Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Параметри меню Advanced

У цьому меню можна встановити параметри, визначувані набором мікросхем системної логіки.

Вибір значення параметра Plug and Play O/S особливо важливий при використовуванні операційної системи, яка не задовольняє специфікації Plug and Play, наприклад Windows NT. В цьому випадку залиште значення за умовчанням (No), і BIOS автоматично конфігурує пристрої.

Якщо ж використовується операційна система, що задовольняє специфікації Plug and Play, наприклад Windows 9x або Windows 2000, а значення описаного параметра встановлене за умовчанням (No), то операційна система самостійно конфігурує всі пристрої і запише всі необхідні дані в BIOS. Для прискорення часу завантаження при використанні операційної системи, що задовольняє специфікації Plug and Play, встановіть значення Yes. Таким чином, буде пропущений етап конфігурації BIOS.

Параметр Reset Configuration Data корисний при установці нового пристрою або зміні конфігурації вже встановленого (наприклад, адаптер був встановлений в інший роз'єм системної плати). У такому разі для усунення невідповідності збережених параметрів реальним встановіть значення Yes параметра Reset Configuration Data і перезавантажите комп'ютер. Після цього всі необхідні зміни будуть збережені в CMOS-пам'яті. Не забудьте при наступному перезавантаженні повернути значення за умовчанням описаного параметра.

Параметри підменю PCI Configuration

Підменю PCI Configuration використовується для вибору пріоритету переривань (IRQ) плати розширення, що підключаються в роз'єми PCI. При виборі значення Auto (the default) базова система вводу-виводу і операційна система самостійно призначають переривання IRQ для кожного роз'єму, за винятком спеціальної плати PCI, що використовує унікальні значення переривань. Параметри

Додаткові параметри меню Advanced

У всіх системніх платах кількість цих параметрів визначається можливостями набору мікросхем. Якщо ви точно не знаєте, який набір мікросхем і тип пам'яті використовується у вашій системній плати, встановлюйте значення Auto. Рекомендовано з'ясувати тип всіх використовуваних у вашій системі компонентів, і тоді можна тонше її конфігурувати, що, природно, приведе до підвищення продуктивності, хай навіть і до невеликого.

Параметри меню Peripheral Configuration

Ці параметри використовуються для конфігурації пристроїв, інтегрованих в системну плату, наприклад послідовних і паралельних портів, інтегрованого звукового адаптера і портів USB.

Якщо жоден з послідовних або паралельних портів не використовується, то його краще відключити, таким чином звільняючи ресурси для інших пристроїв.

Якщо ви використовуєте клавіатуру і мишу USB в операційній системі, яка не підтримує USB-пристроїв (наприклад, DOS), то не забудьте активізувати їх підтримку в BIOS за допомогою установки значення Enabled параметра Legacy USB Support. Цю підтримку можна відключити при використовуванні операційних систем Windows 98 або Windows 2000, оскільки необхідні для нормальної роботи драйвери завантажуються автоматично.

Навіть якщо підтримка клавіатури і миші USB в BIOS відключена, їх можна використовувати для роботи з програмою Setup BIOS. Нижче приведений скорочений алгоритм завантаження системи, в якій встановлені ці пристрої.

  1. При включенні комп'ютера підтримка клавіатури і миші USB в BIOS відключена.

  2. Починає виконуватися процедура POST.

  3. Підтримка клавіатури і миші USB тимчасово активізується, і їх можна використовувати для роботи з програмою Setup BIOS.

  4. Процедура POST завершує роботу, і підтримка клавіатури і миші USB в BIOS відключається.

  5. Завантажується операційна система. До завантаження драйверів USB-пристроїв клавіатура і миша USB не пізнаються системою. І лише завантаження драйверів USB-пристроїв приводить їх в робочий стан.

Перед установкою операційної системи не забудьте активізувати підтримку USB-пристроїв в BIOS. Потім встановите операційну систему. Після цього підтримку можна знову відключити. Але я не рекомендую цього робити, оскільки при завантаженні в режимі DOS клавіатура і миша не працюватимуть. Зверніть увагу, що не рекомендується використовувати одночасно клавіатуру USB і мишу PS/2 (або навпаки). Також пам'ятаєте, що в BIOS підтримуються тільки клавіатура і миша USB. Для інших USB-пристроїв необхідно завантажувати відповідні драйвери.

Параметри меню IDE Configuration

За допомогою цих параметрів (табл. 5.16) можна конфігурувати IDE-пристрої, наприклад жорсткі диски, накопичувачі CD-ROM і LS-120 (SuperDisk), накопичувачі на магнітній стрічці і т.д.

Деякі жорсткі диски у момент включення живлення комп'ютера не готові до роботи, тому їм необхідна невелика затримка для повного розкручування двигуна. Завантаження системи буде відкладене на величину цієї затримки.

Параметри підменю IDE Configuration

У цьому підменю виконується конфігурація кожного встановленого IDE-пристрою.

Найважливішими в програмі Setup BIOS є параметри жорсткого диска. У більшості сучасної системної плати встановлені два контроллери IDE, які підтримують до чотирьох пристроїв. У сучасних BIOS є можливість автовизначення пристрою і його автоматичної конфігурації. Наявність такої можливості дозволяє уникнути помилок при ручному введенні параметрів пристрою. При автовизначенні пристрою BIOS посилає йому команду Identify Drive. Пристрій у відповідь на цю команду повідомляє інформацію про свої параметри. Таким чином відбувається автоматична конфігурація пристрою. Якщо вибрати значення Auto для жорсткого диска, то його параметри визначатимуться при кожному запуску комп'ютера. У такий спосіб можна без проблем правильно конфігурувати новий IDE-пристрій.

Окрім значення параметра Auto, в багатьох BIOS є таблиця з параметрами приблизно для 47 типів пристроїв. У ній для кожного пристрою визначені кількість циліндрів і головок, передкорекція запису, зона парковки і кількість секторів. Найчастіше в цій таблиці містяться дані про застарілі моделі жорстких дисків.

У всіх BIOS можна встановити значення параметра User або User Defined. При цьому можна уручну ввести у відповідні поля параметри пристрою (якщо вони відомі).

Залежно від об'єму жорсткого диска, для нього можна вибрати режим роботи — Standard і LBA. Значення Standard використовується для застарілих моделей жорстких дисків, об'ємом до 528 Мбайт. Це значення параметра в даний час практично не використовується, оскільки сучасні версії BIOS (з 1998 року) підтримують диски об'ємом до 136,9 Гбайт.

В більшості випадків при виборі значення Auto конфігурація жорсткого диска виконується коректно. По можливості завжди встановлюйте це значення, оскільки запит про необхідну для конфігурації інформацію звернений безпосередньо до пристрою. На основі одержаних даних BIOS настроює пристрій на максимальну швидкодію.

Якщо у вас виникне бажання поекспериментувати з параметрами жорсткого диска, вибирайте значення User і вводьте у відповідні поля необхідні значення. Проте пам'ятаєте: при такій "ручній конфігурації" можна ввести невірні параметри; це приведе або до зниження продуктивності, або, у гіршому разі, до того, що система просто не завантажиться.

Соседние файлы в папке Lekciyi