Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Докучаев / Контр. ответы

.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

АКП та ЗРК: ЦВ формується в системі координат, яка пов’язана з місцеположенням АКП; ЦВ передається з темпом 1 раз на 10с.; використовується прямокутна система координат; ЦВ і команди управління передаються двома типами посилок; команди управління передаються по мірі їх поновлення; доповіді ЗРК також передаються в вигляді двох типів посилок; крім каналів телекодового зв’язку, між АКП і ЗРК організується обмін інформацією по каналах ОКЗ та СЗ.

Задачі, які необхідно вирішити при сполученні АКП з ЗРК за допомогою шафи ЦУ – М зі складу КСЗ 5Ф20:

-організувати телефонні канали для обміну даними, оперативно-командною та службовою інформацією;

-узгодити за швидкістю передачі апаратуру АКП та ЗРК;

-здійснити перетворення за виглядом повідомлень від АКП та ЗРК;

-виділити посилки відповідних типів про координати цілі та команди управління від АКП;

-накопичити доповіді про стан засобів і бойові дії ЗРК, сформувати відповідні посилки для передачі на АКП;

-перетворити координати цілі, що супроводжується, у цифрову форму для передачі їх на

АКП.

КЗ № 3. Задачі сполучення та зміст інформації обміну АКП 5Ц31–М з ЗРС 5Ж53

Особливості обміну АКП з ЗРС 5Ж53: інформація ЦВ, команди управління видаються перерахованими до системи координат ПУЦР ЗРС у вигляді одного повідомлення, яке складається з шести 20–ти розрядних слів. Апаратура 5Ф13МА забезпечує відокремлення у відповідності з номером абонента інформаційну посилку, організує тимчасове зберігання інформації, її дешифрацію, відображення командної інформації зі складу повідомлення на ССТ, передачу координат ЦВ за командою оператору на необхідний ЦК. Основні завдання сполучення вирішуються безпосередньо на РПЦ за допомогою ЦОМ, яка здійснює екстраполяцію координат ЦВ до частоти плавного його відпрацювання, перераховує координати ЦВ з ПСК у сферичну СК, виробляє аналогові сигнали, які розгортають антенний пост у напрямку цілі.

Склад повідомлення, що передається у напрямку АКП – ЗРС:

-команди: прийняти (скасувати) ЦВ; номер цілі в системі 5Ж53 (1, 2, 3, 4, 5, 7; ціль номер 7 - контрольна ЦВ); кількість каналів для безперервної підготовки ракет; готувати ракети; заборона пуску ракет – ЗП;

-координати цілі X, Z, Y та складові швидкості зміни координат Vx, Vz, Vy;

-характеристики цілі: групова; маневруюча; постановник активних завад.

Склад повідомлення, що передається у напрямку ЗРС – АКП:

- донесення про стан і характер бойових дій каналів БК містить наступні дані: номер ЗРК, що діє по ЦВ; номер цілі, по якій діє даний канал; ознака дій (пошук, автоматичне супроводження цілі, канал звільнився, відмова від цілі); ознака бойової готовності (боєздатний, небоєздатний); ознака автономних дій; ознака пуску ракети; ознака прийому контрольного коду (контрольний код прийнятий правильно - неправильно) ; ціль групова (кількість літаків в групі за даними РПЦ); ознака постановки завад РПЦ (ознака пеленга); сферичні координати r, β, ε та швидкість зміни дальності цілі, яка супроводжується РПЦ (або кутові координати постановника завад).

КЗ № 4. Розміщення апаратури АСУ 5С99-М у кабінах АКП (5Ц33, 5Ц32, 5Ц34)

Кабіна обчислювального комплексу (5Ц33):

Апаратура обробки та організації обміну інформацією розташована в 5Ц33, складається з:

-ЦОК, до складу якого входять 2 ЕОМ 5Е63-1;

-двох пристроїв УПО-М;

-пульту управління ОК (РМТО);

-апаратури тракту документування 5Ц33 містить пристрій сполучення ЕОМ з ЕПМ – УСМ, ЕДМ КОНСУЛ, шафи АТД-1, АМЗ;

-апаратури тракту передачі даних: АПД – РМ (2 стійкі у кожної по 3 ПРМ і 3 ПРД), АПД – ПМ (1 стійка у складі 4 ТПРМ і 4 ТПРД).

Кабіна бойового управління (5Ц32):

Апаратура відображення інформації і управління складається з:

-двох формувачів програм відображення ФПО-М;

-шести автоматизованих робочих місць АРМ-5М (4 - ПК-4, і 2- ПК-2), двох пультів управління ПУ-10 апаратурою тривожної сигналізації;

-апаратури зв’язку АРМ (ПТС (ТЛФ і ГМЗ), 4 БКП-20;

-планшету ДПО;

-ШПС (шафа прийому та підсилення сигналів) і СМ-М (шафа формування розгортки). Кабіна зв’язку (5Ц34):

Апаратура обміну ТКІ: апаратури передачі даних 5Ц55 для реалізації обміну АКП з

абонентами по ТЛФ КЗ (6 ПРД і 6 ПРМ – канальна частина).

КУА: Блоки комутації і захисту (3 БКЗ) персоналу та апаратури від електричних оборювань, які можуть виникати у лінії зв’язку; апаратура тривожної сигналізації 5Ф88; апаратура високочастотного ущільнення ТЛФ каналів П-309 – 24 комплекти; тональні підсилювачі 5Я71(4 комплекти), апаратура групового прийому даних (4 комутатори напрямків), апаратура сполучення з каналами – шафа АСК.

