Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 017_magnito-opt.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Тема: Магніто-оптичні та Zip-диски. Нові напрямки в розвутку носіїв інформації .

План.

1. Магнітооптичні накопичувачі

2. Zip-накопичувачі.

3. Флеш-карти.

1. Магнітооптичні накопичувачі

Однією із найпопулярніших технологій зйомних накопичувачів є магнітооптичні. Відкриті для комерційного використовування в 1985 році, сучасні магнітооптичні накопичувачі мають ємкість більше 5 Гбайт, що практично в 2,5 рази більше, ніж у самого ємкого знімного магнітного накопичувача.

Існує два типи магнітооптичних накопичувачів і носіїв: 3,5- і 5,25-дюймові ємністю до 640 Мбайт і 5 Гбайт відповідно. У перших моделях магнітооптичних накопичувачів застосовувалася технологія одноразового запису, який дозволяв дописувати інформацію на носій, але не дозволяла її стирати. Такі накопичувачі ще можна зустріти на ринку, проте для користувачів стаціонарних комп'ютерів набагато більше поширені накопичувачі з можливістю повторного запису.

Магнітооптична технологія

При нормальних температурах магнітна поверхня магнітооптичного диска дуже стабільна і може зберігати дані близько 30 років. Для зміни даних на магнітооптичному диску використовується лазерний промінь і магнітне поле. На мал. 12.8 показана схема процесів запису і читання.

Оптичною частиною магнітооптичного накопичувача є лазерний промінь, який під час стирання працює в режимі високої потужності, розігріваючи необхідну ділянку магнітооптичного диска до температури приблизно 200°С ("точка Кюрі", в якій немагнітна в нормальних умовах речовина стає сприйнятливою до магнітного поля). Це дозволяє стерти будь-яку існуючу на розігрітій ділянці інформацію за допомогою однорідного магнітного поля, не зачіпаючи інші частини диска, які мають нормальну температуру.

Після цього лазерний промінь і магнітне поле використовуються для запису інформації в певне місце за рахунок збільшення випромінюваної потужності лазера і додатку контрольованого магнітного поля до носія.

При прочитуванні лазер використовується в режимі низької потужності для створення нейтрально поляризованого освітлення на поверхні магнітооптичного диска. Місця на диску, які містять логічний 0, відображають світло з кутом поляризації, відмінним від кута поляризації областей, що містять логічну 1. Ця різниця в один градус називається ефектом Керра.

У старих магнітооптичних накопичувачах для прочитування і запису необхідні дві різні операції, проте в сучасніших, починаючи з Plasmon DW260, випущеного в 1997 році, застосовується метод LIMDOW (Light Intensity Modulated Direct Overwrite) для однієї операції з певними типами носіїв. У накопичувачах LIMDOW магніти вбудовані безпосередньо в сам диск, а не використовуються у вигляді окремих магнітів, як в старих накопичувачах. Продуктивність накопичувачів LIMDOW достатня для відтворення відеоданих у форматі MPEG-2, а крім того, вони зручні для зберігання великих об'ємів інформації.

Мал. 12.8. У магнітооптичних накопичувачах лазер в режимі високої енергії застосовується для розігрівання магнітної поверхні, щоб змінити магнітний стан ділянки диска під час циклу запису (зліва), а під час циклу читання (справа) лазер перемикається в режим низької енергії

В даний час на ринку представлена безліч різноманітних магнітооптичних пристроїв. Найбільш ширше поширені моделі, приведені в табл. 12.9.

Соседние файлы в папке Lekciyi