Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Докучаев / Контр. ответы

.pdf
Скачиваний:
109
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
1.02 Mб
Скачать

ДЦРб ≤ ДЦ ≤ ДЦРд,

де: ДЦ - поточна дальність до цілі,

ДЦРд = dДі + VЦ (tЦР + ТЦmax + tik),

ДЦРб = dБі + VЦ (tЦР + ТЦmin + tik);

- курс цілі перетинає узагальнену зону обстрілу з(ч) ЗРВ: RЗО ≥ РЦ, де: RЗО відповідає maxdДі, РЦ = (ХЦV– ZЦVХЦ)/VЦ;

-у складі з(ч) існує вогнева одиниця, яка б мала можливість обстріляти ціль за її параметрами руху: VЦminі ≤ VЦ ≤ VЦmaxі; НЦminі ≤ НЦ ≤ НЦmaxі; Р≤ РГР

-відсутня ознака достатності дій по цілі;

-висота цілі, яка визначена джерелом РЛІ, достовірна;

-відсутня ознака екстраполяції координат цілі від ДРЛІ.

При виконанні вище перелічених умов ціль відбирається для подальшого розгляду в АЦР.

2.Відбір ЗРС (ЗРК) для подальшого розгляду в якості претендента для роботи по цілі, що обрана на попередньому кроці здійснюється за виконанням наступних умов: ЗРК боєздатний; вільний, або, якщо зайнятий – в змозі закінчити обстріл попередньої цілі, перенести вогонь на

ту, яка розглядається. Тобто, виконується баланс часу: tij ≥ ТЦmini + tik; має запас ЗКР; не виведений бойовою обслугою у стан резерву; в змозі обстріляти ціль за її параметрами руху (розрахункова точка зустрічі ЗКР з ціллю попадає у ЗП ЗРК).

У підсумку перших двох етапів вирішення задачі розподілу цілей розраховуються параметри, на основі аналізу яких здійснюється оптимізація ЦР.

3.Оптимізація ЦР

В АСУ ЗРВ зазвичай оптимізується показник якості управління, якій характеризує глибину проникнення цілей у зону обстрілу з(ч). Елементами матриці ЦР в цьому випадку являється значення підльотного часу цілі до ближній межи зони поразки ЗРК при стрільбі назустріч і до ДМЗП – при стрільбі навздогін з обліком важливості цілі, типу літального апарату.

У підсумку оптимізації ЦР виробляється такий варіант розподілення цілей, при якому забезпечується обстріл їх максимальної кількості за мінімальний час. Результат роботи – відображення рекомендацій щодо ЦР у складі інформаційної моделі “ІЦР”. При чому, для однієї цілі виробляються і відображаються рекомендації 3 (4) ЗРК.

КЗ № 18. Призначення, склад, основні характеристики 5С99-М

АСУ 5С99М призначена для централізованого, автоматизованого управління вогнем груп зенітних ракетних дивізіонів (5Ж53, 70Р6) і зенітних ракетних дивізіонів (5Ж15, 75, 125) з КП з(ч) і наведення на повітряні цілі перехоплювачів авіації ППО з пункту наведення авіації ППО, суміщеного з КП з(ч).

Склад 5С99М (АКП, засоби сполучення і зв’язку):

АКП 5Ц31-М включає: КБУ 5Ц32; КОК 5Ц33; КЗ 5Ц34; КДО (ПРМ) 5Ц35; САЕП 5И34 (2ДЕС 5Е96, РПУ 5Е87М, система кабельної мережі 5И35).

Засоби, які додаються АКП:

-РРС 5Я63 (663); апаратура сполучення з первинними ДРЛІ (ШПС + СМ - М); апаратура контролю наведення ВП (2 контрольні стійкі ЛАУ); апаратура вузла зв’язку і ЗАЗ.

-Засоби передачі команд на борт ВП: р/л "Лазурь-М": Р-831М (844, 845, 140М) - для ОКЗ з винищувачами перехоплювачами до 3-х; Р-824ЛММ, 844 - для ТКІ (команд навед.) до 4-х; р/л "Радуга-Борт-БМ": Р-834 (844) ОКЗ з ВП до 3-х;

Засоби сполучення та зв’язку з ЗРС (ЗРК): КСЗ з ЗРК С-75, 125 - 5Ф20; КЗ з ЗРС 5Ж53 - 5Я75, апаратура сполучення 5Ф13МА в К-9М; КСЗ з 70Р6 - 5Ф20М2; КСЗ з ЗРК 5Ж15 - 5Ф20М1; КСЗ 5Х57 з СПК 5У63 до 3-х.

Основні характеристики:

Об’єкти управління - 75, 125, 300, 200, ВА; Кількість ПО, які супроводжуються ЦОК: 92 (50ДРЛІ, 24 ЗРК, 14РМОШ, 4ВП);

Кількість ЦК (ВП), що одночасно управляються: 24 (4); Час реакції системи (ЦР) – 10с; Продуктивність, тип ЕОМ: 40000, 5Э63-1;

Межи роботи Д – 1600км; Н – 40км; V – 4300км/г; Імовірність виявлення цілі по ЦВ: 0,7 – 0,99; Час переведення до БР: 5(3,5)хв.; Час розгортання (згортання): 5(3,5)г;

Потужність, що споживається: 100кВт; Кількість транспортних одиниць: 13; ПБО: 40 осіб.

КЗ № 19. Структурна схема АКП 5Ц31-М

Апаратура обробки та організації обміну інформацією розташована в 5Ц33, складається з: ЦОК, до складу якого входять 2 ЕОМ 5Е63-1; два УПО-М; пульт управління ОК (РМТО).

Апаратура відображення інформації і управління розташована в 5Ц32 і складається з: двох формувачів програм відображення ФПО-М; шести автоматизованих робочих місць АРМ-5М (4 - ПК-4, і 2 - ПК-2), двох пультів управління ПУ-10 апаратурою тривожної сигналізації; апаратура зв’язку АРМ (ПТС (ТЛФ і ГМЗ), 4 БКП-20; планшет ДПО; ШПС (шафа прийому та підсилення сигналів) і СМ-М (шафа формування розгортки).

