Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
229
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Правила для відвідувачів

1. Використовувати вхід і час, призначені для відвідувачів.

2. При відвідуванні хворих необхідно мити руки й використовувати захисний одяг (халат, за потреби маску).

3. Усвідомлювати ступінь ризику, на який наражаються хворі під час спілкування з відвідувачами, особливо в період епідемій.

4. Пам'ятати про загрозу, яку становлять для здоров'я хворих відвідувачі у хворобливому стані.

Дезінфекція, передстерилізаційне очищення, стерилізація об'єктів та предметів медичного призначення

Проводячи дезінфекцію, передстерилізаційне очищення, стерилізацію предметів медичного призначення, керуються нормативними документами МОЗ України з питань санітарно-протиепідемічного режиму.

У разі погіршення епідемічної обстановки міські або обласні відділи охорони здоров'я та СЕС ви-дають додаткові регіональні накази або методичні рекомендації з більш жорсткими вимогами щодо до-тримання правил санітарно-протиепідемічного режиму. У таких випадках підвищують концентрацію дезінфектанту й експозицію, використовують 5 % розчин хлораміну, а експозицію збільшують до 2 год.

У посібнику при викладенні конкретних методичних рекомендацій з питань дезінфекції за основу взято дезінфекційний засіб — 3 % розчин хлораміну. Але можна використовувати й інші дезінфектанти, передбачені нормативними документами МОЗ України, а також сучасні дезінфекційні, миючі, стерилізувальні засоби, керуючись при їх використанні інструкціями заводів-виробників.

Згідно з Державним реєстром дезінфекційних засобів станом на 14.04.04 р. для дезінфекції предметів медичного призначення дозволені такі дезінфектанти: Саніфект-128; Дезефект; Дезактин; Неохлор; Септодор; Септодор-Форте; Нейтральний аноліт; Доместос; Брилліант. Режим використання даних засобів наведено в інструкціях до застосування.

Профілактика гепатиту та інших внутрішньолікарняних інфекцій під час виконання лікувально-діагностичних втручань

Велике значення в профілактиці ВЛІ мають дезінфекція та стерилізація.

У багатьох хворих на гострі вірусні гепатити В і С зараження відбувається під час виконання лікувально-діагностичних парентеральних процедур.

До групи найвищого ризику зараження включають і медичних працівників (маніпуляційні, операційні медичні сестри, лаборанти), які за своїми професійними обов'язками постійно мають контакти з кров'ю, виділеннями хворих.

Для профілактики ВЛІ в лікувально-профілактичних закладах необхідно:

1) максимально застосовувати медичний і лабораторний інструментарій одноразового використання;

2) суворо дотримуватися правил застосування, дезінфекції, передстерилізаційного очищення та стерилізації медичного і лабораторного інструментарію, обладнання багаторазового використання під час проведення процедур, пов'язаних з порушенням цілості шкіри та слизових оболонок.

Забороняється робити ін'єкції, вакцинації, внутрішньошкірні проби та інші маніпуляції кільком особам одним і тим самим шприцом, замінюючи лише голки.

Для будь-якої маніпуляції кожному хворому треба застосовувати окремий стерильний інструментарій.

Медичні та лабораторні інструменти всіх видів після кожного використання належить піддавати дезінфекції, ретельному передстерилізаційному очищенню та стерилізації згідно з галузевим стандартом 42 — 21 — 2 — 85 (Додаток № 3) і офіційними інструктивно-методичними документами.

За наказом головного лікаря у відділеннях стаціонару призначають осіб, відповідальних за проведення дезінфекції, перед стерилізаційного очищення та стерилізації медичного інструментарію.

У лікувально-профілактичних закладах повинні діяти централізовані стерилізаційні зі спеціально підготовленим персоналом для проведення передстерилізаційного очищення та стерилізації інструментарію, білизни, перев'язувального матеріалу, шприців і голок багаторазового використання.

Дезінфекції, передстерилізаційному очищенню, стерилізації підлягають вироби медичного призначення, якщо вони в процесі експлуатації контактували з кров'ю або з ін'єкційними препаратами, з поверхнями ран, слизових оболонок і могли їх пошкодити.

Соседние файлы в папке Касевич_Практикум СД-1