Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

6years(4) / 1

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
8.96 Mб
Скачать

хронічний гастрит, виразкова хвороба, поліпоз і рак шлунка.

При проведенні диференціальної діагностики з захворюваннями гепатобіліарної системи і підшлункової залози основне значення мають дані ультразвукового дослідження. З урахуванням того, що підходи до лікування різних типів ХГ відрізняються один від одного, а клінічні прояви найчастіше слабко виражені, варто враховувати критерії їхньої диференціальної діагностики /таблиця

16/.

Таблиця 16 ДИФФЕРЕНЦІЙНО-ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ ХГ А та В

 

 

Гастрит В

Гастрит А

 

 

/хелікобактерний/ /аутоімунний/

Локалізація

 

антрум

дно, тіло

Запалення

виражене, активне

не виражено

Наявність ерозій

дуже часто

рідко

Н.рylori є ні

 

 

 

Антитіла до

 

 

 

парієтальних

 

 

 

клітин

 

ні

є

Антитіла до

 

 

 

внутрішнього

 

 

 

фактору

 

ні

є

Гіпергастрінемія

ні

виражена

В12-дефіцитна

 

 

анемія

 

ні

є

Гіпоацидність будь-який тип секреції

виражена

Поєднання з

 

 

 

виразкою

 

дуже часто

вкрай рідко

Ми хочемо підкреслити, що і ХГ типу В, і ХГ типу А при своєму розвитку в кінцевій стадії закінчуються атрофічним гастритом і є потенційно предраковими станами. Проте схема розвитку і трансформації їх в атрофічний гастрит відрізняється

/малюн. 5 /.

 

 

 

 

 

 

ХГ типу В

 

ХГ типу А

 

 

 

 

 

 

Helicobacter pylori

 

Антитіла до

парієтальних клітин

 

 

Хронічний

 

 

Хронічний

антральний гастрит

 

фундальний гастрит

Активний

Неактивний

 

 

Легкий

 

А

Типово

 

 

 

відсутність

Середньої

 

 

тяжкості

активності

В

 

 

Тяжекий

 

 

 

 

 

Метаплазія

 

 

Метаплазія

Атрофічний гастрит

Рак шлунка

Малюн.5.ПРИНЦИПОВА СХЕМА РОЗВИТКУ ДВОХ ОСНОВНИХ ФОРМ ХГ

Після того, як ми роздивилися основні методи обстеження хворого зі шлунковою диспепсією, повернемося до нашого пацієнта й опишемо те, що було проведено в конкретному випадку і які були отримані результати.

ФЕГДС: стравохід вільно проходиться, слизова блідо-рожевого кольору, без варикозного розширення вен. У шлунку натще підвищена кількість секреторної рідини. рН у тілі шлунка - 1,5. Слизова антрального відділу гіперемована, з набряком, з поодинокими крововиливами й ерозіями. З антрального відділу узято 4 біоптата. Швидкий уреазний тест через 5 хвилин виявився різко позитивним, тобто вже в ендоскопічному кабінеті зроблений висновок про те, що хронічний антральний гастрит у пацієнта асоційований із бактерією Н.р. Зроблено посів культури і через 7 день отримано ріст бактерій Н.р., чутливий до трихополу, амоксициліну, кларитроміцину. Морфологічний опис: фовеоли слизової оболонки глибше нормальних, ядра епітеліальних клітин у більшості продовгуваті, гіперхроматичні і розташовані в 2 ряди. У рідкісних осередках кишкової метаплазії зменшене число бокаловидних клітин. Висновок: дисплазія середньої тяжкості /2 ступінь/.

УЗД: печінка не збільшена, однорідної структури. Жовчний міхур овальної форми, звичних розмірів, стінки не потовщені, конкрементів немає. Підшлункова залоза не збільшена, однорідної структури. Нирки і селезінка без особливостей.

Загальноклінічні і біохімічні аналізи в межах норми.

