Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ooam_Laboratorna_Robota_1-4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет радіоелектроніки

Методичні вказівки

до лабораторних робіт

з дисципліни

«Об’єктно-орієнтований аналіз та моделювання»

Харків 2011

Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Об’єктно-орієнтований аналіз та моделювання» для напряму підготовки 6.040302 – «Інформатика» / Упоряд. Творошенко І.С.  Харків: ХНУРЕ, 2011.  с.

Упорядник: Творошенко Ірина Сергіївна

Данилов Андрій Дмитрович

ВСТУП

В 1990х роках словосполучення "об’єктно-орієнтований" у контексті інформаційних технологій стало синонімом слів "сучасність", "висока якість", "цінність". Через якийсь час слово "об'єкт" стало замінятися словом "компонент", хоча і у трохи іншому значенні. Цей курс покликаний сформулювати принципи об’єктно-орієнтованої та модульної розробок, об’єктно-орієнтованого аналізу та проектування в коректних термінах. Крім того, він повинен показати, як ці абстрактні ідеї можуть перетворитися в реальні, практичні ради по побудові корисних комп'ютерних систем.

При використанні об’єктно-орієнтованих сутностей потрібно розуміти, що ми вступаємо в область, що вже має деякі стандарти, більшість із яких у цей час випускає OMG (Object Management Group). OMG - це дуже потужна група впливових компаній (близько 700), покликана домогтися погодженості термінології об’єктно-орієнтованого підходу та стандартів інтерфейсів різних постачальників. Деякі зі стандартів OMG розглядаються в даному курсі та їхній зв'язок з безліччю інших сфер, таких як архітектура програмного забезпечення, розподілені відкриті системи, системи баз даних, CASE-технології, експертні системи і таке інше.

Так звані методи "керованої моделями" розробки ("model-driven" development - MDD), засновані на більше високому рівні абстракції та більш широкому використанні автоматизації в порівнянні із традиційними методами, вже продемонстрували свій потенціал у радикальному поліпшенні якості програмного забезпечення та продуктивності розробки. Роль мови моделювання для успішного застосування MDD є вирішальною. Недавно був завершений істотний перегляд промислового стандарту мови Unified Modeling Language (UML). І хоча були додані деякі нові можливості для моделювання (наприклад, можливість більш точного переносу архітектур програм), домінуючою характеристикою цієї редакції є підвищена точність визначення мови, що дозволяє використовувати більше високий рівень автоматизації. У цьому курсі робиться основний упор на розгляд нових особливостей UML, обумовлених стандартом "керованої моделями" розробки.

Для вивчення курсу студентам слід приділити окрему увагу основам об’єктно-орієнтованого аналізу і проектування мовою UML, що викладається у курсі «Об’єктно-орієнтований аналіз та моделювання».

  1. 1 Застосування rational rose для побудови об'єктної моделі. Діаграми прецедентів

    1. 1.1 Мета роботи

Основною метою роботи є ознайомлення із сучасним CASE-Інструментом Rational Rose, вивчення діаграм прецедентів UML і придбання практичних навичок їхньої побудови.

    1. 1.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

При підготовці до заняття доцільно використовувати матеріали лекцій за курсом “Об’єктно-орієнтований аналіз та моделювання”і рекомендовані навчальні посібники. При цьому варто звернути увагу на можливість застосування Rational Rose при побудові об'єктних моделей і варто ознайомитися з методами побудови діаграм прецедентів UML. Також при підготовці до заняття необхідно вивчити теоретичні матеріали, викладені нижче.

      1. 1.3 Теоретичні відомості

Діаграми прецедентів, або діаграми використання (Use Case Diagrams) описують, що виконує система з погляду її користувачів.Прецедент, абоваріант використання (Use case) є коротким описом сценаріїв для одного завдання або мети.

Діаграми використання безпосередньо зв'язані зі сценаріями. Сценарій (Scenario) може служити для демонстрації виконання екземпляра варіанта використання.

Актор (Actor) – це абстрактне поняття, що характеризує зовнішнього користувача (користувачів), взаємодіючих із системою. Актор є роллю, що можуть виконувати люди або об'єкти.

Варіант використання є послідовністю зв'язаних транзакцій, виконуваних актором у системі. З іншого боку, варіант використання є набором функціональних можливостей.

Стандартною піктограмою для актора є схематична людина, під яким зазначене його ім'я. Варіанти використання представляються у вигляді овалів. Зв'язки зображуються у вигляді ліній, що з'єднують акторів з варіантами використання. Зверніть увагу, що один варіант використання може бути пов'язаний з декількома акторами.

Діаграми використання можуть бути корисні в трьох областях.

- визначення вимог (при аналізі й проектуванні системи нові варіанти використання часто відповідають новим вимогам до системи);

- зв'язок із клієнтами(проста нотація діаграм використання робить їхньою гарною можливістю для зв'язку розроблювачів із клієнтами);

- генерація тестів(колекція сценаріїв може використовуватися, як набір тестових варіантів для цих сценаріїв).

Для побудови діаграми використання необхідно виконати наступні кроки:

- визначити акторів;

- визначити варіанти використання;

- додати акторів, варіанти використання на діаграму використання й визначити асоціації.

При побудові діаграми необхідно розглянути всі аспекти розглянутої системи.

    1. 1.4 Опис лабораторної установки

Комп'ютер із процесором Intel Pentium з тактовою частотою 233 Мгц, 64 Мбайт оперативної пам'яті, 240 Мбайт вільного місця на жорсткому диску, монітор VGA, дисковод для гнучких дисків (для 3,5 дюймових дискет), миша Microsoft Mouse або сумісний пристрій.

Операційна система, текстовий процесор, засіб візуального моделювання Rational Rose.

    1. 1.5 Методичні вказівки з виконання роботи

Основне завдання лабораторної роботи - допомогти в оволодінні технікою візуального моделювання й освоєнні основ мови UML. Для цього використовується практичний приклад для демонстрації методів аналізу й проектування додатка. Додаток - це система реєстрації навчальних курсів для університету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]