Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деревинозн ТД 2013-2014 / Ф- № Н-3.04 Деревинознав.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
161.05 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1.Місце і роль дисципліни у системі підготовки фахівців.

Вивчення дисципліни “Деревинознавство з основами товарознавства” забезпечує студентів знаннями будови деревини, фізичних, хімічних та механічних властивостей деревини, споживчих властивостей лісових товарів, способів їх зберігання та використання, що необхідно для якісного засвоєння курсів “Технологія пиломатеріалів”, “Лісозаготівлі”, “Гідротермічна обробка та консервування деревини”, “Технологія виробів з деревини”, “Деревообробні верстати та інструмент”, “Технологія клеєних матеріалів і плит”, “Технологія оздоблення деревини”, а також активної інженерної діяльності, спрямованої на підвищення якості товарів з деревини.

1.2. Задачі вивчення дисципліни.

Задачами дисципліни є вивчення будови, властивостей і вад деревини, що формують споживчі якості лісоматеріалів, а також продукції з коріння та кори дерев, основ стандартизації лісових товарів та кваліметрії деревинної сировини, товарознавських методів управління якістю продукції.

1.3. Вимоги щодо знань і вмінь, набутих внаслідок вивчення дисципліни.

Технолог-деревообробник повинен знати:

  • особливості будови ростучих дерев хвойних та листяних порід;

  • особливості макроструктури деревини хвойних та листяних порід;

  • особливості мікроструктури деревини хвойних та листяних порід;

  • хімічні, фізичні, механічні, та технологічні властивості деревини, що впливають на споживчі якості товарів;

  • вади деревини та причини їх виникнення;

  • основи стандартизації лісоматеріалів;

  • товарознавчі характеристики лісоматеріалів;

  • можливості комплексного використання деревини та її відходів.

Технолог-деревообробник повинен вміти:

  • визначати за зовнішніми ознаками найбільш розповсюджені породи деревини;

  • визначати за допомогою приладів щільність, вологість, усушку та розбухання деревини;

  • оцінювати механічні властивості деревини за результатами випробувань;

  • оцінювати якість лісоматеріалів за діючими стандартами;

  • зберігати лісопродукцію, запобігаючи її пошкодженню;

  • розв’язувати господарські проблеми по комплексному використанню деревини та відходів деревообробного виробництва.

1.4. Перелік дисциплін, засвоєння яких необхідне для вивчення дисципліни

Вища математика

1.Похідна.

2.Інтегральне обчислення.

3.Розв’язання систем рівнянь з декількома невідомими.

Технічна механіка

1.Статика.

2.Динаміка.

3.Опір матеріалів.

Фізика

1.Ідеальні та реальні гази.

2.Термодинаміка.

3.Постійний струм.

4.Перемінний струм.

Ботаніка

1.Анатомічна будова деревних рослин.

1.5. Перелік дисциплін, вивченню яких повинна передувати дисципліна

Лісозаготівлі

Деревообробні верстати та інструмент

Технологія пиломатеріалів

Гідротермічна обробка та консервування деревини

Технологія клеєних матеріалів

Технологія виробів з деревини

Технологія оздоблення деревини

2.Зміст дисципліни

Змістовний модуль 1. Макроскопічна та мікроскопічна будова деревини. Вади деревини

Тема лекційного заняття 1. Вступ. Будова дерева, макроскопічна будова деревини та кори

Історія, стан і перспективи розвитку деревинознавства та товарознавства. Сучасні проблеми деревинознавства та товарознавства. Мета курсу “Деревинознавство з основами товарознавства”. Рекомендована література та методика вивчення окремих розділів курсу. Частини ростучого дерева та їх сировинне значення. Частини стовбура: серцевина, деревина, кора. Макроскопічна будова деревини. Заболонь, ядро, спіла деревина. Річні шари. Рання та пізня деревина річних шарів. Серцеві промені. Судини, Смоляні ходи. Діагностика деревини головних лісоутворюючих порід. Про можливість визначення деревини по макроструктурі. Головні та допоміжні макроознаки. Розподіл деревних порід на класи по макробудові деревини. Характеристика деревини хвойних та листяних порід.