Таким чином, на підставі анамнезу, даних УЗД, які виключили можливу патологію гепатобіліарної системи і підшлункової залози, а також даних ФЕГДС і дослідження біоптатів, нашому хворому можна поставити діагноз: Хронічний Нр-асоційований антральний гастрит із кишковою метаплазією і дисплазією 2ступеня.

Скептично настроєний читач може сказати: “Гора родила мишу”. І без усякого морфологічного обстеження хворому можна було поставити діагноз: “Хронічний гастрит”. Що ж змінилося?

Змінилося дуже багато чого. По-перше, ми точно знаємо, що в нього антральний гастрит типу В, асоційований з інфекцією Н.р. По-друге, ми знаємо, до яких препаратів чутливий Н.р. у даного хворого. По-третє, ми дізналися, що в хворого є кишкова метаплазія, що є передвісником раку шлунка і дисплазія 2 ступеня, що оборотна при правильному лікуванні. По-четверте, ми знаємо, що в хворого підвищена секреція хлористоводневої кислоти. Тому отримавши таку потужну інформацію, ми повинні приступити до кваліфікованого лікування і вилікувати нашого хворого.

ЛІКУВАННЯ

У переважній більшості випадків лікування ГЕРХ і ХГ повинне проводитися в амбулаторних умовах. Основною метою терапії є купування запальних процесів, скорочення часу лікування, виліковування хворого і запобігання прогресуванню змін слизової оболонки.

ЛІКУВАННЯ ГЕРХ

Загальні рекомендації по дотриманні режимі і дієті при ГЕРХ подані в таблиці 17.

Крім цих загальних рекомендацій, консервативне лікування включає застосування антацидів, антисекреторних препаратів і так званих прокінетиків - препаратів, що нормалізують моторику ШКТ /прискорюють евакуацію зі шлунка, активізують перистальтику, покращують активність нижнього стравохідного сфінктера/.

Метою антацидної терапії є зниження кислотно-протеолітичної агресії шлункового соку і зменшення патогенного впливу хлористоводневої кислоти і пепсину на слизову оболонку стравоходу. Найбільше зручною комерційною формою антацидів є гелі, що містять гідроокиси алюмінію і магнію /маалокс,

фосфалюгель, мегалак та ін./, які хворі повинні приймати в кожному випадку виникнення болю і печії. Але навіть і у відсутності симптомів рекомендується курсове лікування, що полягає в прийомі цих препаратів 3-4 раз у день через 40-60 хвилин після їжі.

Антисекреторні препарати призначаються в більш важких випадках, в основному тоді, коли є виражене ерозивно-виразкове ураження слизової стравоходу. У таких випадках застосовуються

блокатори Н2-рецепторів гістаміну /ранітидин - по 150 мг

х 2

рази на день, фамотидин

Таблиця 17

- по 40 мг х 1 раз у день/

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ПО

або інгібітори протонової

РЕЖИМУ І

 

/контролок - по 40 мг 1-2

ДІЄТІ ПРИ ГЕРХ

 

рази у

день/,

це дозволяє

*Після прийняття їжі уникати нахилів

добитися

 

загоєння

вперед і не лягати

 

дефектів

 

слизової

*Спати з піднятою головою

 

стравоходу за 4-5 тижнів

*Не носити тісний одяг і тугий пояс

приблизно в 80-90%.

 

*Уникати великих прийомів їжі

 

Прокінетики, що

які

*Не їсти на ніч

 

мають

 

антирефлюксну

*Уникати прийому продуктів, що

дію, дуже популярні у

викликають зниження тиску НПС і

лікарів

 

і

пацієнтів.

