Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ooam_Laboratorna_Robota_1-4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
356.35 Кб
Скачать
      1. 2.5.2 Діаграма діяльності для потоку подій

На рис. 2.2 показана діаграма діяльності для нашого потоку подій.

Рисунок 2.2 – Діаграма діяльності “Вибір курсу для викладання”

    1. 2.6 Порядок виконання роботи

Завдання 1. Реалізувати в пакеті візуального моделювання Rational Rose приклад потоку подій і діаграми діяльності інформаційної системи реєстрації навчальних курсів для університету, розглянутий вище в методичних вказівках.

Завдання 2. Вибрати й реалізувати в пакеті візуального моделювання Rational Rose свій приклад потоку подій і діаграми діяльності інформаційної системи.

Обмеження:

- модель повинна містити не менш трьох потоків подій і діаграму діяльності для трьох варіантів використання;

- модель повинна містити короткий опис кожної діяльності й стану;

- модель повинна містити три діаграми діяльності.

    1. 2.7 Вказівки з оформлення звіту

Звіт оформляється в текстовому редакторі Microsoft Word і повинен містити:

- титульну сторінку;

- назву лабораторної роботи;

- мету роботи;

- текстові описи всіх потоків подій;

- рисунки, що відображають діаграми діяльності;

- висновки по роботі.

Звіт повинен бути зданий викладачеві в електронній та роздрукованій формі.

    1. 2.8 Варіанти завдань

Необхідно побудувати діаграми діяльності й потоки подій для діаграми використання, сформованої на попередній лабораторній роботі.

    1. 2.9 Контрольні питання

1. Що таке діаграми діяльності, і які елементи моделі на них зображуються?

2. Що таке діяльність, і яка піктограма використовується для її зображення?

3. Для чого використовуються діаграми діяльності?

4. Що таке потік подій?

5. Який використовується стандартний шаблон для створення документа, що описує потік подій?

6. Які дії необхідно виконати в програмі Rational Rose для зв'язку документів, що описують потоки подій, з варіантами використання?

  1. 3 ЗАСТОСУВАННЯ RATIONAL ROSE ДЛЯ ПОБУДОВИ ОБ'ЄКТНОЇ МОДЕЛІ. ДІАГРАМИ КЛАСІВ

    1. 3.1 Мета роботи

Основною метою роботи є вивчення діаграм класів UML і придбання практичних навичок їхньої побудови в Rational Rose.

    1. 3.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

При підготовці до заняття доцільно використовувати матеріали лекцій за курсом “Об’єктно-орієнтований аналіз та моделювання”і рекомендовані навчальні посібники. При цьому варто звернути увагу на можливість застосування Rational Rose при побудові об'єктних моделей і варто ознайомитися з методами побудови діаграм класів UML. Також при підготовці до заняття необхідно вивчити теоретичні матеріали, викладені нижче.

      1. 3.3 Теоретичні відомості

Діаграми класів (Class Diagrams) є дуже важливими з погляду проектування й використовуються для моделюваннястатичного виду системи. На діаграмах класів зображується безліч класів і відносин між ними в логічному поданні (logical view) системи. В одній моделі може втримуватися багато діаграм класів.

Діаграма класів являє собою загальний вид системи. Така діаграма є статичної, тобто на ній відображаються, які відбуваються взаємодії, але не як вони здійснюються.

Класє описом безлічі об'єктів, що володіють загальною структурою, семантикою, поводженням і відносинами. Класи можна виявляти, досліджуючи об'єкти на діаграмах послідовності й кооперації, але найкраще їх виявляти в розглянутій предметній галузі за допомогою концептуального моделювання.

Клас зображується у вигляді прямокутника, розділеного на три горизонтальних розділи.

У верхньому розділі знаходиться ім'я класу, у середньому розділі втримується список атрибутів, у нижньому поміщений список операцій, що визначають поводження класу. При бажанні обоє нижніх розділи можна не вказувати. При іменуванні класів важливо користуватися термінологією предметної галузі й керуватися стандартами. Усе імена класів є іменами іменниками, які починаються з великої букви. Хоча ця не обов'язкова вимога, але краще його виконувати. На діаграмі класів можуть перебувати наступні елементи:

- класи, їхня структура й поводження;

- відносини асоціації, агрегації, залежності й узагальнення (спадкування);

- множинність;

- імена ролей.

У структурі класу присутні атрибути. Їх виявляють у бесіді з експертом предметної галузі й при розгляді вимог до системи.

Таким чином, що випливає кроком є визначення атрибутів класу. Після цього на діаграму додаються відношення. Відношення являють собою зв'язки між об'єктами.

Нижче розглянуті відношення асоціації, агрегації й залежності.

Асоціація– двосторонній зв'язок між класами. Асоціація говорить, “я можу послати Вам повідомлення, тому що я пов'язана з Вами, я знаю, що Ви там.” Асоціація зображується в UML як безперервна лінія, що з'єднує класи.

Агрегація– форма асоціації, що описує відношення частина - ціле (між цілим і його частинами). Агрегація являє собою сильну взаємодію між об'єктами класів. Агрегація зображується в UML у вигляді безперервної лінії, що з'єднує класи. Кінець лінії, що підходить до класу-цілому, зображується у вигляді не зафарбованого ромба.

Залежністьє більше слабкою формою відношень. Вона показує відношення між клієнтом і постачальником, при цьому клієнт не знає про існування постачальника. Залежність говорить, “я маю потребу у Ваших службах, але я не знаю, що Ви існуєте”. Залежність зображується в UML у вигляді пунктирної стрілки, спрямованої від клієнта до постачальника.

Звичайно спочатку всі відносини формуються як асоціації. Але при більше поглибленому аналізі можуть бути виявлені відношення агрегації, для тих класів, між якими існує відношення частина-ціле.

На етапі проектування може з'ясуватися, що необхідно використовувати не асоціацію, а відношення залежності, якщо об'єкт передається в один з методів іншого об'єкта.

Множинністьвизначає, скільки об'єктів бере участь у відношеннях. Це число екземплярів одного класу, пов'язаних з одним екземпляром іншого класу. Множинність вказується в кожного полюса асоціації й агрегації. Вона представляється числовим інтервалом, а також може бути виражена зірочкою (*), що вказує на невизначеність верхньої границі (множинність “багато”).

Хоча за замовчуванням асоціації й агрегації є двунаправленними, найчастіше їхній напрямок краще обмежити. У цьому випадку зображується стрілка, що вказує напрямок. Односпрямованість зв'язку з'ясовується на етапі аналізу й проектування.

Узагальнення(Спадкування) є найбільш важливим видом зв'язку в UML і Rational Rose. Це відношення між суперкласом (прямим предком) і підкласом (прямим нащадком). Прямий предок являє собою опис безлічі екземплярів, що мають ті самі загальні риси. Прямий нащадок - це опис підмножини цих екземплярів, що володіють властивостями предка, однак на відміну від них, що має деякі додаткові властивості, властивим тільки елементам-підкласам.

Узагальнення зображується у вигляді безперервної лінії, що йде від підкласу до суперкласу. На кінці лінії перебуває не зафарбований трикутник. Узагальнення необхідно використовувати тільки коли має місце спадкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]