Апаратура тракту документування 5Ц34 містить шафу АТД-2, магнітофон П-500Д.

Крім того у 5Ц34 розміщуються робоче місце НЗ з(ч) (РМНС) та телефонний комутатор П-

198.

Усі кабіни АКП обладнані системами вентиляції, кондиціювання та обігріву, які відтворюють для бойової обслуги необхідні умови роботи.

КЗ № 5. Порядок увімкнення АРМ-5М, проведення КФ тракту видачі команд

Увімкнення АРМ-5М може здійснюватися у дистанційному, або у місцевому режимах. Дистанційне увімкнення здійснюється з РМТО (5Ц33). Для реалізації можливості дистанційного увімкнення на БКП АРМ тумблер вибору режиму увімкнення повинен находитися у положенні ДИСТ. У місцевому режимі увімкнення АРМ здійснюється переведенням тумблеру ДИСТ – ОТКЛ – МЕСТН у положення МЕСТН. При цьому увімкнеться блок вторинного живлення (БПС) і через 60 секунд на екрані АРМ появиться інформаційна модель.

При КФ апаратури тракту відображення та управління перевіряються канал відображення інформації та канал формування команд.

Для перевірки каналу формування та видачі команд АРМ-5М оператор встановлює органи управління АРМ у наступні положення:

-на блоці СПМ АРМ встановлює перемикачі ПРОГРАММЫ у положення I, а МАСШТАБ

у положення 1:1;

-на ПК – 4:

-натискає усі перші кнопки усіх накопичувачів та кнопку “К” на накопичувачі УПР ВВОДОМ;

-кодові датчики встановлює у положення “0”;

-натискає кнопку ИСП.

Справність тракту формування команд оцінюється оператором за допомогою табло ИСПР. Воно підсвітлюється зеленим світлом у разі справності тракту. Уразі несправності тракту формування команд червоним світлом підсвітлюється табло НЕИСПР.

КЗ № 6. Бойова робота СБО КП з’єднання (частини) ЗРВ

З об’явою з’єднанню (частині) відповідної ступені готовності оперативний черговий дає команду на увімкнення і проведення КФ КЗА АКП і передає сигнал готовності за допомогою апаратури тривожної сигналізації на КП ДРЛІ та на об’єкти управління.

Особисте оповіщує командира і начальника штабу з(ч), а через чергового по зв’язку – повну (скорочену) бойову обслугу, фіксує час об’яви готовності, дає команду на увімкнення АМЗ для реєстрації ОКЗ.

Контролює отримання квитанцій, доповідей, своєчасність переводу АКП, ДРЛІ, ОУ у відповідну готовність. За результатами КФ оцінює ступінь їх готовності до бойової роботи. Після отримання доповідей про готовність до БР від зовнішніх абонентів і чергового інженера АКП – доповідає на ВКП:

- “позивний, у готовності № n скороченою бойовою обслугою n дивізіонами, n каналами”. За допомогою планшету ДПО вивчає повітряну обстановку, з’ясовує бойове завдання,

інформує ОУ і КП ДРЛІ про повітряну обстановку:

“Противник наносить удар силами ТА з південного напрямку поодинокими літаками і дрібними групами на висотах від НН до НН, віддалення головних цілей - ДДД”

За допомогою засобів ГМЗ ставить задачу на виявлення необхідних цілей ОЧ ДРЛІ: “позивний, виявити ціль (цілі) номер (номери) NNNN, квадрат NN, висота NN”

Після вияву цілей ДРЛІ і з їх появою на екранах АРМ дає команду на увімкнення УРВ (реєстрація даних з каналів ТКІ) і апаратури експрес – документування.

До прибуття на АКП повної бойової обслуги ОЧ керує бойовою роботою на КП.

З появою на АКП командира з(ч) доповідає йому: “Товаришу полковнику! В nn-годин nnхвилин з(ч) об’явлена готовність № n. В повітрі за даними оповіщення N цілей, підльотний час головної n-хвилин, засоби РЛЗ увімкнути, здійснюють пошук, виявлені цілі №, ... №, в готовності n-зрдн, n-каналів.” Після доповіді ОЧ ПБО займає робочі місця за АРМ. Далі ОЧ відповідає за напрямок на ВКП.

КЗ № 7. Загальна характеристика АСУ 5С99-М

АСУ 5С99М призначена для централізованого, автоматизованого управління вогнем груп зенітних ракетних дивізіонів (5Ж53, 70Р6) і зенітних ракетних дивізіонів (5Ж15, 75, 125) з КП з (ч)) і наведення на повітряні цілі перехоплювачів авіації ППО з пункту наведення авіації ППО, суміщеного з КП з (ч).

Склад 5С99М (АКП, засоби сполучення і зв’язку):

АКП 5Ц31-М складає: КБУ 5Ц32; КОК 5Ц33; КЗ 5Ц34; КДО (ПРМ) 5Ц35; САЕП 5И34 (2ДЕС 5Е96, РПУ 5Е87М, система кабельної мережі 5И35).

Засоби, які додаються АКП:

-РРС 5Я63 (663); апаратура сполучення з первинними ДРЛІ (ШПС + СМ - М); апаратура контролю наведення ВП (2 контрольні стійкі ЛАУ); апаратура вузла зв’язку і ЗАЗ.