викликають подразнення /жири, алкоголь,

Найбільше

відомий,

один

кава, цитрусові, шоколад/

 

із перших препаратів цієї

*Відмова від паління

 

групи,

що

блокують

*Боротьба з ожирінням

 

центральні

 

дофамінові

*Уникати прийом провокуючих

 

рецептори,

покращують

рефлюкс ліків

 

тонус

 

 

нижнього

 

 

 

 

 

 

стравохідного сфінктеру, посилюють звільнення ацетилхоліну в ШКТ і стимулють моторику шлунка, тонкої кишки і стравоходу, це - метоклопрамід /церукал/. Серед небажаних ефектів церукалу слід зазначити його центральну дію - кволість, головний біль, безсоння, підсилення екстрапірамідних розладів, а також при тривалому застосуванні - імпотенція, гінекомастія. На сьогодні більш широко починають використовувати більш ефективні прокінетики другого

покоління - препульсид /цисаприд/ і мотіліум /домперидон/.

У найбільше важких випадках з метою відновлення нормальної функції кардії, а також при виникненні ускладнень, застосовується хірургічне лікування /фундоплікація по Нільсену/, яке все частіше проводиться лапароскопічним методом.

ЛІКУВАННЯ ХГ

Головні

 

принципи

 

лікування

ХГ

подані в

 

Таблиця 18

таблиці 18.

 

 

 

 

 

 

ПРИНЦИПИ ЛІКУВАННЯ ХГ

Лікування

ХГ

типу

1. При НР-асоційованому ХГ - ерадикація

В.

 

Основним

збудника за допомогою специфічної терапії

принципом

лікування

2. При аутоімунному ХГ - повна замісна

ХГ типу В є ерадикація

терапія, компенсація атрофічних процесів

бактерій

Нр.

Це

/НСL, натуральний шлунковий сік,ацидин-

спеціально

 

 

 

пепсин,абомін,метилурацил,вітаміни гр. В,

запропонований термін,

солкосерил /.

що означає отримання

негативного тесту на H.pylori через 4 тижні або більше після закінчення лікування. Підкреслюємо той факт, що дослідження, проведені в більш ранні терміни, можуть дати неправильно негативні результати.

У таблиці 19 підсумовані показання для здійснення ерадикації H.pylori, прийняті на сьогодні в усіх клініках Західної Європи, Північної Америки й Австралії.

 

 

Таблиця 19

ПОКАЗАННЯ ДЛЯ ЕРАДИКАЦІЇ H.PYLORI

Діагноз

H.pylori

Проведення

ерадикації

 

 

Відсутність

Відсутні

Не потрібно

симптомів

Є

Не потрібно

Хронічний гастрит

Відсутній

Не потрібно

с симптоматикою

Є

Показане

Дуоденальна

Відсутня

Не потрібно

виразка

Є

Показане

Виразка шлунка

Відсутня

Не потрібно

 

Є

Показане

Варто підкреслити, що антибактеріальна терапія H.pylori є важкою задачею, тому що ці мікроорганізми філогенетично пристосовані до життя під прошарком слизу, куди доступ антибактеріальних препаратів обмежений. Ще один несприятливий чинник - це резистентність і швидке звикання бактерій до антимікробних засобів, особливо імідазолам /метронідазолу і

тинідазолу/, яка може швидко розвитися під час лікування. Резистентність до метронідазолу або тинідазолу залежить від статі й етнічної групи і зустрічається частіше в жінок у країнах, що розвиваються. Цьому може сприяти попереднє лікування нітроімідазолами генітальних органів або кишкової інфекції. Резистентність до антибіотиків виникає значно рідше. Взагалі,

проблема виникнення резистентності H.pylori є дуже важливою і для того, щоб її уникнути, ніколи не варто проводити ерадикацію H.pylori тільки одним препаратом, до якої б групи він не належав.

Ефективність ерадикації, що в цей час повинна проводитися тільки декількома препаратами, значною мірою залежить від підбору лікарських препаратів. У зв'язку з цим, вивчення впливу різних схем впливу комбінованої терапії на Нр є вкрай актуальною проблемою.

