Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
-1 курс- Методичка по курсовым работам 2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
235.01 Кб
Скачать

Основні етапи виконання курсової роботи

Увесь перебіг наукового дослідження, який триває під час підготовки і написання курсової роботи, можна представити у вигляді такої логічної схеми:

• Вибір теми курсової роботи.

• Пошук джерельної бази дослідження і робота з нею.

• Оформлення результатів дослідження в письмовій формі.

• Формулювання висновків і оцінка отриманих результатів.

• Захист курсової роботи.

При виконанні курсової роботи слід уникати таких типових помилок:

  • зміст роботи не відповідає плану курсової роботи або не розкриває тему повністю чи її частини;

  • безсистемний виклад матеріалу, повторення одних і тих самих положень;

  • логічні помилки, невміння виокремити головне;

  • не самостійність, робота є компіляцією, плагіатом або виконана шляхом копіювання з електронних баз рефератів;

  • не зроблено аналізу чинних нормативних документів, спеціальної літератури з теми дослідження;

  • кількість використаних джерел є недостатньою для всебічного вивчення теми;

  • у роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичено матеріал, чи з порушенням нумерації тощо;

  • бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без дотримання вимог державного стандарту;

  • обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, робота виконана неохайно, з помилками.

Вибір теми курсової роботи та її реєстрація

Своєчасний і обґрунтований вибір теми курсової роботи значною мірою підпорядкує собі весь процес засвоєння знань і набуття вмінь у процесі навчання. Від цього залежать і успішний захист роботи, й ефективність майбутньої діяльності. Як правило, тема роботи може бути пов’язана з попередньою чи майбутньою сферою діяльності студента.

Щорічно кафедри спеціальності правознавство оновлюють рекомендований перелік тематики курсових робіт, який відображає актуальні питання і проблеми державно-правового розвитку.

Допомагають у виборі теми ознайомлення з аналітичними оглядами і статтями у спеціальній періодиці, а також бесіди і консультації з фахівцями­практиками, під час яких можна виявити важливі питання, ще мало вивчені в науці. Вибравши тему, студент повинен усвідомити, у чому полягають мета, конкретні завдання й аспект її розробки. Для цього треба визначити суть пропонованої ідеї, актуальність теми, її теоретичну новизну і практичну цінність. Це значно полегшить оцінку й остаточний вибір теми.

Студенти ОКР «Бакалавр» І курсу пишуть курсові роботи з теорії держави і права; ІІ курсу з конституційного права України; ІІІ курсу з адміністративного або цивільного права та процесу; ІV курсу – з господарського права та процесу; ОКР «Магістр» - з історії і методології міжнародного права.

Теми курсових робіт пропонуються правовими кафедрами щорічно до 1 жовтня навчального року. Студентові надається право вибрати з пропонованого переліку тему роботи, або запропонувати іншу тему з обґрунтуванням доцільності її розробки.

Реєстрація теми курсової роботи робиться лаборантом правових кафедр з напряму підготовки до 15 жовтня.

При нез'явленні студента на реєстрацію до 15 жовтня теми курсових робіт реєструються відповідною кафедрою самостійно.

Реєстрація одночасно двох і більше курсових робіт по однойменній темі на одному потоці не допускається.

При виборі теми необхідно враховувати наступне: особистий інтерес студента до розробки правової проблеми, доступність матеріалів практики для узагальнення, перспективність розробки теми, наявність теоретичної бази, схильність студента до ведення теоретичних або практичних розробок, намір студента продовжити розробку теми при підготовці курсової роботи.

План роботи слід погодити з науковим керівником до 15 листопада.

Термін подачі курсової роботи - це термін представлення науковому керівникові завершеної і оформленої курсової роботи для перевірки. Термін подачі встановлюється деканатом факультету відповідно до графіку навчання. За порушення терміну подачі курсової роботи на кафедру зниження оцінки здійснюється за наступними критеріями: один-три тижні – на 20 балів, чотири і більше тижнів – 40 балів. Винятки можливі тільки з поважних причин, ступень яких оцінює науковий керівник.