-Засоби передачі команд на борт ВП: р/л "Лазурь-М": Р-831М (844, 845, 140М) - для ОКЗ з винищувачами перехоплювачами до 3-х; Р-824ЛММ, 844 - для ТКІ (команд наведення) до 4-х; р/л "Радуга-Борт-БМ": Р-834 (844) ОКЗ з ВП до 3-х;

-Засоби сполучення та зв’язку з ЗРС (ЗРК): КСЗ з ЗРК С-75, 125 - 5Ф20; КЗ з ЗРС 5Ж53 - 5Я75, апаратура сполучення 5Ф13МА в К-9М; КСЗ з 70Р6 - 5Ф20М2; КСЗ з ЗРК 5Ж15 - 5Ф20М1; КСЗ 5Х57 з СПК 5У63 до 3-х.

Основні характеристики:

Об’єкти управління - 75, 125, 300, 200, ВА; Кількість ПО, які супроводжуються ЦОК: 92 (50ДРЛІ, 24 ЗРК, 14РМОШ, 4ВП);

Кількість ЦК (ВП), що одночасно управляються: 24 (4); Час реакції системи (ЦР) – 10с; Продуктивність, тип ЕОМ: 40000, 5Э63-1; Межи роботи Д – 1600км; Н – 40км; V – 4300км/г;

Імовірність виявлення цілі по ЦВ: 0,7 – 0,99; Час переведення до БР: 5 (3,5)хв.; Час розгортання (згортання): 5 (3,5)г;

Потужність, що споживається: 100кВт; Кількість транспортних одиниць: 13; ПБО: 40 осіб.

КЗ № 8. Зміст та загальна характеристика інформації, яка відображується на індикаторах АРМ-5М (програма ІКО–I, II)

Інформація на індикаторах АРМ-5М може відображатися за 4 програмами.

I програма - індикатор колового огляду (ІКО-I) - програма відображення статичної інформації про місцеположення засобів угруповання ЗРВ і динамічної інформації про повітряну обстановку.

Статична інформація:

X - місцеположення зрдн ......; О - місцеположення ЗРС 5Ж53; П - місцеположення КПРТБ -

ДРЛІ; I, II, III - місцеположення КПзрдн 5Ж15; А - місцеположення АКП з(ч), не суміщеного з КПРТБ; Р1, Р2, Р3 - місцеположення СПК 5У63В; Т1, Т2, Т3 - місцеположення аеродромів перехоплювачів; П1, П2, П3 - місцеположення ПЗК 5К85С.

Динамічна інформація:

Повітряна обстановка - це формуляри з курсовою рискою, центральні і нецентральні пеленги на ПАЗ та їх формуляри.

Формуляр цілі – одно строкової або двох строкової (друга стрічка виклична). Кожна стрічка складає 4 знаки.

II програма - індикатор колового огляду ІКО-II. За цією програмою на фоні статичної інформації відображається повітряна обстановка, траси ВП, які наводяться, табло наведення, рубежі перехоплення і маркер, який управляється кодовим датчиком з ПК-2 АРМ. Програма ІКО-II використовується на РМ штурманів наведення. За другою програмою швидкість цілі відображається у км/хв.

За програмами ІКО-I, ІКО-II інформація відображається в прямокутній системі координат X, Z (відповідно - північ, схід) з початком координат, суміщеним з центром екрану. Є можливість викликати зображення за чотирма масштабами в радіусах 1600 (ЦД - 200км), 800 (ЦД - 100км), 400 (ЦД - 50км), 200 (ЦД - 25км) км.

КЗ № 9. Зміст та загальна характеристика інформації, яка відображається на індикаторах АРМ-5М за програмами III, IV

III програма - індикатор ЦР. За цією програмою відображаються рекомендації ЕОМ щодо закріплення цілей і пеленгів за ЗРК і інформація про бойовий стан і бойові дії ЗРК. Для рішення цих задач екран індикатора поділяється на дві частини:

-в верхній половині індикатора відображаються рекомендації ЕОМ щодо закріплення “відкритих” цілей за ЗРК в системі координат: ПІДЛЬОТНИЙ ЧАС - НОМЕР ЗРК. Рекомендації відображаються формулярами цілей, розміщеними в колонках тих ЗРК, яким цілі рекомендуються для обстрілу. Формуляр цілі, який відображається за програмою ІЦР відрізняється від формуляру цілі, що відображається за програмою ІКО лише відсутністю курсової риси.

-в нижній половині індикатора відображаються рекомендації та формуляри роботи по пеленгах в системі координат: ВІДРІЗОК ПОШУКУ - НОМЕР ЗРДН. Рекомендації відображаються в вигляді двох-строкового формуляру, який розміщується в колонці ЗРК, що рекомендується для пошуку ПАЗ за пеленгом.

-в середній частині індикатора відображаються формуляри, які характеризують бойовий стан і бойові дії ЗРК – формуляри донесень ЗРК.

У загальному випадку формуляр донесень одно-канального ЗРК МД (СД) має вигляд:

IV програма - резервна. На всіх АРМ-5М замість четвертої програми передбачено відображення первинної радіолокаційної інформації, яка надходить від РЛС колового огляду. При цьому індикатор АРМ-5М використовується, як виносний ІКО РЛС. Для реалізації цієї можливості на АКП встановлюється шафа прийому та підсилення сигналів РЛС (ШПС) і шафа формування розгорток на індикаторах (СМ-М), які є синхронними з обертанням антени РЛС.

