Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 017_magnito-opt.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Zip: конструкція, експлуатація, діагностика Технологія змінного носія

На жаль, незважаючи на багаторазові спроби різних виробників випустити на ринок надійний пристрій із знімними носіями, нікому з них поки не вдалося обдурити закони природи. Причина досить прозаїчна – споконвічно саме поняття «змінний носій» не дуже-то «дружить» зі словом «надійність».

Якщо провести аналогію між HDD і Zip-дисководом, то змінний картридж Zip – це вінчестер з відкритою камерою.

Технологія зборки камер HDD передбачає їхнє виробництво тільки в чистих приміщеннях, що відповідають вимогам класу 100. Це означає, що в одному кубічному футі повітря може бути присутнім не більш 100 порошин розміром від 0,5 мкм (тому що головки летять над поверхнею на висоті 0,08...0,5 мкм).

Крім того, робоча камера HDD герметизується і перекачування повітря ззовні в неї або взагалі не відбувається, або здійснюється крізь спеціальний барометричний фільтр, здатний затримувати частки розміром більші ніж 0,3 мкм. Усередині самої робочої камери HDD також знаходяться додаткові повітряні фільтри рециркуляції, призначені для очищення внутрішньої «атмосфери» герметичної камери від невеликих часток робочого шару носія, що, незважаючи на всі обережності, все-таки обсипаються з дисків при посадках головок.

Завдяки всім цим обережностям виробника, HDD можуть працювати навіть в умовах сильного забруднення навколишнього повітря.

Що ж картридж Zip? Він відкритий не тільки для мікроскопічних, але і для великих часток, тютюнового диму, пилу, прокачуваного через комп'ютер, «аматорських» пальців і т.д.

Однією з основних причин, що приводять до виходу головок і поверхонь з ладу, є неефективна робота фільтрів очищення повітря в робочій камері Zip Iomega.

Найпростіший фільтр, встановлений у картриджі Zip, справитися з великою кількістю пилу не може, тому що він тільки частково виконує свої функції .

Зустрічі головок і поверхонь з частками пилу відбуваються досить часто, у результаті чого головки швидко забруднюються і псують поверхню диска.

При подачі напруги живлення шпиндельний двигун розкручує диск до 2941 (3676) об/хв.

Конструкція блоку головок у Zip Iomega досить проста. Кожна головка встановлена на кінці важеля на пружині, що злегка притискає неї до диска. Мало хто догадується про те, що без руху диск як би затиснутий між парою головок (знизу і зверху).

На відміну від HDD, головки Zip не знаходяться увесь час у робочій камері, вони вводяться під час роботи в картридж і виводяться після закінчення роботи з Zip Iomega. На наш погляд, це дуже істотна відмінність, у порівнянні з HDD, що є фактором зниження надійності пристрою. Головки HDD знаходяться в постійному повітряному потоці, а головкам Zip приходиться різко входити в турбулентну зону, причому вони входять у робочу зону «стрибком із трампліна».

Рис. 1.2 - Конструкція головок Zip-дисководу

«Трамплін» потрібний для того, щоб розтиснути головки на початку їхнього старту із створенням зазору між головками більшого, ніж товщина диска. «Трамплін» створюється спеціальним пристосуванням, установленим на каретці магнітних головок, і складається з пари двосхилих пластмасових рамп і металевих екстракторів, укріплених на кожній з головок (див. рис. 1.2). При старті головок з місця їхнього паркування екстрактори наїжджають на похилі поверхні («трампліни»), розтискаються і, «плавно» з'їжджаючи (по задумах конструкторів) по схилу за «трампліном», разом з головками опускаються на диск, де їх підхоплює й утримує на деякій відстані від поверхні диска повітряний потік. Не дивно, що в подібному механізмі така несправність, як обривши екстракторів зустрічається досить часто/

При вимиканні живлення, або ж по команді виконавчого пристрою головки виводяться з робочої камери. При вимиканні живлення – вони різко висмикуються з робочої зони за допомогою досить потужної поворотньої пружини (тому що блок головок досить масивний). При цьому вони втягуються на місце паркування через іншу сторону двосхилих рамп («трамплін» навпаки) і опускаються на спеціальний коврик з пористого матеріалу. Вважається, що коврик чистить головки і знімає з них статичну напругу. Ймовірно, що екстрактори можуть відриватися і під час приземлення. На наш погляд, уже сама по собі посадка на коврик для головок досить болісна, тому що для нормального очищення їм необхідно із силою опуститися і проїхати по ньому як по «нождачному папері». При такому приземленні і існує ймовірність відриву головок.

Соседние файлы в папке Lekciyi