Так звана подвійна терапія складається з комбінації потужних сучасних антисекреторних препаратів - блокаторів протонової помпи /контролок/ з антибіотиками /амоксициліном або кларитроміцином/. За допомогою подвійної терапії /комбінація контролока + амоксицилін або кларитроміцин протягом 2-х тижнів/ вдасться домогтися частоти ерадикації70-80%.

 

 

 

Таблиця 20

 

ЕРАДИКАЦІЯ H.PYLORI

 

/Схеми подвійної терапії/

Терапія

КОНТРОЛОК

 

КОНТРОЛОК

 

+

 

+

 

АМОКСИЦИЛіН

КЛАРИТРОМіЦИН

Дози

40 мг 1 разів ранком+

40 мг 1 разів ранком+

 

500 мг 4 рази/день

500 мг 3 рази/день

Тривалість

2 тижня

 

2 тижня

 

 

 

Побічні

Діарея

Діарея, нудота,

ефекти

 

розлад смаку

Ерадикація

 

 

 

H.PYLORI

50-80%

 

60-80%

Додаток до цієї схеми метронідазолу /потрійна терапія/ підвищує частоту ерадикації вище 90%. У такій комбінації дози препаратів достатньо низькі, лікування триває тільки 1 тиждень, тому побічні ефекти спостерігаються рідко. Схеми подвійної і потрійної терапії подані відповідно в таблицях 20 і 21, де, крім препаратів та доз,

подана також тривалість терапії,

можливі побічні явища і відсоток

ерадикації H.pylori.

 

 

 

 

 

Таблиця 21

 

ЕРАДИКАЦІЯ H.PYLORI

 

/Схеми потрійної терапії/

Терапія

КОНТРОЛОК +

 

КОНТРОЛОК+

 

АМОКСИЦИЛІН +

КЛАРИТРОМІЦИН+

 

МЕТРОНІДАЗОЛ

 

МЕТРОНІДАЗОЛ

Дози

40 мг 2 рази/день+

40 мг 2 рази/день+

 

1000 мг 2 рази/день+

500 мг 2 рази/день+

 

500 мг 3 рази/день

500 мг 2 рази/день

Тривалість

2 тижня

 

1 тиждень

Побічні

Діарея /рідко/

Діарея , нудота /рідко/,

ефекти

 

 

порушення смаку

Ерадикація

 

 

H.PYLORI

біля 90%

 

більш 90%

Існування метроніазол-резистентних штамів може знижувати частоту ерадикації H.pylori до 50%, тому в таких випадках необхідно переходити до третього ступеня ерадикації, коли додатково призначається колоїдний субцитрат вісмуту /так звана четвертна терапія/ протягом 10 днів, схема якої подана в таблиці 22.

Таблиця 22

ТЕРАПІЯ МЕТРОНІДАЗОЛ-

РЕЗИСТЕНТНОСТІ H.pylori

Терапія

Контролок+тетрациклін+

 

колоїдний вісмут+метронідазол

Дози

40 мг х 2 р/д+ 500 мг х 4 р/д+

 

120 мг х 4 р/д+ 400 мг х 4 р/д

Тривалість

1 тиждень

Побічні ефекти

Нудота, діарея

Ерадикація H.pylori

90%

Варто постійно пам'ятати про те, що такі високі цифри ерадикації інфекції H.pylori можливі тільки при відповідній дисциплінованості хворого в забезпеченні комплайенса. Якщо цього немає, то і результати будуть набагато скромніші, яку б терапію /подвійну, потрійну або четвертну/ не проводили!

Успішна ерадикація виключає необхідність подальшої підтримуючої терапії, значно знижує загальну вартість лікування,

покращує якість життя пацієнтів і, що саме головне - приводить до зворотного розвитку хронічного гастриту і відновленню нормальної морфологічної картини.

Повернемося знову до нашого пацієнта. Йому була проведена приведена вище схема потрійної терапії кларитроміцином, метронідазолом і контролоком протягом 1 тижня, після чого усі клінічні прояви цілком зникли. Проведениий через 1 місяць 13Сдихальний тест виявився негативним, тобто була досягнута

ерадикація

Нр-інфекції.