КЗ № 10. Порядок увімкнення АРМ-5М, проведення КФ тракту відображення інформації

Увімкнення АРМ-5М може здійснюватись у дистанційному, або у місцевому режимах. Дистанційне увімкнення здійснюється з РМТО (5Ц33). Для реалізації можливості дистанційного увімкнення на БКП АРМ тумблер вибору режиму увімкнення повинен находитися у положенні ДИСТ. У місцевому режиму увімкнення АРМ здійснюється переведенням тумблеру ДИСТ – ОТКЛ – МЕСТН у положення МЕСТН. При цьому увімкнеться блок вторинного живлення (БПС) і через 60 секунд на екрані АРМ появиться інформаційна модель.

При КФ апаратури тракту відображення та управління перевіряються канал відображення інформації та канал формування команд.

Для перевірки каналу відображення АРМ-5М оператор на блоку СПМ АРМ встановлює перемикачі ПРОГРАММЫ у положення I, а МАСШТАБ – у положення 1:1, натискає кнопку ВЫЗОВ КФ.

Справність тракту відображення оцінюється за місцем відображення і змістом інформації у чотирьох контрольних формулярах. Зміст контрольних формулярів – відображення всього асортименту знаків генератору знаків АРМ у режимах: “блимання”, “тьмяне”, “яскраве”. Оцінюється оператором за допомогою технічної документації на КБУ. Така сама перевірка

здійснюється і для програм II, III, вибір яких здійснюється оператором почергово за допомогою перемикача ПРОГРАММЫ.

КЗ № 11. Порядок імітації дій ОУ під час проведення автономного тренажу БО на АПК 5Ц31-М

Завдяки наявності у складі ПЗ АКП 5Ц31-М алгоритму ПОДИГРИШ реалізована можливість проведення автономного тренажу бойової обслуги АКП (без участі у ньому об’єктів управління).

Завдання повітряної обстановки під час організації та проведення автономного тренажу здійснюється завдяки алгоритму ТРЕНАЖ, а імітація бойових дій ЗРК – завдяки алгоритму ПОДИГРИШ.

Обідва алгоритми підключаються операційної системою програмного забезпечення ЦОК (алгоритм – диспетчер) на виконання у процесорі при увімкненні кнопок ТРН, ПДГ на ПВІ РМТО (5Ц33). При чому, програма тренаж дозволяє за допомогою ПК–2 АРМ-5М (ПН ВА) задавати вихідні параметри повітряних трас, а програма ПОДИГРИШ дозволяє за допомогою спеціальних команд, які уводяться з ПК–4 АРМ-5М здійснити уведення вихідних даних у ЕОМ для імітації бойового стану, бойової здатності, бойових дій об’єктів управління.

Порядок імітації усіх одноканальних ЗРС, ЗРК одночасно:

УПР ВВОДОМ/ПДГ – NЦ, NП(дес.)/кількість ЗКР - NЦ, NП(од.)/тип ЗКР - ИСП

Якщо необхідно імітувати лише один конкретний ОУ, то при уведенні необхідно вказати його номер набором на кнопках NОК.

Порядок імітації багатоканальних ЗРС, ЗРК:

УПР ВВОДОМ/ПДГ – NЦ, NП(од.)/кількість ЦК - NОК(дес.)/тип ЗКР – ИСП Знищення (вихід з ладу) одноканального ОУ можна імітувати виведенням його до резерву:

ОТОБРАЖ/РЕЗ ОК - NОК/NОУ - ИСП

КЗ № 12. Зміст, порядок уведення команд управління розподілом пеленгів в АСУ 5С99-М

Команди управління розподілом пеленгів в АСУ 5С99 – М уводяться до ЕОМ з пультів команд ПК – 4 (АРМ-5М).

Призначення ЗРК для пошуку цілі на пеленгу у відрізку видимості:

ПЕЛЕНГ/П1 - NЦ, NП/(01 – 50) - NОК/(1 – 17) - ИСП Призначення ЗРК для пошуку цілі на пеленгу у повному діапазоні дальності:

ПЕЛЕНГ/П2 - NЦ, NП/(01 – 50) - NОК/(1 – 17) - ИСП Виклик на відображення центрального пеленгу, що масштабується:

ПЕЛЕНГ/П1 - NЦ, NП/(01 – 50) - ИСП

Ототожнення цілей:

ПЕЛЕНГ/ОТЖ - NЦ, NП/(01 – 50) - NОК/(71 – 94) - ИСП Призначення ЗРК режиму циклічного пошуку цілі на лінії пеленгу:

ПЕЛЕНГ/ЦП - NОК/(1 – 17) - ИСП

Введення діапазону можливих швидкостей цілей (масштабування пеленгу):

ПЕЛЕНГ/ДСЦ - ПП с КД/Vmax, Vmin - ИСП

Введення рубежу початку (кінця) пошуку цілі на лінії пеленгу для конкретного ЗРК:

ПЕЛЕНГ/ДНАЧ КОН) - УПР. ЦР/ОК - ПП с КД/Дн (Дк) - NОК/(1 – 17) - ИСП Введення рубежу початку пошуку цілі на лінії пеленгу для усіх ЗРК:

