Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Параметри меню Security

У більшості BIOS можна встановити два типи пароля — Supervisor і User. Пароль Supervisor управляє доступом до програми Setup BIOS, а User використовується для управління завантаженням комп'ютера.

Якщо встановлений пароль Supervisor, при запуску програми Setup BIOS з'явиться діалогове вікно з пропозицією ввести його. При введенні правильного пароля користувач дістає доступ до параметрів BIOS. Якщо ж пароль був введений невірно, в доступі до параметрів BIOS користувачу буде відмовлено.

Якщо встановлений пароль User, при запуску системи з'явиться діалогове вікно з пропозицією ввести його. При введенні правильного пароля завантаження комп'ютера буде продовжене. Якщо ж встановлені обидва типи паролів, то для продовження завантаження необхідно ввести хоча б один з них. У більшості систем пароль має довжину сім або вісім символів.

Багато системної плати мають перемикач, за допомогою якого, забувши пароль, ви можете видалити всі типи паролів BIOS. Цей перемикач в цілях безпеки ніяк не помічений, а знайти його можна тільки в документації до системної плати. Паролі можна видалити також за допомогою меню Maintenance, але при цьому необхідно знати пароль для доступу до програми Setup BIOS.

В тому випадку, якщо ви знаєте пароль і, отже, можете ввійти в BIOS Setup, для видалення паролів скористайтеся параметром Clear All Passwords; якщо ж він недоступний, видаліть пароль, вибравши функцію Set Password і натиснувши клавішу <Enter> у командному рядку.

Якщо вам не вдається видалити пароль жодним з описаних способів, спробуйте витягнути з системної плати батарею і через 15-20 хвилин встановити її на місце. Всі параметри, у тому числі і паролі, в CMOS-пам'яті будуть стерті.

Параметри меню Power Management

Управління живленням — це автоматичний переклад комп'ютера на знижене енергоспоживання в періоди неактивності. В даний час існує дві системи управління живленням: АРМ (Advanced Power Management), яка підтримується практично всіма системами, починаючи з систем на базі процесорів 386 і 486; ACPI (Advanced Configuration and Power Interface), використовувана у всіх нових комп'ютерах з 1998 року. Відмінність між цими системами наступна: у АРМ основна роль управління живленням відводиться апаратному забезпеченню, а в ACPI— програмному забезпеченню і BIOS, що, природно, спрощує настройку цієї системи і роботу з нею.

При переході в режим очікування BIOS припиняє жорсткий диск і знижує (або відключає) енергоспоживання відеосистеми (монітор повинен відповідати специфікації VESA DPMS — Display Power Management Signaling). У цьому режимі система чутлива до зовнішніх дій, тобто вона реагує на натиснення клавіш, переміщення миші, сигнали факс-модему або мережевого адаптера. Поява однієї з описаних подій приведе до негайної активізації монітора.

У більшості комп'ютерів операційна система володіє розширеними засобами управління живленням і бере на себе всі функції, що раніше виконувалися BIOS. Новіша специфікація управління живленням, яка тісно пов'язана як з апаратним, так і з програмним забезпеченням, називається ACPI. Деякі параметри системи управління живленням ACPI встановлюються в BIOS.

Соседние файлы в папке Lekciyi