Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
административное право.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
673.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Маріупольський державний гуманітарний університет

Кафедра правознавства

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО

Робоча навчальна програма та навчально-методичний план

Маріуполь – 2007

Міністерство освіти і науки України

Маріупольський державний гуманітарний університет

Затверджую:

Декан

економіко-правового факультету

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________Б.М. Свірський

“___” __________ 2007.

Кафедра правознавства

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО

Робоча навчальна програма та навчально-методичний план

Маріуполь - 2007

Адміністративне право. Робоча навчальна програма та навчально-методичний план для студентів спеціальності “Правознавство” (денна та заочна форма).

Укладач: ст. викладач кафедри правознавства Черних Є.М.

Рецензенти:

Робоча навчальна програма та навчально-методичний план вивчення дисципліни “Адміністративне право” розглянуті та затверджені на засіданні кафедри правознавства МДГУ (протокол № ___ від _____________ ).

Структура робочої навчальної програми та навчально-методичного плану вивчення дисципліни “Адміністративне право”:

  1. Пояснювальна записка

-опис дисципліни;

-загальна характеристика функціональних модулів;

-шкала оцінювання.

  1. Розподіл годин вивчення дисципліни за модулями.

  2. Програмовий зміст розділів та тем за модулями.

  3. Теми лекцій та семінарських занять до кожної з тем модуля-розділу.

  4. Плани семінарських занять з рекомендованою літературою.

  5. Зразки процесуальних документів.

  6. Теми курсових робіт.

  7. Перелік питань для підсумкового контролю.

  8. Список літератури.

Пояснювальна записка

Адміністративне право є базовою галуззю системи права України. Спеціальні функції, завдання адміністративного права пов’язанні з глибоким реформуванням української держави та багатьох публічних суспільних відносин. Адміністративне право органічно пов’язане з багатьма іншими галузями права. Без перебільшення можна стверджувати, що адміністративне право разом з конституційним правом визначає публічно-правову сферу суспільного управління. Адміністративне право головним чином визначається зв’язком з виконавчою владою та державним управлінням. Воно виступає тим юридичним інструментом, за допомогою якого здійснюється державне управління. Адміністративне право має широкий предмет. Норми адміністративного права регулюють досить багатоманітні та різноманітні управлінські правовідносини у галузі публічного спілкування, точніше – у галузі організації та діяльності виконавчої влади та місцевого самоврядування. Проте на сучасному етапі розвитку українського суспільства головною метою адміністративного права стає затвердження пріоритету прав і свобод людини у публічних відносинах. Без надійних знань цієї галузі права неможливе формування конкурентноспроможного фахівця на сучасному ринку праці. Це обумовлює провідне місце однойменної навчальної дисципліни серед інших юридичних дисциплін.

Загальною метоювивчення дисципліни є оволодіння студентами необхідних знань та навичок з адміністративного права України.

Основними завданнямививчення дисципліни “Адміністративне право” є:

1)ознайомити з основними інститутами, конструкціями адміністративного права на підставі догматичних уявлень та нормативних актів;

2) навчити компетентно використовувати адміністративне законодавство України у практичних завданнях;

3)показати зв’язки між інститутами та нормами адміністративного права та інститутами інших галузей права;

4) показати еволюційні трансформації в уявленнях про предмет та роль адміністративного права в сучасному суспільстві.

Навчальна дисципліна “Адміністративне право” вивчається сту­дентами-правниками другого та третього років навчання. Навчальним планом на вивчення адміністративного права відводиться 217годин, з яких 56 годин лекційні, 54 семінарські, 107годин для самостійної роботи; 21 година для індивідуальної роботи студентів з викладачем. Основними формами вивчення навчальної дисципліни є лекційні та семінарські заняття. Самостійна робота студентів з вивчення дисципліни передбачає індивідуальне засвоєння матеріалу за темами програми дисципліни та самоперевірку знань шляхом відповідей на запропоновані запитання. Формою підсумкового контролю знань студентів денної та заочної форми навчання з дисципліни “Адміністративне право” є залік з Загальної частини та підсумковий екзамен за всією програмою курсу.