ПЕЛЕНГ/ДНАЧ - УПР. ЦР/ОК - ПП с КД/Дн - NЦ, NП/(01 – 50) - ИСП Введення рубежу початку пошуку цілі на лінії для усіх ЗРК по усім пеленгам:

ПЕЛЕНГ/ДНАЧ - ПП с КД/Дн - ИСП Визначення дальності перетинання двох пеленгів (тріангуляційна задача):

ПЕЛЕНГ/ДПП - NЦ, NП/(01 – 50) - NОК/(71 – 94) - ИСП

КЗ № 13. Вигляд та зміст формуляру донесень ЗРК ДД в АСУ 5С99-М

Формуляри донесень об’єктів управління в АСУ5С99-М входять до складу динамічної інформації і відображаються двох -, трьох -, шести строковими формулярами у середній частині екрану АРМ – 5М, що діє за програмою “ІЦР”.

Формуляр ЗРК ДД має вигляд:

ОД (ознака дій): Н – відсутній КЗ, П – пошук цілі, С – супроводження цілі, Х – канал звільнився від цілі, О – відмова від ЦВ.

ОБГ (ознака БГ): 0 – БГ, 1 – пуск дозволений, 2 – пуск заборонений з АРМ, 3 – пуск заборонений з ВКП, 4 – можлива стрільба навздогін, П – пуск ЗКР, А – пошук по пеленгу у відрізку видимості.

ОКК: 2 (1) КК прийнятий вірно (не вірно). NОУ: номер цілі у системі номерів ЗРК.

РР (режим роботи): А – СБД; Г – наявність ГЗП по цілі. NП NП: номер пеленгу, який призначений ОУ.

Режими відображення формуляру ЗРК:

“Яскраво та без блимання” – вільний від роботи по цілі; “Тьмяно” – зайнятий дією по призначеній йому цілі;

“Тьмяно та з блиманням” – відмовився від ЦВ з будь-яких причин або координати цілі, яка виявлена по ЦВ не відповідають йому (виявлена не та ціль, по якій видавалося ЦВ).

КЗ № 14. Загальна характеристика ПБУ МП–06 (9С52)

АСУ 9С52 призначена для автоматизованого вирішення задач організації бойових дій і управління вогнем з(ч) у складі до 4х БУК-М1 (БУК-М2; 9К81).

Склад АКП 9С52: ПБУ-Б (МП06); ШМ МП02-1; ТП УАЗ-452Т-2; машина ЗМП і технічного обслуговування МП45; дві електростанції ЭД230-Т400.

ПБУ змонтований на шасі автомобіля БАЗ-6950 і оснащений наступними технічними засобами: обчислювальна система (ОС) на основі 2Х ЕОМ типу А – 40; система відображення інформації (4 індикатора обстановки (ІО), 6 таблично-знакових індикатора (ТЗІ), електроннооптичний планшет (ЕОП)); система передачі даних (3 комплекти АПД АИ-011, 8 комплектів АПД С23-1, АПД Т-244-2 (БАЗАЛЬТ); засоби оперативно-командного зв’язку (ОКЗ); система енергоживлення, життєзабезпечення.

Характеристика транспортної бази ПБУ МП – 06:

ПБУ МП – 06 конструктивно складає з двох відсіків: оперативний, технічний відсіки.

Воперативному відсіку ПБУ МП-06 обладнано сім автоматизованих робочих місць АРМ-1

АРМ-7 відповідно: командир; начальник КП; представник авіації або командир батареї радіолокаційної розвідки і управління; офіцер БУ (оперативний черговий); офіцер БУ; начальник розвідки; оператор обробки РЛІ (командир відділення).

АРМ-1, 3, 4 – колективне робоче місце, яке обладнане загальним засобом відображення інформації – електронно-оптичним планшетом (ЕОП). АРМ-2, 5, 6, 7 уніфіковані, забезпечують посадовим особам виконання як функцій управління бойовими діями зрдн, так і функцій обробки інформації про ПО.

Оператори АРМ-2, 5 – направленці на два зрдн кожний, а оператор АРМ-2 крім того – направленець і на ВКП. Оператор АРМ –3 організує взаємодію з авіацією, а оператор АРМ5 – з засобами безпосереднього прикриття з(ч).

Втехнічному відсіку ПБУ МП – 06 обладнано два РМ АРМ-8 – начальник ПБУ; АРМ-9 – технік АПД і ЗАЗ (радіотелефонист).

До складу БО ПБУ входить також водій – електромеханік.

КЗ № 15. Варіанти забезпечення 9С52 бойовою та розвідувальною РЛІ

З метою вирішення задач організації і управління БД з(ч) забезпечено інформаційне та технічне сполучення АКП 9С52 з абонентами, які наведені у таблиці:

В ПБУ МП-06 інформація про ПО може прийматися одночасно від 8 джерел. При цьому ємність ПБУ за кількістю цілей, які одночасно приймаються і обробляються обчислювальною

системою складає 272 траси ( з них 255 трас – різні цілі) і до 15 пеленгів на ПАЗ. Кількість трас, які одночасно відображаються на АРМ – 80.

Ємність АСУ за кількістю наземних об’єктів, які одночасно обробляються і відображаються на АРМ також 80.

