Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ooam_Laboratorna_Robota_1-4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
356.35 Кб
Скачать
    1. Опис лабораторної установки

Комп'ютер із процесором Intel Pentium з тактовою частотою 233 Мгц, 64 Мбайт оперативної пам'яті, 240 Мбайт вільного місця на жорсткому диску, монітор VGA, дисковод для гнучких дисків (для 3,5 дюймових дискет), миша Microsoft Mouse або сумісний пристрій.

Операційна система Microsoft Windows, текстовий процесор Microsoft Word 2000, засіб візуального моделювання Rational Rose.

    1. Методичні вказівки з виконання роботи

На діаграмі класів відображаються класи системи. За замовчуванням існує одна діаграма класів з ім'ям Main, що перебувати в розділі Logical View списку браузера. На цій діаграмі зображуються класи моделі.

      1. Додавання класів

Побудуємо діаграму класів для приклада з попередньої роботи. Першим кроком є визначення імен класів і додавання їх на діаграму.

Створіть клас і додайте його на діаграму класів:

- натисніть праву кнопку миші на пункті Logical View у браузері;

- у контекстно-залежному меню, що з’явилося, виберіть New Class;

- новий клас із ім'ям New Class з'явитися в браузері в розділі Logical View. Уведіть необхідне ім'я класу й натисніть кнопку “Enter”;

- після додавання всіх класів відкрийте головну діаграму класів подвійним клацанням на пункті Main у розділі Logical View браузера. Перетягнете класи за допомогою миші на діаграму класів.

Результат представлений на рис. 3.1.

Рисунок 3.1Визначення класів

      1. Додавання атрибутів і операцій

Додамо атрибути й операції до класів.

Для цього необхідно виконати наступні кроки:

- натисніть правою кнопкою миші на ім'ї класу в браузері або на зображенні класу на діаграмі класів;

- у контекстно-залежному меню, що з’явилося, виберіть Open Specification;

- у вікні, що з'явилося, виберіть сторінку Operations або Attributes;

- на обраній сторінці клацніть правою кнопкою миші в середині великого текстового поля (список операцій або атрибутів);

- у контекстно-залежному меню, що з’явилося, виберіть Insert. Нова операція (атрибут) з'явитися в списку й на зображенні класу. Після цього можна ввести необхідне ім'я.

Результат представлений на рис. 3.2.

Рисунок 3.2 – Класи і їхні атрибути

      1. Додавання зв'язків

На рис. 3.3 можна побачити відносини між класами.

Асоціація припускає, що об'єкт Professor може відправляти повідомлення об'єкту Course Offering, а об'єкт Course Offering може відправляти повідомлення об'єкту Professor. Повідомлення можуть передаватися в будь-якому напрямку.

Агрегаціязображується у вигляді ромба на кінці лінії, що підходить до класу-цілому (об'єкт Course складається з об'єктів Course Offering). Дана агрегація говорить про те, що при видаленні об'єкта Course, необхідно виконати певні дії з об'єктами Course Offering.

Залежності зображуються у вигляді пунктирної лінії. Таким чином, об'єкт Registration Manager залежить від об'єкта Schedule Algorithm. Об'єкт Schedule Algorithm є або параметром одного з методів або повідомляє положення одного з методів об'єкта Registration Manager.

Рисунок3.3 – Зв'язки

      1. Визначення множинності й навігації

Один об'єкт Professor пов'язаний з декількома (від нуля до чотирьох) об'єктами Course Offering. Один об'єкт Course Offering зв'язаний рівно з одним об'єктом Professor.

Чи може існувати для об'єкта Course Offering група об'єктів Professor? Ні, тому що об'єкт Course Offering зв'язаний тільки з одним об'єктом Professor. Чи можуть у професора (Professor) бути вихідні? Так, тому що можливо навантаження в нуль курсів (Course Offering). Множинність використовується досить часто для збору й реалізації бізнес правил. Наприклад, якщо є бізнес правило, по якому необхідно мати не менш 3 і не більше 10 студентів для одного курсу пропонованого на семестр, те числовий інтервал множинності відбиває це бізнес правило.

Напрямок стрілки на діаграмі вказує, що об'єкт Registration Manager може відправити повідомлення об'єкту Course, тому що знає про його існування. Проте, об'єкт Course не знає про існування об'єкта Registration Manager і не може ініціювати повідомлення. Таким чином, екземпляр об'єкта Registration Manager може опитувати об'єкт Course, якщо він відкритий, і об'єкт Course може відповідати. Тільки об'єкт Registration Manager може починати даний діалог.

Для додавання множинності в розглянутій моделі необхідно виконати наступні кроки:

- натисніть правою кнопкою миші на одному кінці лінії зв'язку між класами (для якої хочете додати множинність);

- у контекстно-залежному меню, що з’явилося, виберіть Multiplicity-> і виберіть множинність. Проробіть те ж саме для іншого кінця лінії зв'язку.

Результат представлений на рис. 3.4.

Рисунок3.4 – Множинність і навігація

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]