Апаратура обміну ТКІ і КУА розташована у КЗ, КОК і складається з: апаратури передачі даних 5Ц55 для реалізації обміну АКП з абонентами по ТЛФ КЗ (6 ПРД і 6 ПРМ – канальна частина); апаратури ПД – РМ (5Ц33 6 ПРД і 6 ПРМ – розподільча частина); КУА: апаратура високочастотного ущільнення ТЛФ каналів П-309 – 24 комплекти; ТЛФ КЗ двома ТЛГ КЗ П- 318-4М; тональні підсилювачі 5Я71(4 комплекти), апаратура групового ПД АГПД, БКЗ, апаратура сполучення з каналами АСК (БСК)).

Апаратура реєстрації(документування) і обробки зареєстрованої інформації. Розташована у кабінах 5Ц33, 5Ц34 і складається з: апаратури УРВ-1 і АТД-1 (реєстрація ТКІ в 18 каналах зв’язку 10 ТЛФ + 8 ТЛГ); магнітофона П-500Д і АТД-2; електронної друкуючої машинки "Консул-260"; апаратури реєстрації і відображення зареєстрованої інформації РОР (3 фотокамери ПАУ-476-1 і блок фото документування БФД); діапроектори ЛЕТІ (3 шт.) і екран.

Апаратура технічного обслуговування розміщена в кабіні 5Ц33, складається з апаратури двох шаф:

-РМТО - для оперативного контролю технічного стану системи 5С99М в складі ПСУ-3, ПВІ, ПВК;

-АТО (СЄЧ) в складі: двох блоків прийому інформації тестового і апаратного контролю (БПІ); блок управління і контролю БУК (накопичує і поєднує інформацію про контроль); блок видачі інформації в ЕОМ (БВІ) (вводить в ЕОМ інформацію про режими роботи системи); два блоки формування сітки частот (БЧ) (формує сітку сінхрочастот); два блоки живлення (БП).

КЗ № 20. Принципи організації обміну інформацією ЕОМ 5Е63-1 з абонентами

До обчислювального комплексу входять дві ЕОМ, одна з яких діє у режимі ОСНОВНА, друга - у режимі РЕЗЕРВНА. Основна - виконує бойову програму та обмінюється інформацією з абонентами. Резервна - циклічно виконує тест обчислювального комплексу і кожні 10с приймає зміст МОЗП основної ЕОМ в свій МОЗП. При відсутності передачі інформації впродовж більше 10,8с, що свідчить про зациклення ОСНОВНОЇ ЕОМ, чи при викритті інформаційних збоїв при обміні контрольними повідомленнями РЕЗЕРВНА ЕОМ автоматично переходить в режим ОСНОВНА, генерує сигнал зупинення основної ЕОМ, яка потім переводиться у режим ПЕРЕВІРКА.

Абонентами для ЕОМ являються: АПД (6 ПРМ, 6 ПРД 5Ц55; 4ТПРМ, 4 ТПРД АПД – ПМ; УВК (4 комплекти); шафа АТО; 2 комплекти ФПО-М; УСМ з ЕДМ КОНСУЛ. З ФПО-М та ЕДМ ЕОМ обмінюється інформацією безпосередньо, з рештою абонентів – за допомогою УПО-М.

Введення до чарунок пам’яті зон обміну і виведення з них даних УПО-М здійснюється словами без переривання процесів обчислень ЕОМ методом припинення роботи ЕОМ на час виконання одиночної команди ЗАПИСАТИ СЛОВО ДО МОЗП чи ВИДАТИ СЛОВО З МОЗП. Ці команди формуються в УПО-М, а виконуються процесором ЕОМ.

ЕОМ постійно виконує бойову програму і періодично, по мірі готовності до обміну з абонентом, видає на вхід УПО-М сигнали (ознаки) готовності ЕОМ до обміну. Ці ознаки накопичуються в УПО-М під конкретними номерами абонентів.

Від абонентів, по мірі їх готовності, видати до УПО-М слово (прийняти слово), на вхід УПО-М надходять заявки на обмін, тобто ознаки готовності абонентів до обміну словом.

Оскільки абонентів багато і заявки на обмін від них можуть надходити одночасно, то кожному абонентові приписаний свій пріоритет, тобто в УПО-М реалізується пріоритетна система обслуговування заявок абонентів на обмін.

Процес обміну в УПО-М організується за програмою пошуку заявок абонентів на обмін. При викритті двобічної готовності конкретного абонента і ЕОМ до обміну, реалізується безпосередньо обмін, шляхом виконання програми обміну.

Процес обміну з абонентом-джерелом

Увідповідь на імпульс опитування абонент передає на УПО-М 18-ти розрядне слово і окремо три розряди номера слова. Після завершення цих операцій за програмою обміну УПО-М видає на ЕОМ сигнал ВИКЛИК, за яким після виконання поточної команди бойової програми ЕОМ переходить у режим обміну з УПО і видає на його вхід сигнал ПУСК УПО.

Увідповідь на цей сигнал УПО формує і видає до ЕОМ 26-розрядний код команди ЗАПИСАТИ СЛОВО ДО МОЗП, яка містить код операції прийому слова з УПО і код адреси чарунки пам’яті зони обміну, за яким необхідно записати слово до МОЗП.

Правильність передачі коду команди від УПО-М контролюється ЕОМ. Якщо код команди прийняти без викривлень, то ЕОМ готується до виконання цієї команди.

Правильність передачі слова також контролюється ЕОМ шляхом виконання звертання за модулем 2 прийнятого слова, формування контрольних розрядів і їх порівнянь з прийнятими контрольними розрядами.

Процесор виконує команду ЗАПИСАТИ СЛОВО ДО МОЗП, 18-ти розрядне слово записується (методом припинення обчислень) у відповідну чарунку пам’яті зони обміну.

Якщо слово прийняте без викривлень, то УПО-М видає абоненту сигнал закінчення обміну

-імпульс скидання. В цей самий час слідує перехід до аналізу готовності до обміну інших абонентів.

