Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глущенко(нотаріат).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
59.4 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Сумський державний університет

Юридичний факультет

Кафедра права

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни

«Нотаріат України»

на тему:

«Загальні правила посвідчення угод нотаріальними органами.»

Виконав:  Студент групи Ю-21 Глущенко Богдан Перевірив: кандидат юридичних наук Логвиненко М.І.

Суми 2013

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………

3

РОЗДІЛ 1. Загальні правила вчинення нотаріальних правочинів ………...

5

РОЗДІЛ 2. Правила оформлення угод, що підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню ……........................................................................

8

РОЗДІЛ 3. Необхідність нотаріальнлго посвідчення угод ………………..

РОЗДІЛ 4. Нотаріальне посвідчення окремих видів угод ………………....

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………...

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………...

12

13

23

24

ВСТУП

Актуальність. Законодавством України, угодами визначаються дії громадян та організацій спрямованих на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Нотаріусом можуть посвідчуватися лише ті правові угоди стосовно яких законодавством встановлено обов’язкову нотаріальну форму, а також ті яким сторони бажають надати таку форму хоча за законом вона не є обов’язковою . Нотаріальне посвідчення угоди має певні переваги.

Відповідно до Конституції України кожен має право на отримання кваліфікаційної правової допомоги. Нотаріат забезпечує цю допомогу шляхом вчинення нотаріусами нотаріальнихдій. Істотну захист прав і законних інтересів учасників цивільногообороту нотаріат здійснює, перш за все, у сфері зобов'язальнихправовідносин; укладенні та виконанні в основному майнових угод. Нотаріальне посвідчення угоди забезпечує можливість доказуванняпевних фактів у суді. Нотаріуси забезпечують правильне висновокдоговору, неупереджені у відносинах між сторонами, роз'яснюючи їмзастосовується право в кожному конкретному випадку, також роз'яснюючи наслідкивчинення дій, і дають можливість діяти в рамках закону поукладеним, що має юридичну силу договору.

Значення угод полягає в тому, що вони є найбільшпоширеними юридичними фактами, в силу яких на основі правовихнорм виникають, змінюються і припиняються права та обов'язки громадян іюридичних осіб. Роль нотаріату по відношенню до цивільно-правовими угодамиполягає у сприянні їх вчиненню, а також закріплення їх в належнійюридичній формі, внаслідок чого є гарантія їх законності і високоїступеня достовірності; у разі втрати документів, в яких ці операціївиражені, вони можуть бути легко відновлені.

Об’єктом контрольної роботи виступає явище посвідчення угод нотаріальними органами.

Предметом є особливості нотаріального посвідчення угод.

Мета контрольної роботи полягає в тому,щоб розкрити загальні правила посвідчення угод нотаріальними органами.

Досягнення поставленої мети обумовлено виконанням таких завдань:

  • огляд повноважень нотаріату в Україні;

  • розкриття особливостей нотаріального посвідчення угод в Україні

  • розгляд переваг нотаріального посвідчення угод ;

  • ознайомлення з особливостями діяльності державних нотаріальних організацій, що до посвідчення угод ;

Методологія дослідження. У контрольній роботі для розкриття обраної теми використовувалися такі методи як: функціональний метод, порівняно-правовий метод, метод спостереження.

Структура. Робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списоку використаної літератури.

Розділ 1. Загальні правила вчинення нотаріальних правочинів

Серед нотаріальних дій, вчинених нотаріусами, значна кількість складають різні угоди. Для посвідчення угод до нотаріусів звертаються і громадяни, і юридичні особи. [1]

Нотаріальне посвідченняоперації за нормами цивільного права «здійснюється шляхом вчинення на документі ...посвідчувального напису нотаріусом або іншою посадовою особою, яка має право вчиняти таке нотаріальну дію ». Однак нотаріальне посвідчення угоди не зводиться тільки до вчинення на документі посвідчувального напису, а передбачає певну і досить складну процедуру, встановлену нотаріальним законодавством. Виконання цієї процедури повинно забезпечувати законність (дійсність) що посвідчується нотаріусом угоди.[3]

Правовому регулюванню угод присвячено багато норми цивільного права, що містяться в ЦК, інших законах, указах Президента України, постановах ВР.

