Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_33.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.04.2015
Размер:
513.02 Кб
Скачать
      1. Робота інструментального магазину

Автоматичний цикл рухів у механізмі зміни інструментів починається на верстаті по команді “Зміна інструменту”, що приводить до вмикання електромагніта золотника приводу повороту магазина, олія надходить віткою трубопроводу в гідродвигун 3 мод. Г15-22, який повертає магазин 4 проти годинникової стрілки. Зупинка магазину 4 наступить в той момент, коли на позиції зміни появиться потрібний інструментальний блок з кодовим номером, заданим за програмою, в результаті чого вимикається електромагніт золотника. У цей момент золотник перемикається та здійснює реверс гідродвигуна, магазин притискається зубом зірочки 6.1 (Z=12) до храповика 6.2 і таким чином зупиняється. При цьому зростає тиск олії в вітці трубопроводу і спрацьовує реле тиску, що дає команду на вмикання електромагніту золотника приводу руки.

При ввімкненому електромагніті золотника олія по каналу подається до верхньої порожнини циліндра 18, рука опускається вниз. Електромагніт золотника захватного органу 10 (механізму затиску інструментального блока) вимкнений, поршень 15 під тиском олії опущений вниз, губки 10 захватних органів руки розведені. У нижньому положенні руки 11 губки захватних органів охоплюють хвостовики інструментальних блоків магазину і супорту верстата.

Одночасно упор шпонки натискає на вимикач електромагніта золотника приводу переміщення поршня з Т-подібним захватом для звільнення від затиску інструментального блока на супорті верстата (на рис.1 супорт і циліндр затиску не показано).

При ввімкненому електромагніті золотника механізму затиску інструментального блока олія потрапляє в циліндр супорта, поршень разом з Т-подібним захватом відпускає блок від опорних призм супорта, після чого тиск олії в циліндрі супорта зростає і спрацьовує реле тиску, що дає команду на вмикання електромагніта золотника і відкриває випуск робочої рідини з циліндрів 15 захватних органів. Під дією пружин 17 поршні піднімаються вверх і губки 9 затискають хвостовики інструментальних блоків. Внаслідок спаду тиску олії спрацьовує реле тиску, яке розриває електричне коло живлення електромагніта золотника подачі олії в нижню порожнину циліндра 18 переміщення руки і шток піднімається вверх, нижній упор штанги відпускає нижній кінцевий вимикач, і в верхньому положенні упор штанги натискає на верхній вимикач, що вмикає електромагніт золотника приводу повороту руки. Олія надходить в одну із порожнин поворотного циліндра 13. Шток з рейкою 12 входить в зачеплення з зубцями шестерні 14, яка нерухомо закріплена на осі. Під час лінійного переміщення штока циліндра 12 відносно шестерні 14, рука з інструментами дістає обертовий рух відносно осі (за годинниковою стрілкою). Під час даного руху рейка поршня обкочується по зубчастому вінцю шестерні і здійснює відносний лінійний рух вздовж осі циліндра. Дане переміщення дозволяє здійснювати поворот хрестоподібної руки на 180. В кінцевих положеннях розміщені мікроперемикачі електромагніта золотника приводу вертикального переміщення.

Під час ввімкнення електромагніта золотника переміщення руки олія попадає у верхню порожнину циліндра і рука опускається вниз, із затиснутими у захватних органах інструментальними блоками, до їх фіксації на супорті і магазині відповідно. Опускаючись штанга вимикає електромагніти золотників приводів захватних губок і переміщення поршня з Т-подібним захватом у стояку супорта. Олія надходить у циліндри захватних органів, поршні опускаються, і за допомогою клинів розводять губки, звільняючи інструментальні блоки.

У циліндрі супорта поршень переміщається під дією пружини, внаслідок випуску олії через відкритий золотник на злив, разом з поршнем переміщається Т-подібний захват, який притискає інструментальний блок до упорних призм супорта.

За допомогою реле тиску в колі затиску інструментальних блоків вимикається електромагніт золотника піднімання руки і олія надходить в нижню порожнину циліндра 18, поршень зі штоком і рукою піднімається вверх. У кінці ходу упор штанги натискає на кінцевий вимикач. При розімкненому колі живлення електромагніта золотника приводу повороту руки олія надходить в порожнину циліндра повороту руки. Рука повертається проти годинникової стрілки на 180 і кінцевий вимикач подає команду в систему ЧПК про закінчення циклу зміни інструменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]