АСУ 9С52 має наступні можливості щодо видачі інформації про ПО на КП (ПУ) семи абонентів:

1 - на ВКП 9С716/6 – до 24 9К37 (96 9К81) цілей з признаками дії ЗРК; 2 – 5 - на кожен з 4–Х ПБУ 9С470 (9С510) – до15 (20) цілей (з них до 4(5) цілей з ознакою

“знищити”, до 5 “заборона дій”); 6 - на ПУ ЗБП ПУ-12М – до 10 цілей;

7 - на КП ВА – до 30 цілей з ознаками дії.

КЗ № 16. Порядок формування графічної інформації за допомогою обладнання КШМ МП–02

Система формування і відображення інформації КШМ МП–02 складає з креслярсько – графічного автомату (КГА) 82Н, чотирьох ТЗІ 1ВК-40, пристрою управління ТЗІ 8Н і табло командно – сигнальної системи (КСС) 16Н.

Для формування і відображення графічної інформації використовується блок 82Н, що складає з УЗГІ, і КГА.

КГА забезпечує нанесення графічної інформації у вигляді ліній, дуг, символів, знаків у межах робочого полю 800×1000мм з точністю до 1мм. На планшет КГА (блок В59) закріплюється робоча карта. У планшеті взаємно перпендикулярно проходять шини Х і У, які проводять електричний струм. По координаті Х розташовані 402, а по У – 502 струмоведучі шини. Через шини почергово пропускаються імпульси струму. Якщо до планшету приставити електронний олівець (вузол В4301), то в момент проходження імпульсу струму через шини, що розташовані під ним, в олівці виникає імпульс струму. Момент появи імпульсу струму у електронному олівці відповідає його положенню на планшеті КГА. Нанесення графічної інформації на КГА здійснюється трьома кольорами (червоний, синій, чорний) та трьома типами ліній (безперервна, штрихова, штрих–пунктирна). Знаки і літери наносяться у двох масштабах. Розмір букв у основному масштабі – 6мм, цифр – 8мм, а у другому масштабі розміри літерів і знаків збільшені у 1,5 рази. Алфавіт КГА – 199 знаків, швидкість креслення ліній – 6см/с, символів – 1/1с.

КЗ № 17. Порядок ініціалізації обчислювального процесу в ПБУ МП-06

Перед початком роботи здійснюється ініціалізація обчислювального процесу, тобто приведення ЕОК до стану здатності к роботі в конкретному режимі. В процесі ініціалізації (забезпечується комплексом програм ПЗП ЕОМ) здійснюється перевірка функціонування ЕОМ, завантаження з магнітних стрічок ЗУМС-75 програм і таблиць операційної системи, масивів даних та програм спеціального програмного забезпечення в ОЗП ЕОМ і зовнішній ОЗП ВЄ, виведення процесору на адресу початкової команди. Розрізняють наступні види завантаження програмного забезпечення у ЕОК: початкове завантаження ПЗ; поточне завантаження ПЗ.

Початкове завантаження програмного забезпечення у ЕОК проводиться після отримання з’єднанням (частиною) виробу 9С52 з заводу – виробника, після ремонту, після ненавмисного обнулення інформації, яка зберігається в ОЗП ВЄ.

МС(ЗУМЛ-75) --- ОЗПЕОМ --- ОЗП ВЄ --- ОЗПЕОМ

Поточне завантаження ПЗ в ЕОК здійснюється при увімкненні ПБУ у режимах ОСНОВНИЙ, ПЕРЕВІРКА ЕОМ, НАСТРОЮВАННЯ ТТК, ПОЧАТКОВОГО ЗАПУСКУ.

ОЗП ВЄ --- ОЗПЕОМ Програмне забезпечення (операційна система, алгоритми контролю і діагностики,

алгоритми спеціального програмного забезпечення ... ) розміщено (зберігається) на магнітних стрічках МС-60 – МС-65.

Для реалізації основного режиму необхідно завантажувати програми з МС-60, 61, 62. Процес ініціалізації обчислювань – настроювання ПЗ на необхідний режим роботи, запуск

обчислювального процесу.

Порядок ініціалізації обчислювального процесу:

1.Здійснити скидання ТЗІ– натиснути кнопки Х і СБРОС;

2.Увести в ЕОМ КК “60”- основний режим;

3.Переконатися в успішному уведенні цієї команди (“60”), для чого після загоряння лампи ДАННЫЕ ЭВМ натиснути кнопку ЧТЕНИЕ. На ТЗІ результат у вигляді повідомлення “ОСхЧАС”;

4.Натиснути кнопки Х і ЧАС;

5.Увести команду УСТАНОВИТЬ ДАТУ І ВРЕМЯ, яка має формат:

30 ГГ ММ ДД пм чч мм сс

ГГ – рік; ММ – місяць; ДД – день; ПМ = 01-30 число (ПМ=00 в інших вип.)

При успішній ініціалізації на ПУ обох ЕОМ (осн., термінальній) блимають лампи ОЖИДАНИЕ, в основному режимі через 5 секунд на табло ФК видається поточний час чч мм сс.