 

Таблиця 23

Проведена через 6 місяців

КРИТЕРІЇ ВИЛІКОВНОСТІ

ФЕГДС

показала

ХРОНІЧНОГО ГАСТРИТУ ТИПУ В

практично

нормальну

* Відсутність клінічних ознак

картину

слизової

* Документована ерадикація Нр-

оболонки шлунка, а при

інфекції

морфологічному

за результатами дихального тесту

дослідженні

біоптатів

 

вогнищ кишкової метаплазії виявлено не було, залишилися тільки прояви дисплазії 1 ступеня. Таким чином, уже через 6 місяців у пацієнта виявлена майже нормальна морфологічна картина.

Ми вважаємо, якщо в хворого ХГ типу В досягнута ерадикація Нр-інфекції, його можна вважати вилікуваним, надалі ендоскопію можна не проводити, а періодично /1 раз на рік/ контролювати можливу реінфекцію за допомогою дихального тесту. Критерії виліковності від хронічного гастриту типу В подані в таблиці 23.

Майбутнє в лікуванні хелікобактерної інфекції належить вакцинації, оскільки одинична пероральна доза зможе привести не тільки до ерадикації існуючої інфекції, але і довічно захистити організм від можливої реінфекції. У 1992 році вже створена експериментальна вакцина H.felis мишам, пероральний прийом якої в сполученні з холерним токсином у вигляді ад”юванта запобігав інфікування слизової оболонки мишачого шлунка бактеріями

H.felis.

Якщо буде створена людська вакцина і вакцинація буде проводитися в дитячому віці, це вже в найближчому майбутньому допоможе попередити виникнення більшості пептичних виразок і значно знизити ризик виникнення раку і лімфоми шлунка протягом усього наступного життя. Успішна вакцинація на сьогоднішній

день є єдиним практично можливим методом контроля за раком шлунка.

Оскільки в хворих на хронічний Нр-асоційований гастрит часто відзначається біль і диспепсичні порушення, використовуються

антихолінергічні засоби: 0,2% р-н платифіліну або 0,1% р-н метацину в/м по 1 мл 1-2 рази на день; селективний холінолітик гастроцепін - по 0,025 г з рази в день. Одночасно призначають

антацидні препарати - маалокс, фосфалюгель, мегалак по 10-15 мл через 40-60 хв. після їжі, вікалін або вікаїр. При загостренні,

що стихає, можна застосовувати лужні мінеральні води в дегазованому вигляді /Боржомі, Єсентуки N4, Лужанська / за 1-1,5 години до їжі великими ковтками.

Лікування аутоімунного хронічного гастриту /типу А/.

Основною метою є найбільш повна замісна терапія, спрямована на створення умов функціонування шлунка, близьких до нормального, компенсація атрофічних процесів ззовні. Основним методом терапії є лікувальне харчування. У фазі загострення призначається дієта N1 а, що забезпечує функціональне, механічне, термічне і хімічне оберігання. Показано часте 5-6-разове харчування. З раціону виключаються страви, що подразнюють слизову оболонку /соління, копченості, наваристі супи, маринади, гострі приправи, смажені м'ясо і риба/, продукти, що погано переносяться /молоко, виноградний сік, сметана/. Обмежується вживання солі, міцного чаю і кави, їх сурогатів. Прийом алкоголю повинен бути обговорений із кваліфікованим сімейним лікарем або гастроентерологом. По мірі ліквідації запалення показана поступово наростаюча функціональна стимуляція фундальних залоз. З цією метою призначають дієту N 2 або навіть N 15. При цьому, проте, хворі повинні уникати жирних сортів м'яса і риби, тугоплавких тваринних жирів, смажених пирогів і картоплі, млинців,

консервованих

продуктів, копченостей, прянощів. Молоко

замінюється свіжими кисло-молочними продуктами /кисле молоко,

кефір, твердий сир, сири/. Обмежується свіжий і чорний хліб,

здобні вироби з тіста,

вершки, сметана, капуста,

виноград, що

викликають бродіння в кишечнику.

