Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГМО за і проти.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Гмо за і проти

Неділя, 20 березня 2011, 21:25 | Написав Administrator |    

Чи потрібні нам ГМО або генетично модифіковані продукти і організми? Може, вони тільки завдадуть шкоди людству, порушивши і наші, людські генні коди? Наскільки все це страшно?Спробуємо розібратися.Аргументи за і проти наводять вчені зі всіх куточків світу.

Що говорять за гмо?

 

Перший аргумент на захист генно модифікованих організмів - це те, що саме вони допоможуть вирішити продовольчі проблеми на нашій маленькій планеті. Можливо, Ви не дуже замислюєтеся над проблемою голоду, але навіть у наші, здавалося б досить благополучні часи, на Землі є місця, де люди щодня вмирають від голоду. Здебільшого це стосується Африканських країн. Прихильники ГМО говорять про те, що за допомогою даної технології можна вивести такі рослини, стійкі до африканських посух та різних хвороб. Тим самим, можна знизити або навіть зовсім відмовитися від використання хімії в сільському господарстві.

Можна вивести такі генно модифіковані види сільськогосподарських тварин, які будуть давати багато продукції, при цьому будуть не вимогливі до їжі і стійкі до захворювань. Прямо як у фантастичному фільмі! Причому на виведення нового виду тварини або рослини піде всього-то два –три роки.

Навіщо вирощувати гмо овочі, якщо можна просто вивести звичайні сорти, які будуть давати більше врожаю?

 

Подібну спробу світова спільнота вже намагалося зробити в сімдесяті роки двадцятого століття. На якийсь час подібні методи дали результати. Тільки от земля наша не володіє нескінченними ресурсами поживних речовин. Земля виснажується. Особливо якщо її настільки інтенсивно експлуатувати. А за підрахунками деяких міжнародних організацій років через сорок населення нашої планети зросте настільки, що вже не тільки Африка, але і більш благополучні країни будуть відчувати нестачу продуктів харчування.

Але в багатьох країнах рік від року площі, засіяні ГМО-рослинами, ростуть.

Чи привело це до вирішення проблеми голоду в Африці?

 

Що говорять проти гмо?

 

Поки, на жаль, ні. До того ж виявилося, що ГМО-кукурудза, соя і картопля майже на тридцять відсотків дорожче, ніж ті, що вирощені по-старому. Є і ще один мінус у виробництві генно модифікованих продуктів. Справа в тому, що раніше фермер міг залишати собі частину врожаю «на насіння». Тепер таке зробити неможливо, тому що генно модифіковані рослини не дають ні життєздатні насіння, ні плоди. Тобто це вигідно в першу чергу постачальникам посадкового матеріалу. А ще виявляється, що всупереч очікуванням вчених, на полях з ГМО гербіцидів і пестицидів використовують в середньому на сто п'ятдесят грамів на гектар більше, ніж на звичайних полях.

Ще є один мінус, про який взагалі воліють мовчати.

Чи знаєте Ви, що на полі культурні ГМО рослини дають гібриди з дикорослими рослинами?Можна собі тільки уявити які мутанти будуть заселяти нашу Землю через кілька десятків років .

Ще один мінус використання ГМО - за допомогою цієї технології міжнародний тероризм може отримати новий напрямок. Уявіть собі, скільки нових і нікому не відомих вірусів можна створити. З такими вірусами впоратися буде дуже і дуже складно, адже при створенні можна їм буде надати будь-які властивості.