КЗ № 18. Порядок роботи на АРМ ПБУ МП-06 у черговому режимі Після переводу ПБУ МП-06 у ЧР оперативний черговий вводить у блок програмної

обробки даного АРМ вихідні дані – значення базових відстаней між ДРЛІ і ПБУ, між реперною точкою з(ч) і ПБУ. З цією метою на ПУ Д-58 чергового АРМ набрати:

КОМАНДИ/4 ОТПР Після відображення на ТЗІ підказки чергового режиму (см. Рис. 1) записуються значення

базових відстаней по прийому і видачі РЛІ. Дані топогеодезічного забезпечення вводяться для забезпечення прийому і передачі цифрової інформації (ПО, команди, донесення). Ці дані вводяться окремо для каналів обміну інформацією АКП з ВКП, АКП з ПОРІ, АКП з черговим зрдн.

 

МО:

1

2

3

 

АПД

№Ц

КЦ

Х

У

 

=

 

 

П 082.4

М 149.8

П

 

Рис. 1. Підказка чергового режиму

 

Для вводу даних, що

забезпечують

прийом інформації по

1-му, 2-му, 3-му каналах,

необхідно у графі АПД встановити позначку “=” відповідно під літерою А для першого, під П – для другого, під Д – для третього каналів обміну. Перший - канал обміну з ВКП, другий – канал обміну з черговим зрдн, третій – канал обміну з ПОРІ. У графах Х, У записується складові паралаксів – чотирма цифрами з роз’єднаної точкою у кілометрах з точністю до сотні метрів. При цьому знаки складових паралаксів відповідають: П - плюс, М – мінус. Літера “П” праворуч від складової У означає, що цей канал – канал прийому даних (В – видача).

Для видачі даних оповіщення на КП чергового зрдн ОЧ натискає на регістрі КОМАНДИ ПУ кнопку 3, кнопку ОТПР. У підсумку на ТЗІ з’являється підказка чергового режиму (см. Рис. 2),

яку ОЧ заповнює наступним чином:

 

 

 

 

АПД

№Ц

КЦ

КО

Х

У

=

035

 

 

 

 

Рис. 2. Підказка чергового режиму Після натискання кнопки ОТПР ПУ Д-58 координати цілі № 35 видаються черговому зрдн

(“=” під П). Для решти цілей виконується така ж процедура.

КЗ № 19. Порядок роботи на АРМ-1 ПБУ МП-06

Управління відображенням інформації на ТЗІ здійснюється наступним чином.

-Виклик на відображення М3 (М4): СБРОС --- 1(2) --- ОТПР;

-Скидання з відображення М3 (М4): СБРОС --- 1,9 (2,9) --- ОТПР;

-Увімкнення автоматичного режиму вироблення рекомендацій щодо РЗ:

СБРОС --- 3 --- ОТПР; (при цьому на екрані ЕОП у вигляді пунктирних ліній відобразяться сектори, що

рекомендовані).

- Затвердження рекомендацій щодо РЗ, якщо немає необхідності коректур: СБРОС --- 4 --- ОТПР;

(при цьому кордони секторів на ЕОП відобразяться у вигляді безперервних ліній і ці сектори автоматично видаються на дивізіони).

- Увімкнення автоматичного режиму вироблення рекомендацій щодо РЗ для зрдн № 1: СБРОС --- 3,1 (2,3,4) (для зрдн № 2,3,4) --- ОТПР;

(для відміни режиму необхідно повторити набір команди).

- Увімкнення автоматичного режиму вироблення рекомендацій щодо ЦР: СБРОС --- 5 --- ОТПР;

(при цьому на ТЗІ АРМ-1 викликається М7 (ЦЕЛЕРАСПРЕДЕЛЕНИЕ), що заповнена на момент натискання кнопки ОТПР).

- Увімкнення автоматичного режиму вироблення рекомендацій щодо ЦР для зрдн № 1: СБРОС --- 5,1 (2,3,4) (для зрдн № 2,3,4) --- ОТПР;

(для відміни режиму необхідно повторити набір команди).

- Затвердження автоматичних рекомендацій щодо ЦР і уведення дозволу на автоматичну постановку завдань підлеглим зрдн:

СБРОС --- 6,1 (2,3,4) (для зрдн № 2,3,4) --- ОТПР;

-Постановка вогневих завдань по ЦВ з ВКП

уразі наявності автоматичних рекомендацій по ним:

СБРОС ---

7 ---

ОТПР;

у разі відсутності автоматичних рекомендацій по цих цілях:

СБРОС --- 7,1(2,3,4) (для зрдн № 2,3,4) --- ОТПР;

(призначається конкретний зрдн).

 

 

- Увімкнення режиму КБД дивізіонів: СБРОС ---

8 --- ОТПР;

(при цьому на відповідні зрдн видаються команди заборони стрільби).

- Відміна режиму КБД дивізіонів: СБРОС ---

8, 9

--- ОТПР;

(при цьому координація бойових дій зрдн здійснюється в автоматизованому режимі).

КЗ № 20. Загальна характеристика АРМ–2, 5 ПБУ МП–06

АРМ–2, 5 робочі місця відповідно начальника КП і офіцера бойового управління. За своїм апаратурним складом ідентичні і містять: засоби відображення інформації на базі індикатору обстановки ІО-1А012-1; табличного знакового індикатору ТЗІ 1ВК40 з пристроєм управління 105Н; пульту управління Д58; пульту знімання координат 45Н; абонентського пульту зв’язку Д- 08.