КЗ № 21. Призначення, склад, бойові можливості АКП 9С52

АКП ПОЛЯНА-Д4 (9С52) призначений для автоматизованого вирішення задач організації бойових дій і управління вогнем з(ч) у складі до 4х зрдн БУК-М1 (БУК-М2; 9К81).

Склад АКП 9С52: пункт бойового управління бригади (ПБУ-Б) МП06; штабна машина (ШМ) МП02-1; ТП УАЗ-452Т-2; машина ЗМП і технічного обслуговування МП45; дві електростанції ЭД2 30-Т400-IРАМ

Для організації зв’язку з зовнішніми абонентами АКП 9С52 додається рухомий вузол зв’язку (РВЗ) на базі радіостанцій Р-137, Р-140 або інших на шасі автомобілів.

ПБУ МП06 (основний елемент АКП) призначений для управління вогнем з(ч) при відбиття удару ЗПН противника та вирішення розрахункових задач в процесі організації бойових дій з(ч).

ПБУ вироблений на шасі автомобіля БАЗ-6950 і приснащений наступними технічними засобами: обчислювально система (ОС) на основі 2Х ЕОМ типу А – 40; система відображення інформації (4 індикатора обстановки (ІО), 6 таблично-знакових індикатора (ТЗІ), електроннооптичний планшет (ЕОП)); система передачі даних (3 комплекти АПД АИ-011, 8 комплектів АПД С23-1, АПД Т-244-2 (БАЗАЛЬТ); засоби оперативно-командного зв’язку (ОКЗ); система енергоживлення, життєзабезпечення.

Боєздатність і мобільність АКП оцінюється наступними показниками: час розгортання (згортання) АКП силами БО в будь-який час доби від моменту заняття позиції до здатності до БР - не перевищує 20 хв. (без обліку часу розігріву ДЕС, розгортання антенних систем РВЗ); час переведення апаратури АКП з ЧР (режиму тренажу) в БРдо15хв.; час безперервної роботи апаратури не менше як 48 годин.

Оперативність оцінюється робітним часом ПБУ щодо вирішення задач управління вогнем, що складає 18 – 42с.

Інформаційні можливості оцінюються ємністю ПБУ за кількістю цілей, які одночасно приймаються і обробляються обчислювальною системою складає 272 траси ( з них 255 трас – різні цілі) і до 15 пеленгів на ПАЗ.

При цьому реалізоване технічне сполучення АКП 9С52 з 8 абонентами:

ВКП 9С716/6 – до 20 цілей; КП РТБ ПОРІ-П1 (9С467/1) – до 50 цілей; 4 ПБУ 9С470М1 – до 6 цілей; АК РЛДН А-50 – до 60 цілей; АКП 9С52 – до 24 цілей.

Межі роботи апаратури по дальності – 400км, по висоті – 30км, по швидкості – 1500м/с. Відображення інформації про обстановку здійснюється у наступних масштабах 50, 100,

200, 400км (RІО).

Кількість трас, які одночасно відображаються на АРМ – 80.

Ємність АСУ за кількістю наземних об’єктів, які одночасно обробляються і відображаються на АРМ також 80.

Можливості щодо видачі інформації про ПО на КП (ПУ) семі абонентів:

1- на ВКП 9С716/6 – до 96 цілей з признаками дії ЗРК; 2 – 5 на кожен з 4Х ПБУ 9С470 – до15цілей (з них до 4 цілей з ознакою “знищити”, до 5 “заборона дій”); 6 - на ПУ ЗБП ПУ-12М – до 10 цілей; 7 - на КП ВА – до 30 цілей з ознаками дії.

КЗ № 22. Порядок використання 9С52 щодо планування бойових дій

Для вирішення задач планування БД в ЕОК ПБУ завантажується комплекс інформаційних і розрахункових задач. В цій час у ПБУ здійснюється лише уведення вихідних даних для вирішення розрахункових задач, відображення результатів вирішення цих задач на ТЗІ, їх друкування, а також обробка бойових документів на основі формалізованих бланків. Команди і сигнали управління від автоматизованого ВКП приймаються в КШМ МП-02 по командносигнальної системі (КСС), яка створена на основі одного каналу АПД БАЗАЛЬТ (Т-244-2), ЕОМ А-1М і обладнання АРМ2 (причеп).

Команди відображаються на ТЗІ АРМ2 (помічник НОВ), а сигнали – на табло ГКО. Сигнали – відповіді (квитанції) на ВКП видаються з цього ж АРМ.

Планування БД з(ч) здійснюється шляхом вирішення інформаційних і розрахункових задач на основі збору даних про положення, стану, характеру і умовах ведення бойових дій військ, які прикриваються, сусідів, противника.

Отримання наземної обстановки від ЕОК ВКП здійснюється групою НШ з(ч) за допомогою одного з двох каналів АПД БАЗАЛЬТ КШМ (1200 біт/с).

Інформація про НО, прийнята від ВКП, рішення старшого начальника, задачі, які він поставив з (ч), документуються (друк) на АЦДУ, записуються до пам’яті ЕОМ А-1М, обробляються їй, наносяться на топографічну карту за допомогою креслярсько - графічного апарату (АРМ5 ШМ), а при необхідності – доповнюються вручну.

Аналогічно здійснюється прийом, обробка даних про базування, смузі (коридорах) прольоту своєї авіації, рубежах перехоплення повітряних цілей винищувачами, зонах чергування ВА в повітрі, даних про положення, стані, бойових діях сусідніх і взаємодіючих частин ППО.

Зібрані дані про НО в необхідному обсязі за допомогою швидкісного (12000 біт/с) каналу обміну АПД БАЗАЛЬТ передаються з ШМ в ПБУ для їх використання в процесі складання узагальненої моделі обстановки на екранах ЕОП, ІО автоматизованих робочих місць, відображення довідок на ТЗІ за викликом БО, інформаційної підготовки рішення командира з (ч) на відбиття удару ПП.

