Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3481 Котенко.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
113.66 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

ГІДРОДИНАМІЧНІ ПЕРЕДАЧІ І ПРИВОДИ”

Тема 1. Основні поняття та визначення

Загальні відомості про гідродинамічні передачі. Класифікація гідропередач за принципом дії. Принципові конструктивні схеми гідродинамічних передач. Призначення, будова та принцип дії гідродинамічних передач. Основні параметри гідродинамічних передач. Особливості робочого процесу. Рівняння моментів кількості руху. Рівняння моментів та напорів. Подібність в гідродинамічних передачах. Призначення та сфери використання.

Тема 2. Гідродинамічні муфти

Будова та принцип роботи гідродинамічних муфт (гідромуфт). Залежність меридіональної швидкості потоку від режиму роботи. Основні конструктивні схеми та класифікація гідромуфт.

Основні параметри. Форми протічної частини та лопатеві системи гідромуфт. Особливості робочого процесу і баланс енергії. Залежність меридіональної швидкості потоку від режиму роботи. Основні функціональні особливості гідромуфт.

Зовнішня та внутрішня характеристики гідромуфт. Зведена характеристика. Універсальна зовнішня характеристика. Вплив деяких параметрів на характеристики гідромуфти.

Режими роботи гідромуфт. Тяговий, гальмівний та зворотний режими. Структурні схеми роботи гідромуфти. Повна зовнішня характеристика гідромуфти.

Спільна робота двигуна і гідромуфти. Робота гідромуфти з двигуном внутрішнього згорання. Робота гідромуфти з електродвигуном змінного струму.

Регулювання гідромуфт. Конструктивні особливості гідромуфт з різними способами регулювання. Регулювання зміною наповнення робочої порожнини. Регулювання зміною форми робочої порожнини. Регулювання зміною властивостей робочої рідини.

Основи проектування та розрахунку гідромуфт. Розрахунок протічної частини методом подібності. Типізація і уніфікація гідромуфт. Вибір матеріалів основних деталей. Виготовлення та експлуатація обмежувальних гідромуфт. Конструктивні особливості регульованих гідромуфт. Експлуатація гідромуфт у приводах відцентрових насосів.

Тема 3. Гідродинамічні гальма

Принцип роботи та використання гідродинамічних гальм. Характеристики та сфери роботи. Конструкції гідродинамічних гальм.

Тема 4. Гідродинамічні трансформатори

Будова та принцип роботи гідротрансформатора. Основні параметри. Особливості робочого процесу. Рівняння балансу енергії.

Характеристики гідротрансформаторів. Тяговий режим. Гальмівний режим. Зведена характеристика. Прозорість гідротрансформатора. Форми відносних характеристик.

Спільна робота двигуна та гідротрансформатора. Робота двигуна внутрішнього згорання і гідротрансформатора. Робота гідротрансформатора з електродвигуном змінного струму.

Особливості проектування та розрахунку триколісних гідротрансформаторів прямого ходу.

Конструкції гідротрансформаторів прямого ходу. Нерегульовані та регульовані гідротрансформатори. Конструктивні особливості комплексних, блокованих, реверсувальних гідротрансформаторів.

Тема 5. Гідродинамічний привід роздільного типу

Загальні відомості про гідродинамічний привід роздільного типу. Принцип дії. Сфера застосування. Переваги та недоліки. Коефіцієнт корисної дії привода. Основи проектування.

ПИТАННЯ, ЩО ВИНОСЯТЬСЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

Номер

розділу

Тема та питання для самостійного вивчення

Норма часу СРС, год

Література

Підготовка до лекційних та практичних занять

66

1

2

3

4

Тема 1

Особливості робочого процесу.

Рух рідини та її взаємодія з лопатевими системами. Гідродинамічні властивості гідродинамічних передач.

Процес перетворення енергії, види втрат у гідропередачах та їх визначення. Теорія подібності стосовно гідродинамічних передач

10

[2, 3, 4, 5]

Тема 2

Принцип роботи гідродинамічних муфт (гідромуфт). Залежність меридіональної швидкості потоку від режиму роботи. Робота гідромуфти з електродвигуном змінного струму. Управління перехідними процесами у гідромуфтах. Вибір матеріалів основних деталей. Виготовлення та експлуатація обмежувальних гідромуфт.

Конструкції гідромуфт з віднесеною робочою порожниною. Гідромуфти зі статичним та динамічним самовипорожненням

21

[2, 3, 4, 5,

6, 7, 8, 9,

10, 11]

1

2

3

4

робочої порожнини. Розрахунок гідромуфти за методикою І. Ф. Семичастнова та А. П. Кудрявцева. Визначення динамічних сил

Тема 3

Конструкції гідродинамічних гальм

5

[2, 4]

Тема 4

Особливості робочого процесу гідродинамічного трансформатора (гідротрансформатора).

Поле швидкостей та тисків у робочій порожнині. Баланс потужностей. Зведена характеристика. Навантажувальна, перетворювальна, запобіжна, гальмівна, демпфувальна та кавітаційна властивості. Спільна робота двигуна і гідротрансформатора. Робота двигуна внутрішнього згорання з гідротрансформатором, який має непрозору або прозору зовнішню характеристику. Робота асинхронного електродвигуна змінного струму з гідротрансформатором, який має прозору характеристику. Основи розрахунку та проектування

20

[2, 3, 4, 5,

6, 7, 10]

Тема 5

Принцип дії гідропривода роздільного типу. Систематизація схемних рішень. Використання гідродинамічного привода у схемах для перекачування газорідинних сумішей

10

[1, 4]