За допомогою обладнання АРМ–2, 5 забезпечується:

-уведення даних топографічної прив’язки елементів АСУ з(ч);

-підготовлення, уведення вихідних даних при підготовленні МП-06 до БР;

-виклик на ЗВІ необхідних програм відображення повітряної і наземної обстановки;

-управління масштабами ІО;

-уведення рубежів, діапазонів висот і швидкостей цілей, видача даних вибіркового оповіщення на зрдн і ЗБП;

-уведення секторів, ∆Н для РЗ, режимів відбору цілей щодо РЗ, ЦР, КБД зрдн;

-спостереження за ходом вирішення ЕОМ задач РЗ, ЦР, КБД зрдн, уведення за командою командира з (ч) коректур;

-видача на КП зрдн команд управління щодо РЗ, ЦВ по конкретних цілях, заборон стрільби, команд загального типу;

-прийом від КП зрдн донесень;

-уведення у ЕОМ даних про стан зрдн, що отримаються за допомогою радіотелефону;

-прийом від ВКП команд щодо РЗ, команд по цілях, команд загального типу, формування за ними донесень і передача їх на ВКП;

-підготовка і проведення тренажів бойової обслуги.

КЗ № 21. Порядок застосування АРМ-2, АРМ–5

АРМ–2, 5 робочі місця відповідно начальника КП і офіцера бойового управління. Порядок роботи на АРМ перед її початком визначає командир з(ч). Перед початком застосування АРМ оператор повинний увести код санкціонованого доступу. Для цього необхідно ТЗІ перевести у режим НАБОР (натиснути на ПУ Д-58 кнопку Н), набрати на клавіатурі слово КОД, натиснути кнопку 2 регістра КОМАНДЫ, набрати чотирма кнопками значення встановленого для цього АРМ коду доступу, натиснути кнопку ОТПР.

Пульт управління з АЦК Д-58 АРМ2, 5 складає з десятьох кнопок регістру КОМАНДЫ, кнопок управління положенням курсору на екрані ТЗІ, кнопок встановлення режимів роботи ТЗІ, набору та уведення інформації.

Призначення функціональних кнопок регістру КОМАНДЫ ПУ з АЦК: 1 – переведення АРМ у режими РОБОТА або КОНТРОЛЬ;

2 – використовується при уведенні ключів системи санкціонованого доступу; 3 – виклик на ІО (ЕОП) номерів цілей, які супроводжуються ЕОК; 4 – виклик на ІО (ЕОП) скорочених формулярів цілей; 5 – виклик на ІО (ЕОП) векторів швидкості цілей;

6 – завдання масштабів відображення інформації на ІО (ЕОП), діє сумісно з кнопками 1–4 (відповідно М400, 200, 100, 50км);

7 - переміщення центру відображення інформації на ЕОП (ІО), використовується в основному при установці карти на ЕОП. Діє сумісно з кнопкою ОПРОС РАЗ.(блок Д45) ПЗК; 8, 9 – не задіяні;

10 – виклик на ТЗІ програм набору інформації (підказок), діє сумісно з кнопками 1–10 клавіатури (регістр ЧИСЛО).

Порядок виклику на ТЗІ підказок № 1 - 10:

 

 

- перевести ТЗІ в режим ТАБЛО для чого натиснути на ПУ Д-58 кнопку Т;

 

-

 

Rg числа/1 (2

О

КОМАНДЫ/10

– 10)

ТПР

 

Підказка відображається в лівому нижньому куті екрану ТЗІ у 31 і 32 стрічках. Уведення інформації в підказку здійснюється за допомогою АЦК ПУ шляхом заповнення відповідних граф підказки за визначеними правилами інструкції з експлуатації і натисканням кнопки ОТПР ПУ Д-58.

На АРМ-2, 5 використовується, як правило, визначений набір програм відображення інформації (масок), який залежний від функцій, що виконуються на даному АРМ. АРМ-2, 5 – М1, 2, 3. Виклик масок на екран ТЗІ здійснюється за допомогою підказки № 5 (ОТОБРАЖЕНИЕ), в якої у графі Т необхідно вказати номер маски, що викликається і натиснути кнопку (ОТПР ПУ Д-58). При цьому ТЗІ повинний діяти у режимі ТАБЛО.

КЗ № 22. Особливості роботи на АРМ ПБУ МП–06 у черговому режимі

ПБУ МП-06 може функціонувати у бойовому режимі та у спеціальних режимах, до яких відносяться черговий режим, режим тренажу.

Черговий режим застосовується при несенні бойового чергування на АКП з(ч). В цьому режимі ввімкнені лише технічні засоби, які забезпечують прийом і передачу інформації на одне діюче автоматизоване робоче місце (наприклад на АРМ-2).

Учерговому режимі забезпечується прийом даних про ПО від абонентів, команд і сигналів управління від ВКП, видача інформації про ПО, команд і сигналів управління на КП чергового зрдн, прийом від нього донесень, а також видача донесень на ВКП. При цьому діє АРМ-2 (5), МУСО, необхідна кількість АПД. Для переведення апаратури ПБУ до ЧР в процесорі 119Н універсального УСО, яке обслуговує дане АРМ, необхідно замінити два субблока ПЗП бойового режиму на два субблока чергового режиму (зберігаються у ЗМП).

Особливість чергового режиму заключається у тому, що задачі управління вирішуються за допомогою процесору 119Н, а ЕОК ПБУ знаходиться у вимкненому стані.

УЧР змінюється призначення функціональних кнопок регістру КОМАНДИ пульту управління Д-58 чергового АРМ.

Соседние файлы в папке Докучаев