Дані про положення, стані, бойових діях підлеглих частин і підрозділів надходять в ЕОК ПБУ МП-06 від ПБУ 9С470 (9С510) або від АКП 9С457 за допомогою каналів передачі даних, які утворені АПД С23-1.

При підготовки даних, які необхідні командиру з(ч), для прийняття рішення на організацію БД і штабу для планування, офіцери штабу звертаються до ЕОК ПБУ з метою вирішення ряду розрахункових оперативно-тактичних завдань (ОТЗ), а саме: розрахунок балансу часу на організацію БД; оцінка бойових можливостей з (ч) для декількох варіантів побудови бойового порядку; розрахунок маршу і переміщення; вирішення задач ракетно-технічного забезпечення.

Результати розрахунків відображаються на екранах ТЗІ АРМ у вигляді формалізованих бланків і таблиць, документуються на АЦДУ.

Бойовий порядок з (ч) у відповідності з рішенням КБ, змін у обстановки уводиться з використанням УЗГІ АРМ-1, 5 ШМ в ЕОМ А-1М, переадресовується в ЕОМ А-40 ПБУ, що забезпечує уточнення НО на екранах ЕОП і ІО в МП-06.

В ході планування за допомогою АРМ ПБУ і ШМ офіцери штабу на підлозі формалізованих бланків (пропозиції НШ, ЗКО, начальників служб щодо організації БД, бланк рішення КБ, бланки попередніх і других бойових розпоряджень, бланк бойового приказу, бланки розпорядження за видами бойового забезпечення з примітками) відпрацьовують необхідні бойові документи. Своїми даними офіцери штабу заповнюють відповідні бланки і уводять їх в оперативну пам’ять ЕОМ.

Підготовлені таким чином документи друкуються АЦДУ в необхідної кількості екземплярів, доводяться до командирів зрдн за допомогою засобів ОКЗ.

Таким чином, використання АКП9С52 дозволяє значно автоматизувати процес організації

БД.

КЗ № 23. Порядок використання 9С52 на етапі управління вогнем

Для вирішення задач управління на етапі управління вогнем з(ч) в ЕОК ПБУ МП-06

завантажується відповідний комплекс програм спеціального математичного забезпечення.

Дані про ПО, які приймаються від усіх ДРЛІ, перераховуються до системи координат АКП з(ч), ототожнюються, узагальнюються, аналізуються. Обробка інформації про ПО здійснюється у межах: по Д - 400км, по - 360О , по Н – до 30км, по V – до 1500м/с.

Дані про ПО, які зібрані та узагальнені, доповнюються відомостями про планові польоти своєї авіації, фактичних вильотах і маршрутах польоту своїх літаків і вертольотів. Ця інформація поступає на АКП 9С52 від ЦБУ авіацією.

За допомогою пультів управління АРМ дані про повітряну і наземну обстановку в необхідному обсязі викликаються на ЗВІ (ЕОП, ІО, ТЗІ).

При цьому забезпечується можливість одночасного відображення на одному ЗВІ до 80 трас у складі інформаційних моделей різної складності та різних масштабів.

Апаратура автоматизації забезпечує можливість відображення інформації про ПО в одному з діапазонів висот 0 – 0,2км (ПМ); 0,2 – 1,0км (МВ); 1,0 – 4,0км (СВ); 4,0 – 12,0км (БВ); більш ніж 12,0км (СТ).

Поряд з даними про цілі від зрдн в ЕОК МП-06 за допомогою каналів передачі даних реального часу (АПД С-23-1) надходить і автоматично відображається на ЗВІ інформація про їх місцеположення, стан, діях по цілях.

КБ сумісно з БО МП-06 за допомогою ЗВІ (ЕОП, ІО, ТЗІ) здійснює оцінку повітряної і наземної обстановки, можливостей з(ч) щодо відбиття удару ПП, організації взаємодії з ВА, сусідніми з (ч) ППО ПС.

Управління бойовою роботою дивізіонів, засобів безпосереднього прикриття щодо відбиття ЗПН противника здійснюється: вибірковим оповіщенням КП зрдн, ПУЗБП, ВКП про ПО (алгоритм ВО); розподілом зусиль зрдн по зонам (секторам) відповідальності ( АРЗ); координацією бойових дій зрдн, ВА по цілям, які обираються для знищення самостійно (АКБД); постановкою вогневих завдань зрдн по окремих цілях (АЦВ); реалізацією завдань щодо забезпечення безпеки прольотів своєї авіації; видачею команд загальних.

При виробки рішення КБ звертається до ЕОК за рекомендаціями щодо розподілу зусиль згідно з обстановкою. Рекомендації щодо положення секторів і результати розрахунків цілей в них за ешелонами висоти відображаються за викликом БО на ТЗІ і ІО АРМ. Командир порівнює 90-градусні сектора відповідальності дивізіонів, які рекомендовані ЕОК, з задачею і командами на розподіл зусиль з(ч), прийнятими від ВКП. Кордони секторів відповідальності після затвердження доводяться операторами АРМ-2,5 або ЕОК (автоматично) до ПБУ зрдн.

З отриманням від ВКП команд на знищення цілей (до 2 одночасно) КБ на основі рекомендацій ЕОК або самостійно, на свій розсуд, розподіляє них між зрдн.

По окремих цілях, які супроводжуються засобами розвідки з(ч), КБ, оператори АРМ-2,5 запитують рекомендації ЕОК щодо розподілення цілей між зрдн, визначають завдання зрдн (до 4

– 5 ЦВ на кожний).

Команди на РЗ, КЦ, КЗ передаються на ПБУ зрдн через АПД С23-1. Прийом від зрдн доповідей про отримані завдання і команди, про результати їх виконання здійснюється також через цю АПД.

В ЕОК донесення обробляються спеціальною програмою з метою накопичування даних про результати БР, витраті ракет. Текучі та підсумкові дані за кожний зрдн з(ч) у цілому може бути викликані на відображення (ТЗІ АРМ-2,5).

Таким чином, використання АКП9С52 дозволяє значно автоматизувати процес управління вогнем з(ч) ЗРВ.