Навчальна дисципліна “Адміністративне право” традиційно включає дві взаємозалежні частини – Загальну та Особливу, зміст яких складає одне ціле. Загальна частина адміністративного права об’єднує норми, якими закріплюються основні принципи державного управління, регулюється правове положення (статуси) його суб’єктів, визначаються методи та форми виконавчо-розпорядчої діяльності, встановлюється адміністративна відповідальність, регламентуються процесуально-процедурні питання у сфері державного управління, а також забезпечення законності в державному управлінні.. Особлива частина адміністративного права об’єднує норми, якими закріплюються правові основи виконавчо-розпорядчої діяльності держави в адміністративно-політичній сфері, в сферах економіки і соціально-культурного будівництва, підприємництва, міжгалузевого управління.

Навчальна дисципліна “Адміністративне право” вимагає від студента чітко знати:

- основні поняття, сутність адміністративного права, його зв’язок з державним управлінням, особливості предмету, методів адміністративно-правового регулювання, особливості адміністративних правовідносин;

- основні принципи, інститути та конструкції адміністративного права;

- основні нормативні джерела адміністративного права;

- систему органів загального, галузевого та міжгалузевого державного управління, правове положення суб’єктів, що його здійснюють;

- форми та методи публічного управління;

- поняття та види заходів адміністративного примусу;

- способи забезпечення законності в державному управлінні та спеціальні адміністративно-правові режими;

- правові засади державного управління у найважливих галузях державного управління;

- правові засади та практику адміністративно-правового реформування українського суспільства.

уміти:

- тлумачити та застосовувати чинне адміністративне законодавство;

правильно використовувати в практичній діяльності методи публічного управління;

- готувати проекти актів публічного управління та приймати управлінські, юрисдикційні та інші рішення;

- здійснювати функції щодо забезпечення законності в державному управлінні, при розгляді справ про адміністративні правопорушення.

До програми курсу додається список необхідної нормативної, а також рекомендованої навчально-методичної та наукової літератури.

Загальна характеристика функціональних модулів.

Змістовий теоретичний модуль – це виклад змісту навчальної дисципліни у формі лекцій.

Змістовий практичний модуль – це проведення семінарських та практичних занять з рейтинговою оцінкою знань студентів.

Модуль самостійної роботи студентів - це самостійне виконання студентами системи завдань, які спрямовані на поглиблення вивчення змісту матеріалу відповідної теми навчальної дисципліни. Самостійна робота студентів передбачає індивідуальне засвоєння матеріалу, який дається у формі лекційних занять, а також матеріалу, який опрацьовується у формі семінарських занять за рекомендованою літературою. Формами контролю засвоєння матеріалу шляхом самопідготовки є співбесіда, реферативні повідомлення, контрольні роботи.

З метою більш глибокого вивчення важливих та складних для засвоєння питань, пропонується підготовка рефератів з тем, вказаних окремо до кожного заняття. До семінарських занять доцільно готувати реферативні повідомлення, користуючись додатковим переліком літератури. Реферати повинні готуватись з врахуванням вимог що ставляться до студентських наукових робіт. Обсяг 7-10 друкованих сторінок; структура – план, текст, список літератури (щонайменше п’ять джерел). Реферати оцінюються викладачем, а найбільш вдалі заслуховуються під час проведення семінарських занять.

Модуль індивідуальної роботи студентів з викладачем – це система консультацій та індивідуальної роботи викладача, яка спрямована на надання науково – методичної допомоги студентам при виконанні ними завдань самостійної роботи, а також перевірка й рейтингова оцінка виконаних студентами завдань.

Контрольно-оцінювальний модуль – це організація модульного та підсумкового контролю з вивчення навчальної дисципліни. Вона передбачає підведення підсумків рейтингових оцінок успішності студента за практичний модуль, модуль самостійної роботи, модуль індивідуальної роботи з викладачем й підсумковий тестовий контроль знань за замістом програм модулів.

Важливою умовою вивчення навчальної дисципліни є перевірка набутих студентами знань і вмінь. З метою формування у майбутніх фахівців особистої відповідальності за здобуття знань з дисципліни, стимулювання й заохочення повсякденної систематичної роботи студентів, підвищення самостійності в навчанні, забезпечення об’єктивності оцінки знань та зменшення випадковості у підсумковій оцінці запроваджується рейтингова система оцінки знань студентів.