Об’єм 1.

Тема лекційного заняття 2. Мікроскопічна будова деревини та кори

Мікроскопічна будова деревини. Методи мікроскопічних досліджень. Будова рослинної клітини. Походження анатомічних елементів, їх зміна за віком. Будова клітинної стінки. Анатомічні елементи деревини шпилькових та листяних порід. Будова деревини коріння. Будова серцевини та кори.

Об’єм 2 год.

Тема лекційного заняття 3. Вади деревини

Класифікація вад деревини, розподіл на групи: сучки, тріщини, вади форми стовбура, вади будови деревини, хімічні забарвлення, грибні ураження, ушкодження комахами, птахами, механічні ушкодження. Характеристика вад.

Об’єм 2 год.

На самостійну роботу студентів винесені такі теми модуля:

Стійкість деревини

Природна стійкість, спроможність деревини опиратися руйнуванню, впливу фізичних, хімічних та біологічних факторів. Порівняльна біостійкість порід. Терміни служби деревини. Поняття про захист деревини.

Характеристика основних лісових порід.

Номенклатура, географічне положення, особливості будови та властивостей, галузі застосування деревини вітчизняних та головних іноземних порід.

Об’єм 2 год.

Змістовний модуль модуль 2. Хімічні та фізичні властивості деревини. Механічні властивості деревини.

Тема лекційного заняття 1. Хімічні та фізичні властивості деревини

Елементний склад, вміст основних органічних речовин.

Визначення поняття “фізичні властивості деревини”. Класифікація фізичних властивостей. Визначення показників макроструктури.

Вологість деревини та кори, властивості, пов’язані з її зміною. Кількісні показники вологи. Пов’язана та вільна вода. Границя насичення та границя гігроскопічності. Рівноважна вологість деревини.

Усушка деревини: показники і методи їх визначення. Волого- та водопоглинання деревини, розбухання деревини, тиск розбухання.

Щільність деревини і кори. Щільність деревинної речовини. Щільність абсолютно сухої та вологої деревини, парціальна та базисна щільність.

Об”єм 2,5 год.

Тема лекційного заняття 2.Механічні властивості деревини

Класифікація механічних властивостей деревини. Особливості механічних випробувань, галузі застосування методів випробувань та їхня стандартизація.

Міцність деревини і показники міцності деревини при стисненні уздовж та поперек волокон; розтягнення уздовж та поперек волокон; статичному вигині зсуві.

Деформативність деревини під час короткочасних навантажень. Модулі пружності та способи їх визначення при стисненні, розтягненні уздовж та поперек волокон, статичному вигині. Реологічні властивості деревини та способи її деформування при змінній вологості і температурі.

Деревина як конструкційний матеріал. Вплив масштабного та інших факторів на міцність та жорсткість деревини. Розрахункові опори деревини. Питомі характеристики механічних властивостей деревини.

Об”єм 2,5 год.

На самостійну роботу студентів винесені такі теми модуля:

Гідроліз, піроліз, газифікація деревини. Будова целюлози, екстрактивні речовини:таніди, камеді, фарбуючі речовини, смоли, алкалоїди.

Властивості, що характеризують зовнішній вигляд деревини.

Способи визначення вологи. Закономірності розподілу вологи в стовбурі ростучого дерева, її сезонні коливання.

Внутрішні напруги. Сушільні напруги та методи їх визначення. Жолоблення та розтріскування.

Проникливість деревини рідинами та газами. Способи визначення. Показники водо- та газопроникності деревини різних порід; залежність показників від анатомічних зон і структурних направлень деревини.

Теплові властивості деревини. Теплоємність, теплопровідність, температуропровідність, теплове розширення. Залежність теплофізічних характеристик деревини від її щільності, вологості, температури, структурних напрямків.

Електричні властивості деревини. Електропровідність. Способи визначення електричного опору деревини. Електрична міцність деревини. Діелектричні та п”єзоелектричні властивості деревини.