КЗ № 24. Характеристика задач, які автоматизовані за допомогою АСУ 9С52

Задачі, що вирішуються за допомогою АКП 9С52, можна розбити на дві групи в залежності від функцій управління, які автоматизуються.

I група – задачі що автоматизуються в процесі організації БД:

-прийом від ВКП, відображення, документування бойових розпоряджень, команд, сигналів управління;

-передача на ВКП донесень про положення, стан, діях з(ч);

-збір, обробка, відображення, зберігання, документування інформації про наземну обстановку (положення, стан, БД своїх військ, військ і авіації противника, про умови бойової

обстановки);

-прийом, відображення даних про положення, стан, БД сусідніх і взаємодіючих сил і засобів ППО, базуванні і діях своїй авіації що плануються;

-нанесення даних про наземну обстановку на робочу карту (схему);

-проведення розрахунків на марш (переміщення), розрахунків щодо оцінці бойових можливостей з (ч) для декількох варіантів побудови бойового порядку і застосування противником ЗПН, щодо планування ракетно – технічного забезпечення;

-складання бойових документів щодо організації БД з(ч);

-документування ОТІ.

II група – задачі що автоматизуються в процесі управління вогнем з(ч):

-збір, обробка, відображення інформації про повітряну і наземну обстановку, даних про стан, дії підлеглих частин (підрозділів);

-прийом, обробка, відображення команд управління, розпоряджень, сигналів оповіщення з ВКП, формування і видача донесень на ВКП;

-інформаційна підготовка автоматичного (автоматизованого) вирішення задач розподілу зусиль (РЗ), координації бойових дій (КБД), ціле розподілення (ЦР);

-формування і видача на підлеглі пункти управління вибіркових даних оповіщення про ПО, команд управління, прийом від них донесень;

-забезпечення взаємодії з своєї авіацією;

-документування бойової роботи АКП з (ч).

Крім автоматизації перелічених вище задач в АСУ 9С52 за допомогою програмного забезпечення ЕОК забезпечується імітація ПО і НО для проведення тренувань (навчання) БО, а також вирішується задача автономного контролю функціонування апаратури АКП і комплексного контролю АСУ з(ч) у цілому.

КЗ № 25. Характеристика засобів відображення ПБУ МП–06 (9С52)

Система відображення інформації ПБУ МП–06 складає: Індикатор обстановки 1А012-1 (4 шт.); Електронно-оптичний планшет; Таблично - знаковий індикатор 1ВК-40-12 (3 шт. АРМ- 2,5,6); Таблично - знаковий індикатор ВК-175 (2 шт. АРМ-1,8); Улаштування управління ТЗІ

(5 шт.).

Індикатори обстановки 1А012-1 призначені для відображення первинної, вторинної інформації реального масштабу часу на екрані електронно-променевої трубки (ЕПТ) діаметром робочого поля 450мм. В ПБУ ІО використовуються для відображення лише вторинної інформації про повітряну і наземну обстановку. Можливості ІО дозволяють одночасно відображати до 1000 знаків інформації у вигляді літерно – цифрових формулярів, умовних позначок, відрізків рис. Ємність алфавіту генератора знаків індикатора обстановки складає 94 типа знаків. Час відображення повного восьмизначного формуляру цілі на індикаторі –

400мкс.

Електронно-оптичний планшет (ЕОП) призначений для відображення інформації про повітряну та наземну обстановку на фоні топографічної карти. Діаметр робочого поля ЕОП – 800мм. Можливості ЕОП дозволяють одночасно відображати до 800 знаків інформації у вигляді літерно – цифрових формулярів, умовних позначок, відрізків рис. В ЕОП використовується метод проецирування зображення з плоского екрану ЕПТ на топографічну карту, яка закріплюється на АРМ-3,4. До складу ЕОП входять пристрій управління 156Н-1 і блок ЕПТ ИО- 9 (тип ЕПТ- 13ЛК6И-1). Пристрій управління 156Н-1 здійснює прийом і обробку інформації, яка надходить від УУСО. При цьому коди знаків, які надійшли, перетворюються в функціональні напруги розгортки знаків і сигналів підсвітлення, необхідні для відображення знаків на екрані ЕПТ. Проецирування зображення здійснюється за допомогою об’єктиву УРАН –27.

Таблично - знаковий індикатор складає з відео контрольного улаштування (ВКУ) та пристрою управління 105Н. ТЗІ призначений для одночасного відображення на кожному ВКУ 1ВК-40-12 до 1024 знаків алфавітно-цифровий інформації (32 строки 32 знака) і до 256 знаків (16 16) на кожному ВКУ ВК-175. Пристрій управління 105Н здійснює перетворення цифрової інформації, яка поступає від УУСО, в відеосигнали підсвітлення знаків і бланків таблиць на екрані ВКУ. Ємність алфавіту генератора знаків ТЗІ складає 96 знаків (26 букв латинського алфавіту, 31 буква російського алфавіту, 10 цифр, 29 спеціальних символів).

У складі ІО, ЕОП, ТЗІ існують імітатори вхідної інформації, за допомогою яких здійснюється автономний контроль працездатності засобів відображення.

КЗ № 26. Сутність, логіка роботи алгоритму вибіркового оповіщення (9С52)

Сутність вибіркового оповіщення (ВО) зводиться до того, що офіцери бойового управління (АРМ–2, 5) розраховують і уводять до ЕОК параметри зон оповіщення та постановки завдань підлеглим зрдн. На основі цих величин, а також з обліком пріоритетів відбору даних про цілях і обмежувань за їх кількістю, автоматично у кожному циклі поновлення інформації про ПО здійснюється відбір цілей для оповіщення кожного зрдн, пункту управління ЗБП (ПУ-12М) і видача даних у канали зв’язку.

При підготовці вирішення задачі ВО для кожного ЗРК (об’єкта оповіщення) з АРМ до ЕОК уводиться наступна інформація: № ЗРК; межи зони оповіщення по дальності RЗОmin, RЗОmax; межи зони оповіщення по висоті НЗОmin, НЗОmax; граничні значення швидкостей цілей (Vmax, Vmin), що відбираються.

