).

В круглих лісоматеріалах – метикові тріщини, відлуплені тріщини та морозні тріщини вимірюють за найменшим діаметром кільця, яке описує тріщину, або найменшою шириною непошкодженої зони торця; найменшою товщиною вирізки, яка містить тріщину; для торцевої тріщини усихання – за глибиною тріщини; для бокових тріщин (морозна, усихання) за глибиною та довжиною.

В пиломатеріалах - бічні тріщини - за максимальною глибиною та довжиною щупом; торцеві тріщини - за глибиною та довжиною на торці в мм; торцеві відлуплені тріщини за величиною хорди, якщо її довжина менше півкола річного шару, або за діаметром, якщо більше.

В шпоні:

- зімкнуті - за довжиною,

- розімкнуті - за довжиною і шириною.

Крім того, у шпоні обліковують їх кількість на 1 м ширини листа.

Соседние файлы в папке ДЕРЕВ ТД МОДУЛЬ 1