Угоди розглядаються в цивільному праві як найбільш поширені юридичні факти. Угоди можуть бути самі різні, і цивільне законодавство не містить вичерпного переліку угод. У цивільному праві операції в залежності від тих чи інших умов, необхідних для їх вчинення, традиційно розмежовуються на види. Один із критеріїв розмежування, відповідно до якої угоди діляться на односторонні, двосторонні і багатосторонні. Однак класифікація угод за видами може проводитися за різними ознаками. В аспекті розглянутого у цій главі питання становить інтерес і розмежування на угоди, які повиннібути здійснені особисто, і операції, які можуть вчинятися через представників.

Засвідчуючи угоди, нотаріуси повинні забезпечувати захист законних інтересів осіб, що здійснюють їх. В першу чергу цей захист забезпечується дотриманням всіх тих вимог щодо угод, які закріплені в цивільному законодавстві та інших актах, що містять норми цивільного права. Так, для дійсності, по-перше, угода повинна носити характер вольового акту саме тих осіб, від імені яких вона здійснюється. По-друге, особи, які звертаються для посвідчення угоди, повинні володіти дієздатністю. По-третє, зміст правочину має бути викладено у формі документа, передбаченого в чинному законодавстві для цього виду угод. По-четверте, зміст правочину має відповідати вимогам закону та інших правових актів, а якщо чинена угода не передбачена законом і іншими правовими актами, зміст її не повинно суперечити основним засадам цивільного законодавства. І, нарешті, по-п'яте, результат, який досягається здійсненням операції, повинен відповідати справжнім намірам її сторони (сторін). [2]

Для укладення будь-якої угоди з цивільного законодавства необхідно вираз волі сторони. Якщо угода одностороння, «необхідно і достатньо вираження волі однієї сторони». Для укладення договору необхідно вираз узгодженої волі двох сторін (в двосторонній угоді) або трьох або більше сторін. Відповідно до цих норм при нотаріальному посвідченні всіх односторонніх угод - довіреностей, заповітів, повідомлень про скасування заповітів, відмов від спадщини тощо - досить присутності і вираження волі лише тієї особи, від імені якого угода засвідчується (тобто від імені якого видається довіреність, складається заповіт і т.д.). При нотаріальному посвідченні багатосторонніх угод необхідна присутність і вираження волі кожної сторони угоди: покупця і продавця - при посвідченні договору купівлі-продажу, дарувальника і обдаровуваного - при посвідченні договору дарування, заставодавця та заставодержателя - при посвідченні договору застави і т.п. При цьому воля всіх учасників багатосторонньої угоди повинна бути узгодженою. [3] Для з'ясування волі сторони (сторін) нотаріальне законодавство передбачає необхідність дотримання таких вимог при нотаріальному посвідченні угод:

по-перше, згідно, нотаріус зобов'язаний перевірити, чи відповідає зміст угоди, проект якої представлений нотаріусу для нотаріального посвідчення, дійсним намірам сторони (сторін). Для цього нотаріус і з'ясовує, чи відповідає волевиявлення, виражене в проекті угоди, внутрішній волі боку, тобто того, що вона бажає; [2]

по-друге, при посвідченні угод перевіряється дієздатність громадян і правоздатність юридичних осіб, що беруть участь в угодах. У разі вчинення правочину представником перевіряються і його полномочія. [2]

Далі за процедурою нотаріального посвідчення угод, нотаріус зобов'язаний:

- Роз'яснити сенс і значення представленогойому проекту угоди );

- Перевірити, чи не суперечить зміст проекту угоди вимогам закону ;

- Встановити особи звернулися ;

- Зачитати вголос зміст нотаріально посвідчується операції її учасникам;

- Запропонувати підписати угоду у своїй присутності ;

- Зареєструвати угоду в реєстрі .

Про те, яким чином з'ясовується нотаріусами дієздатність громадян, перевіряються правоздатність юридичних осіб і повноваження представників, див. наступний параграф.

Неухильне дотримання нотаріусами всіх перерахованих вимог при нотаріальному посвідченні угод забезпечує їх чинність і додає операціях трудннеоскаржуваний характер.