Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 017_magnito-opt.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Таблиця 12.9. Поширені магнітооптичні накопичувачі і носії

Розмір, дюймів

Накопичувач і інтерфейс

Ємкість

Продуктивність, Мбайт/с

Ціна накопичувача, доларів

Ціна носія, доларів

3,5

Fujitsu DynaM0640SE, зовнішній, SCSI

640 Мбайт, можна використовувати носії ємністю 540, 230 і 128 Мбайт

3,9 - максимальна для носіїв ємністю 640 Мбайт (нижче для носіїв меншої ємкості)

329

25

5,25

Pinnacle Ultra Magneto Optical Drive, внутрішній, SCSI

5,2 Гбайт, можна використовувати носії ємністю 4,8, 2,6, 1,3 Гбайт і 640 Мбайт

6,0 (читання), 3,5 (запис)

1425

100

Існують зовнішні магнітооптичні накопичувачі розміром 5,25 дюйми з інтерфейсом SCSI, проте їх ціна досить висока. Деякі виробники пропонують моделі для інтерфейсу ATAPMDE, але вони не так широко поширені, як пристрої SCSI.

Порівняння магнітооптичних і магнітних накопичувачів

В порівнянні з поширеними знімними високоємкими накопичувачами магнітооптичні набагато дорожчі (особливо 5,25-дюймові). Проте вартість мегабайта магнітооптичних накопичувачів значно нижче, а крім того, термін зберігання їх носіїв істотно більше, а загальна продуктивність вища. Поява операційних систем Windows 9д:/Ме і Windows NT/2000 істотно спростила установку пристроїв SCSI, так що з цим проблем не виникне. Якщо ви можете дозволити собі покупку дорогого 5,25-дюймового магнітооптичного накопичувача, то одержите достатньо швидкий і надійний пристрій з дисками, що довго зберігаються; його також можна використовувати як пристрій зберігання в щоденній роботі.

2. Zip-накопичувачі. Принцип роботи

Чому пристрій називається дисководом Zip? Ім'я ("Zip" по-англійськи означає: «миттєво переміщати») цілком відповідає ключовим атрибутам продукту: швидкість, мобільність, простота і безпека.

Ці накопичувачі можуть зберігати 100, 250, а тепер і 750 Мб даних на картриджах, що нагадують дискету формату 3,5", забезпечують час доступу, рівний 29 мс і швидкість передачі даних, що складає 7 Мб/с при використанні інтерфейсу SCSI. При цьому частота обертання диска складає 2945 об/хв – 3676 об/хв в залежності від типу пристрою.

Якщо пристрій підключається до системи через паралельний порт, то швидкість передачі даних обмежена швидкістю паралельного порту. Накопичувачі Zip використовують спеціальні 3,5-дюймові диски, також вироблені фірмою Iomega.

Фірма Iomega не випадково однієї з перших представила накопичувач зі змінним магнітним носієм формату 3,5"; довгі роки вона займалася розробкою і продажем накопичувачів типу Bernoulli з дисками ємністю 35, 65, 105 і 150 Мб. Диски типу Bernoulli вважаються самих міцних і надійними з усіх змінних носіїв. По суті, вони являють собою гнучкі диски, вставлені у жорсткий футляр.

Принцип роботи дисків Bernoulli наступний. Диск у накопичувачі обертається, спираючись на повітряну подушку, причому, зазор між диском і головками складає долі міліметра. Створюваний обертовим диском повітряний потік відхиляється певним чином за допомогою, так званої, пластини Бернуллі. Вона нерухома і розташовується таким чином, що диск підштовхується повітряним потоком упритул до головки, але не торкався її. Диск обертається дуже швидко, і дотик головок до поверхонь диска при таких швидкостях привів би до швидкого зносу поверхні диска.

Популярний накопичувач Zip саме і є одним з варіантів накопичувачів Bernoulli фірми Iomega, розробленим під стандарт 3,5" дисків. Однак у ньому використовуються і технології, застосовувані при виробництві жорстких дисків.

Самі по собі пристрої, засновані на принципі Бернуллі, і жорсткі диски – пристрої досить надійні. Але існує припущення, що саме сполучення цих двох технологій в одному пристрої і привело до зниження його надійності.

Соседние файлы в папке Lekciyi