Рейтинг – це комплексний показник успішності студента при вивченні дисципліни. Навчальні досягнення студента оцінюються кількісно у балах. Це числовий показник якості його роботи порівняно з максимально можливою кількістю балів та з успіхами однокурсників.

Алгоритм запровадження цієї системи при вивченні адміністративного права такий:

- рейтингова оцінка за опанування студентом програмового змісту адміністративного права встановлюється за сумою балів за всі модулі;

- при вивченні кожного модуля програми навчальної дисципліни, відповідною кількістю балів оцінюється виконання студентом завдань змістового практичного модуля, модуля самостійної роботи студентів, модуля індивідуальної роботи студента з викладачем, виконання тесту;

ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ

90-100 балів – відмінно (А)

75-89 балів – добре (ВС)

60-74 балів – задовільно (DE)

35-59 балів – незадовільно з можливістю повторного складання (FX)

1-34 балів – незадовільно з обов’язковим повторним курсом (F)

Загальний обсяг годин для вивчення адміністративного права складає 217 годин.

Розподіл годин вивчення навчальної дисципліни за модулями

теми

Назва розділів і тем

денна форма навчання

заочна форма навчання

всього годин

з них

всього годин

з них

аудиторні

самост. роб

Індив. заняття

аудиторні

самост. роб

Індив. заняття

лекції

семінар.

заняття

лекції

семінар.

заняття

Загальна частина. Змістовий модуль – 1

Розділ І. Адміністративне право і державне управління

1.

Виконавча влада і державне управління

8

2

2

4

2.

Адміністративне право як галузь права.

8

2

2

4

2

2

1

1

3.

Норми та джерела адміністративного права

8

2

2

4

1

1

4.

Адміністративно-правові відносини

8

2

2

4

2

1

1

Розділ II. Суб’єкти адміністративного права

5.

Адміністративно-правовий статус фізичних осіб

8

2

2

4

1

1

6.

Органи виконавчої влади

16

4

4

8

2

3

2

1

7.

Адміністративно-правовий статус інших державних органів, органів місцевого самоврядування, організацій та підприємств

10

2

4

4

8.

Державна служба і державні службовці

12

4

2

6

2

1

1

Розділ III. Форми і методи державного (публічного) управління

9.

Форми державного (публічного) управління

8

2

2

4

1

1

10.

Правові акти державного (публічного) управління

8

2

2

4

2

1

1

11.

Методи державного (публічного) управління

10

4

2

4

Всього годин за модуль 104 28 26 50 8 12 9 3

Змістовий модуль – 2

Розділ IV. Адміністративно-деліктне право

12.

Поняття та підстави адміністративної відповідальності

10

2

4

4

1

1

13.

Адміністративні стягнення: поняття, види та загальні правила накладення

8

2

2

4

2

1

1

14.

Провадження в справах про адміністративні правопорушення

10

2

2

6

2

15.

Дисциплінарна та матеріальна відповідальність в адміністративному праві

6

2

2

2

Всього годин за модуль

Всього за семестр

34

138

8

36

10

36

16

72

6

14

4

16

3

12

1

4

Особлива частина. Змістовий модуль – ІІІ

Розділ V. Адміністративно-правове регулювання у сфері економіки

16.

Управління економікою

8

2

2

4

1

4

17.

Адміністративно-правовове забезпечення управління фінансами

8

2

2

4

1

18.

Адміністративно-правовове регулювання підприємницької діяльності

6

2

2

2

1

Розділ VІ. Адміністративно-правове регулювання соціально-культурною сферою

19.

Управління освітою і наукою

3

1

2

20.

Управління охороною здоров’я

5

1

2

2

Розділ VІІ. Адміністративно-правове регулювання адміністративно-політичною сферою

21.

Управління обороною України

8

2

2

4

22.

Управління внутрішніми справами

8

2

2

4

1

23.

Управління юстицією України

4

2

2

Розділ VІІІ. Забезпечення законності в державному управлінні

24.

Контроль у сфері державного управління

8

2

2

4

1

25.

Нагляд у сфері державного управління

7

2

2

3

1

26.

Звернення громадян

8

2

2

4

1

Усього годин за модуль

Всього годин

73

217

20

56

18

54

35

107

7

21

14

30

10

22

4

8