Звукові властивості деревини. Показники, що характеризують розповсюдження звука в деревині та методи їх визначення. Звукопоглинаючі та звукоізоляційні властивості деревини. Резонансна спроможність.

Властивості деревини, що проявляються під впливом випромінювання. Проникливість деревини інфрачервоними і світловими променями. Рентгенодефектоскопія деревини. Коефіцієнти поперечної деформації та модулі зсуву. Методи визначення.

Деформування деревини при повільному навантаженні. Напружено-деформований стан навантаженої деревини при змінній вологості і температурі. “Заморожені” залишкові деформації.

Довгочасний опір та утома деревини. Міцність деревини при тривалих навантаженнях. Границя довготривалого опору. Утома деревини при циклічному навантаженні. Границя витривалості та границя обмеженої витривалості.

Технологічні та експлуатаційні властивості деревини. Ударна в”язкість деревини при вигині. Твердість та зносостійкість, методи їх визначення. Спроможність деревини утримувати кріплення, гнутися, розколюватися. Природня мінливість деревини : в обсязі окремого дерева, породи, довгостою, умов росту, географічного положення, часу рубки, обкорення та підсочки. Зв”язок між структурою та властивостями деревини. Зміна властивостей під дією фізичних та механічних факторів.

Об’єм 16 год.

Змістовний модуль 3. Лісове товарознавство

Тема лекційного заняття 1. Класифікація, стандартизація і сертифікація лісових товарів

Визначення поняття “лісові товари”. Група товарів, що отримується механічними та механохімічними способами. Класи лісоматеріалів. Сортименти. Визначення поняття “стандартизація”. Цілі, задачі та об”єкти стандартизації. Поняття про сертифікацію продукції.

Історія розвитку стандартизації лісових товарів. Задачі та особливості стандартизації лісових товарів. Структура стандартів на лісоматеріали. Вибір породи, встановлення розмірів, допуски, припуски.

Об’єм 1 год.

Тема лекційного заняття 2. Круглі лісоматеріали. Пиломатеріали

Загальні відомості про круглі лісоматеріали. Класифікація круглих лісометеріалів за призначенням. Різновиди круглих лісоматеріалів. Розміри лісоматеріалів за товщиною (діаметром) та довжиною. Градації за товщиною та довжиною. Норми обмеження вад за сортами лісоматеріалів.

Товарознавчі характеристики круглих лісоматеріалів. Лісоматеріали призначені для розпилення, лущення, вироблення целюлози та деревної маси, використання у круглому вигляді, експорту. Низькоякісна деревина. Дрова для піролізу.

Методи вимірювання розмірів та об”єму круглих лісоматеріалів. Правила приймання, маркування, транспортування та зберігання круглих лісоматеріалів. Товарознавчі характеристики пиломатеріалів, заготівок та пилених деталей Методи вимірювання розмірів та об’єму, сортування, маркування і приймання пиломатеріалів. Правила зберігання пиломатеріалів.

Об’єм 2 год.

Тема лекційного заняття 3. Композиційні деревні матеріали та модифікована деревина. Струганий погонаж, господарські та інші товари з деревини.

Товарознавчі характеристики клеєної деревини (фанера, деревинношаруваті пластики, столярні плити тощо), композиційних матеріалів на основі подрібненої деревини (ДСтП та ДВП,) та модифікованої деревини.

Об’єм 2 год.

На самостійну роботу студентів винесені такі теми модуля:

Організація роботи закладів зі стандартизації.

Органи і служби стандартизації. Категорії і види стандартів. Розробка та затвердження стандартів. Міжнародна стандартизація. Основи кваліметрії деревинної сировини, круглих лісоматеріалів, пиломатеріалів та інших товарів.

Технологічна сировина, дрова для пролізу, дрова паливні. Вимоги до чорнових механічних заготовок. Правила їх обміру, обліку, маркування та зберігання.

Цементностружкові плити, маси деревинні пресовані, арболіт, короліт, фіброліт.

Продукція лісохімічної та гідролізної промисловості.

Об’єм 6 год..