Максимальний радіус зони оповіщення дивізіону дорівнюється максимальної дальності

відбору цілей для ВО та визначається з виразу: RЗОmax = RДцв + VЦ · tркп ,

де RДцв - дальність до дальнього рубежу постановки бойової задачі (видачі ЦВ); tркпдн - час на оцінку обстановки, прийняття рішення на КП ЗРК.

Мінімальний радіус зони оповіщення дивізіону визначається дальністю до ближнього рубежу постановки бойових задач підрозділам з КП з(ч): RЗОmin = RБцв

Крім інформації, що уводиться оператором АРМ, для вирішенні завдання ВО автоматично з ОЗП ЕОМ вибираються координати ЗРК.

Вирішення задачі ВО починається після перевірки наявності у масиву УТ даних про цілі, що супроводжуються ЕОК. Алгоритм розпочинає працю якщо у масиву є хоча би одна ціль. З усіх цілей, які супроводжуються, для вибіркового оповіщення обираються перш за все цілі, характеристики яких задовольняють трьом наступним критеріям (пріоритетам) відбору:

Пріоритет №1 – цілі, які призначені даному ЗРК командиром з (ч); Пріоритет №2 – цілі, які призначені у склад оповіщення рішенням посадових осіб ПБУ шляхом уведення у ЕОК номерів цілей і заявок на привласнення ним другого пріоритету; Пріоритет №3 – цілі, обрані на КП ЗРК для обстрілу за даними оповіщення з КП з(ч).

Цілі, обрані за цими пріоритетами не підлягають перевірки на находження у зоні відбору, однак здійснюється підрахунок їх кількості. У разі, коли їх кількість дорівнює або більш ніж 20, подальший відбір цілей у даному циклі поновлення інформації припиняється. При цьому, якщо їх кількість перевищує 20, до складу даних оповіщення включаються інформація лише про ті 20 цілей, які мають більш високий рівень пріоритету відбору. Якщо їх кількість менш як 20, то здійснюється подальший відбір за більш низькими критеріями (пріоритетами) відбору.

Пріоритет №4 – цілі, які находяться у зоні оповіщення даного зрдн, мають ознаку дії по ним винищувальної авіацією; Пріоритет №5 – цілі, які находяться у зоні оповіщення даного зрдн, мають ознаку “обстрілюється ЗРК”; Пріоритет №6 – цілі, які находяться у зоні оповіщення даного зрдн дальше ніж RЗОmin та не відібрані за пріоритетами № 1- 5.

Після відбору цілей за пріоритетами 4 – 6 знову здійснюється підрахунок сумарної кількості ціляй, які відібрані та відокремлення з них тих 20-ті цілей на кожний з чотирьох напрямків, що мають більш високій пріоритет.

По тим цілям, які відібрані, формується і видається у канал зв’язку відповідного напрямку повідомлення про координати і характеристики цілі.

Періодичність вирішення задачі ВО відповідає циклу поновлення інформації про повітряну обстановку. При цьому в алгоритмі передбачаються заходи, які забезпечують стійкість процесу ВО з дотриманням кількісних обмежень щодо обсягу даних оповіщення.

Якщо для оповіщення дивізіону відібрано 20 цілей, а в наступному циклі поновлення інформації про ПО з’явилися дані про нову ціль, яка має більш високий рівень пріоритету відбору – ця нова ціль включається до складу даних оповіщення замість цілі з більш низьким пріоритетом. По цілі, яка виведена з складу ВО формується і видається абоненту – споживачу повідомлення про кінець передачі траєкторії.

Якщо ціль має пріоритет 4-6 і вийшла за межи зони оповіщення або знята з оповіщення по неї також формується і видається споживачу повідомлення про кінець передачі траєкторії.

У тому разі, коли для оповіщення дивізіону відібрано максимальна кількість цілей, а в наступному циклі поновлення інформації про ПО з’явилися дані про нову ціль з такими параметрами, як і у раніше відібраних для оповіщення цілей – перевага віддається цілі, що відібрана раніше.

КЗ № 27. Призначення, склад, характеристики АСУ 73Н6

АСУ 73Н6 призначена для автоматичного та автоматизованого управління вогнем ЗРС та окремих ЗРК з’єднання (частини) ЗРВ.

До складу АСУ 73Н6 входять:

Рухомий КП 49Л6 на шасі МАЗ-543М з системою автономного електропостачання (САЕП) 5С15 і антенно-щогловим пристроєм ФЛ-94. (Апаратура КЗА розміщена в контейнері типу Ф- 900). САЕП 5С15 складається з двох ГАП-65А потужністю по 65 кВт кожний і часом безперервної роботи до 8 годин.

Система електропостачання 80Э6 АКП в складі ДЕС 5И57А та РПУ 63Т6А з комплектом кабелів. Для живлення від промислової мережі додається трансформаторна підстанція (82Х6).

Допоміжна апаратура та обладнання АКП: контейнер стендового обладнання і ЗІП 44Ц6; контейнер виготовлення звітних документів 12М6; ремонтний орган ЦОК 11Ю6; три додаткових АРМ з засобами забезпечення їх функціонування (ВОСПІ, СО-ВД, шафа ШСК, ШП-22).

Засоби сполучення і зв’язку АКП з ЗРК (ЗРС): кабіна зв’язку з ЗРС С-200 - 52Л6 (ЗРС С- 200В, С-300В, ЗРК “Бук-М2-І”); кабіна сполучення і зв’язку з КП ЗРС С-300П - 53Л6; кабіна сполучення і зв’язку з ЗРК С-75, С-125 - 5Ф20.

Додатково, для вирішення задач зв’язку, АКП можуть додаватися наступні засоби: радіорелейна станція 5Я663 (5Я63); АЩП ФЛ-95М на рухомому шасі; мобільна радіостанція Р- 161А2 або Р-140 (для здійснення зв’язку з ВКП), радіостанції Р-123МТ, Р-111, Р-109, радіоприймачі Р-326.