 

Антихолінергічні

й антацидні засоби при

хронічному

аутоімунному гастриті не призначаються. При наявності больового і диспепсичного синдромів гарний ефект відмічається від в/м ін'єкцій

метоклопраміда /церукал, реглан/ - по 2 мл 1-2 рази в день/, сульпіриду /еглонілу/ - по 2 мл 5% р-ну 1-2 рази в день, но-шпи або галідору - по 2 мл 2% р-ну 2 рази в день, бускопану - по 1 мл

1% р-ну 1-2 разу в день. Широко призначаються обволікаючі і в'яжучі рослинні засоби: настій із листя подорожника, гранули плантаглюциду, деревій, рум'янок, м'ята, звіробій, корінь валеріани. Настої трав приймають усередину по 1/2 склянки 4-5 разів на день до їжі протягом 2-4 тижнів. При вираженій секреторній

недостатності призначаються засоби замісної терапії: натуральний

шлунковий сік /по 1 великій ложці на півсклянки води невеликими ковтками під час їди та ін. по 1-2 таб. під час прийому їжі. Після стихання гострих явищ запалення і відсутності ерозій призначають розведену соляну кислоту /по 20-40 крапель

на півсклянки води через трубочку під час їжі/ і таблетовані препарати /ацидин-пепсин, пепсидил/. З метою стимуляції секреторної функції шлунка можна застосовувати еуфілін по 1 таб. 3-4 рази в день за 20-30 хвилин до їжі. Для поліпшення трофіки слизової використовують засоби, що посилюють мікроциркуляцію, синтез білків і репаративні процеси: препарати нікотинової

кислоти /нікотинамід, нікошпан, компламін, теонікол по 1 таб. 3 рази в день/, вітаміни групи В і С усередину і в ін'єкціях, метилурацил/ по 0,5 3 рази в день/, солкосерил/ по 2 мл 1-2 рази в день в/м/. При супутній мегалобластній анемії додатково призначають ін'єкції вітаміну В12. У стадії загострення, що стихає, можна застосовувати також і методи фізіотерапії: зігрівальні компреси на епігастральну область, аплікації парафіну або озокерит, діатермію, електрофорез із новокаїном та ін. Поза загостренням

захворювання

хворим рекомендується санаторно-курортне

лікування /Трускавець, Миргород, Єсентуки/.

 

Для позначок

ВИРАЗКОВА ХВОРОБА /ПЕПТИЧНА ВИРАЗКА/

Сьогоднішня

лекція присвячена темі, на наш погляд,

винятково важливій для клініцистів - виразковій хворобі шлунка /ВХШ/ і дванадцятипалої кишки /ВХДК/ або пептичній виразці. Це пов'язано з декількома обставинами. По-перше, масштаби цієї хвороби надзвичайно великі: за даними різних авторів протягом усього життя в різних країнах нею страждає від 10 до 20% усього дорослого населення. В Україні на сьогоднішній день число тільки зареєстрованих хворих на ВХ складає біля 5 мільйонів чоловік! Подруге, на виразкову хворобу страждають в основному люди молодого і середнього віку, що завдає величезних економічних втрат. По-третє, на жаль, у нашій країні велике число хворих на ВХШ і на ВХДК піддаються оперативному лікуванню /у 1995 році прооперовано 29 тисяч, а в 1996 році - 31 тисяча хворих!/, у зв'язку з чим інвалідизація хворих на ВХ на сьогоднішній день залишається однією з найвищих серед людей працездатного віку. І, нарешті, ВХ належить до тих захворювань, котрим, хоч і присвячена незліченна кількість досліджень, монографій, дисертацій, застосовується