Основні характеристики АСУ 73Н6:

Віддалення від АКП ЗРК (ДРЛІ) не обмежене (віддалення ЗРК 5Ж15П, що безпосередньо управляються, залежить від можливостей апаратури СТЗ-1: в режимі радіо – до 25км; в режимі провід – до 37км).

Мобільність: час згортання (розгортання) 104хв.(98хв.); Потужність, що споживається: 220/400 - 67; 220/50 - 1; 380/50 - 13кВт.

Ємність: кількість зовнішніх об’єктів, що одночасно підключаються - до 9; Оперативність: 12с (3с);

Параметри цілей: Д- 1600км, Н - 64км, V - 6000км/год.

КЗ № 28. Ступінь автоматизації задач управління в АСУ 73Н6

В АКП АСУ 73Н:основні задачі управління вирішуються автоматично шляхом реалізації комплексу програм ЦОК на цифровій ЕОМ 5Э261 та двох комплексів програм спеціалізованих обчислювачів відображення та передачі даних. При цьому головна задача осіб бойової обслуги: здійснювати контроль та корегують рішення обчислювального комплексу (ОК) щодо розподілення цілей між ЗРС і ЗРК. Задачі, які вирішуються на АКП, можливо розділити за ступенем автоматизації на дві групи.

Задачі, які вирішуються автоматично:

-прийом від автоматизованих джерел інформації, обробка і відображення інформації про повітряну обстановку, команди управління з АКП з’єднання ППО, доповідей про стан засобів, бойові дії, кількість та типи ракет ЗРК угруповання;

-управління радіолокаторами викриття (РЛВ) ЗРС С-300П як автономними джерелами РЛІ, захоплення, ототожнення і супровід до 80 повітряних об’єктів;

-видача інформації про повітряну обстановку на КЗА КП корпуса (дивізії) ППО та на взаємодіючі АКП, відповідно з їх продуктивністю;

-відбір та закріплення ЗРК для роботи по “відкритим” цілям та пеленгам;

-формування та видача цілевказання на ЗРС, ЗРК;

-поточний контроль функціонування апаратури АКП;

-документування інформації в каналах обміну ТКІ та ОКЗ;

Автоматизовано на АКП вирішуються наступні задачі:

-прийом сигналів бойової тревоги та видача їх на всі підлеглі засоби, а також прийом і реєстрація квитанцій;

-контроль і координація автономних бойових дій ЗРС, ЗРК;

-контроль функціонування АСУ в цілому;

-комплексний і автономний тренаж бойових обслуг;

-побудова звітних документів про результати ведення бойових дій;

-оперативна зміна констант, що характеризують дислокацію та склад з(ч) ЗРВ.

КЗ № 29. Загальна характеристика апаратури відображення інформації КБУ 49Л6

Склад апаратури відображення та управління КБУ 49Л6: два уніфіковані РМ-10; СО-ВД; АММО-ВД;

Уніфіковане робоче місце РМ-10 призначене для відображення вторинної та допоміжної знакової інформації та введення команд управління в ЦОК. Змістить два блока індикаторів: БІО - призначений для відображення вторинної інформації на електронній променевій трубці (ЕПТ) типу 45ЛМ6Ц з малою тривалістю післясвітіння в двохкольоровому режимі (червоний і зелений) у вигляді точок, ліній, знаків, цифр, букв і рядків з п’ятьма символами в рядку. ЕПТ з магнітною системою відхилення променя, діаметр трубки 360мм, швидкодія координатного каналу 56мкс, знакового – 2,5мкс, частота регенерації становить 50Гц та БІД – для відображення допоміжної знакової інформації в режимі табло формату 10 символів у рядку на 16 символів у стовпці. ЕПТ з електростатичним відхиленням променя, розмір – 110 150 мм, швидкодія координатного каналу 40 – 50 мкс, знакового – 1,5 мкс, частота регенерації 25 Гц.

СО-ВД призначений для вирішення завдань в підсистемах первинної обробки радіолокаційної інформації та відображення інформації на автоматизованих робочих місцях. Технічними дані СО-ВД: ємність ДЗП –К 8192 36-розрядних слова; ОЗП - 4096 36-розрядних слів; швидкодія 200 тис. операцій на секунду; кількість каналів обміну з зовнішніми пристроями

– 4 (2 з РМ-10 та 2 з ЦОК через АММО-ВД).

АММО -ВД призначений для організації обміну між ЦОК і СО-ВД. Розрядність слів обміну складає 3 байти (24 розряди + 3 розряди контрольні) або 4 байти. До складу АММО входять уніфікований адаптер сполучення (УАС), розміщений в одноярусному блоці шафи ШСК-І, та чотири підсилювачі - узгоджувачі. Підсилювач і узгоджувачі використовуються тільки як буферні підсилювачі для розмноження будь-яких зовнішніх сигналів системи обміну. Обмін між ЦОК та СО-ВД здійснюється 24-розрядними словами, які згруповані по чотири у повідомлення. Зі сторони ЦОК використовується шостий та сьомий канали обміну (6 – для обміну з СО-ВД та РМ № 1, 2; 7 – для обміну з додатковою апаратурою відображення), а зі сторони СО-ВД – нульовий канал обміну. Обмін АММО-ВД з каналом ЦОК та з СО-ВД здійснюється послідовним кодом. АММО-ВД здійснює контроль по модулю 2 кожного інформаційного слова отриманого з ЦОК та від СО-ВД.

Виходячи зі свого функціонального призначення апаратура відображення та управління інформацією забезпечує вирішення таких завдань:

-приймання, зберігання й обробки цифрової інформації, що надходить від ЦОК, з метою формування інформаційних моделей, які характеризують повітряну обстановку, стан вогневих засобів і рекомендації ЕОМ щодо ЦР для оцінки обстановки і прийняття особами бойової обслуги АКП рішень щодо бойового управління підлеглими вогневими засобами;

-управління бойовими діями ЗРС і ЗРК, видачі команд управління (взаємодії) на ДРЛІ (ПН ВА, КП сусідніх з(ч)), а також управління режимами відображення інформації на індикаторах АРМ;

-організації автономних і комплексних тренувань осіб бойової обслуги АКП і ЗРС (ЗРК);

-контролю технічного стану апаратури АСУ 73Н6 у цілому;

-контролю технічного стану апаратури тракту відображення і управління інформацією.

КЗ № 30. Порядок функціонування АРМ РМ-10

Порядок функціонування РМ-10 розглядається за допомогою структурної схеми РМ-10. Інформаційний потік, розділений по прийому та видачі сигналами синхронізації та управління, надходить по 14 шинах від СО-ВД на блок УОП (управління обміном та пультами). У блоці УОП організовується зберігання і кодування інформації, яку необхідно відобразити, з послідовною видачею у ЦОП та в блок генератора знаків, територіально розміщений у ЦОП. У блоці ЦОП уся прийнята інформація обробляється та у вигляді координат вторинної інформації та керуючих сигналів надходить у БІО, БІД. З блока УОП до генератора знаків (БГЗ) надходять: коди знаків; номери рядків; тип донесення; керуючі сигнали.

Під дією цих сигналів у БГЗ формується напруга спеціальної форми, яка забезпечує формування сигналів на БІО, БІД.

Відображення знаків, символів на екранах індикаторів здійснюється за комутуючими імпульсами: КІЗН - І дозволяє проходження сигналів підсвічування знаків на БІО; КІЗН - ІІ дозволяє проходження сигналів підсвічування знаків на БІД.

Відхиляюча напруга знаків Uxзн; Uyзн надходить паралельно на БІО, БІД за тими ж самими імпульсами (КІЗН І,ІІ). Напруги координат і напруги, що формують знаки, у блоках БІО, БІД перетворюються в струм відхиляючої системи. Під дією електромагнітного поля, що створюється відхиляючою системою, промінь ЕПТ відхиляється в точку написання символу (знака), а потім відбувається відображення самого символу.

Для управління кольором інформації, що відображається, з ЦОП на БІО надходить сигнал градації кольоровості КЗ (кольоровість знаку).

ЦОП забезпечує виробку координат маркера оператора (в залежності від стану КМШ) та координат початку та кінця лінії (ЛІН).

На блок УОП з усіх пультів РМ-10 надходить інформація про коди команд, які набрані на пультах.

Інформація про коди команд, що надійшла до УОП, зберігається у пам’яті УОП, шифрується і видається у СО-ВД.

ЗУОП на пульти ЦН (цифрового набору) та ПВ (пульт вводу) надходять сигнали зворотного контролю, які індукують правильність коду набраної інформації.

На ЦОП з ПРМ надходять сигнали про види розгортки та масштаби, якщо встановлення режимів та масштабів здійснюється оператором.

ЗПУ коди команд надходять на УОП та ЦОП одночасно для їх обробки.

ЗКМШ код координат маркера оператора видається у ЦОП, а потім надходить у канал відображення БІО та в СО-ВД в складі інформаційного донесення після знімання даних.

КЗ № 31. Структура і характеристика обміну інформацією в тракті відображення та управління АСУ 73Н6

Обмін між апаратурою відображення та управління і ЦОК ведеться за допомогою УАС (уніфікованого адаптера сполучення), який входить до складу апаратури тракту відображення та управління і розташованого в ШСК через 6 і 7 канали обміну ЦОК. Канали обміну 6 і 7 мають 2 направлення для підключення ВОСПІ на додаткову апаратуру відображення (підключення можливе з використанням звичайних РК-кабелів, але при цьому дещо знижується швидкість передачі). Обмін ведеться 27-розрядними словами, з яких 3 розряди контрольні, з частотою 375кГц послідовним кодом в шостому та сьомому каналах. Оскільки канали мають два направлення, то частота обміну в кожному направленні становить 187кГц.

Обмін може здійснюватися як за ініціативою ЦОК, так і за ініціативою АРМ (в залежності від того, хто готовий видати інформацію). При цьому розрізняють “ініціатора обміну” – того, хто готовий видати інформацію, і “партнера обміну” – того, хто приймає інформацію.

Від РМ-10 видається: “Вимога обміну” (за окремою шиною); “Про стан РМ-10”; “Про координатну точку від оператора”;

Від СО-ВД видається: “Сигнал включення обміну” (за окремою шиною); “Керуюче слово абонентові”; “Про точку зі знаком”; “Про лінію”; “Про знаки на БІД”.

Структура повідомлень: від РМ-10 надходять 2 типи повідомлень з 4 слів по 24 розряди; від СО-ВД – 256 повідомлень, кожне з яких складається з чотирьох слів по 24 розряди. Частота обміну становить 1,5 МГц.

В ланці СО-ВД – ЦОК ініціатором обміну можуть бути як ЦОК, так і СО-ВД. СО-ВД є ініціатором тоді, коли через нього повинні пройти команди від РМ-10. Порядок обміну такий:

Від СО-ВД видається: сигнал “Вимога” (за окремою шиною) на АММО-ВД, який визначає початок обміну; “Повідомлення про стан РМ-10”; “Повідомлення про координатну точку від оператора”;

Від ЦОК із зони обміну на 10 повідомлень періодично з темпом раз у 10 мс видається на початку циклу обміну: “Керуюче слово абонентові”; “Службове слово”, далі та ж сама інформація, що й від СО-ВД на РМ-10: “Сигнал включення обміну” (по окремій шині); “Керуюче слово абонентові”; “Про точку зі знаком”; “Про лінію”; “Про знаки на БІД” і додатково: “Гасіння інформації на БІО, БІД”; “Про знаки на РМ-10”.

Структура повідомлення: 4 слова по 24 розряди і 4 контрольні повідомлення, які видаються з ЦОК. Контрольні повідомлення умовно розбиті на дві групи: повідомлення 1 і 2 типу – використовуються при правильному обміні в каналі ЦОК – СВ-ВД, а повідомлення 3 і 4 типу – при неправильному обміні в цьому каналі.

Соседние файлы в папке Докучаев