Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция № 7().doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
7.59 Mб
Скачать

Вибір комп'ютерних програм

Програми, що використовуються у КВС, призначаються для складання тексту, його обробки редагуванням, корегуванням; для дизайну і опрацювання ілюстрацій — скануванням, масштабуванням, тоно- і кольорокорекцією, кольороподі­лом, раструванням; а також для компонування видань верстанням. Розроблено ряд інтегрованих програм — комплекти (пакети) сумісних програм, які можуть виконувати комплексні дії з обробки інформації.

Вибір конкретних програм починають з аналізу існуючих, які можуть бути застосовані. Далі оцінюється кожна програма на повноту та час виконання визначених операцій та ємність оперативної і загальної пам'яті; швидкодію, зручність інтерфейсу у взаємодії оператора з ЕОМ тощо. За переліком операцій переробки текстово-ілюстраційної інформації складають технологічну блок-схему (алгоритм), за яким і обирають усі необхідні програми.

Наприклад, остання версія програми MS Publisher варіант MS Office ХР розраховано на платформу Windows. Вона дозволяє створити макет необхідного виду друкованої продукції — конверта, бланка, буклета тощо. Програма має нові інтелектуальні засоби автоматизованого дизайну, розширені можливості підготовки видань до друку і публікації в Інтернеті. Розмір програми незначний — всього 99 Мбайт. До недоліків слід віднести відсутність прямого виводу у формат PDF. Цінність наявних шаблонів знижується тим, що у них не враховано українську специфіку.

Програма Adobe InDesign 2.0 — професійний видавничий продукт, оптимізований під верстку найширшого асортименту видань — від буклетів до великих за обсягом книг з повноколірними ілюстраціями. Програма побудована за модульним принципом. Є інструменти для малювання, оптимізовані засоби ро­боти зі шрифтами тощо. Нині ця програма надзвичайно популярна у підготовці оригінал-макетів ілюстрованих журналів, наприклад, журнал «КомпьюАрт» готується саме за її допомогою.

Adobe Page Maker 7.0 — класичний пакет високої продуктивності з широкими можливостями роботи з кольором. Це класична і зручна програма з потужними інструментами вводу і виводу інформації та інтегрованості з іншими програмними продуктами, що існують на сьогоднішній день — Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Corel Draw тощо.

Corel Ventura 10 — також потужний професійний інструмент КВС. Переваги цієї програми найбільш очевидні при роботі з великим за обсягом виданнями книгами, енциклопедіями, каталогами тощо.

Adobe Frame Maker один з кращих інструментів для верстання великих за обсягом і складних за версткою видань, насичених технічними описами, формулами, таблицями, різноманітними зносками, ілюстраціями тощо. Розширена підтримка шаблонів дає можливість оператору зосередити увагу на змісті, у той час, коли програма автоматично формує текст у режимі WISIWYG.

Слід зазначити, що наведені програми Adobe InDesign, Adobe Page Maker, Corel Ventura, Adobe Frame Maker мають у вітчизняному ВПК обмежене використання, зумовлене відмовою більшості операторів вивідних пристроїв — формних і фотоскладальних апаратів — опрацьовувати оригінальні та конвертовані з них PDF-файли, пояснюючи появами некоректно розпізнаних знаків при виводі спусків друкарських аркушів. Однак, за відсутності публікацій експериментальних даних та коментарів щодо наявності помилок виводу інформації залежно від характеру програмного забезпечення, застосованого для створення оригінал-макету, та рекомендацій по їх усуненню, такі заяви не обґрунтовані.

Найбільш поширеною нині на теренах України, та й у світі є програма QuarkXPress — світовий лідер верстки. Надійна, швидка, якісна програма у КВС, де верстка друкованої продукції є основною ланкою діяльності — у видавництвах для книг і брошур, у редакціях газет, журналів, у рекламних агенціях. На платформі Macintosh програма є промисловим стандартом. Багаторічний лідер видавничої галузі — програма QuarkXPress — і нині залишається однією з найбільш привабливих продуктів для ВПК.

Необхідно підкреслити, що завдяки сучасним програмам, що забезпечують режим WISIWYG, відпала необхідність заздалегідь розробляти матеріальні аналогові макети, ескізні креслення. Натомість більшість операторів КВС з творчим потенціалом — художники, графіки, дизайнери — вільно оволодівши віртуальним інструментарієм, можуть створювати варіанти віртуальних макетів і обирати кращий. З'явилася упевненість у коректно поданій інформації; зменшилася кількість помилок при опрацюванні хімічних і математичних формул. Однак, продовжується створення і поширення різноманітних програмних комплексних продуктів для складання і макетування математичних і хімічних формул, таблиць, текстів, що не забезпечують режиму WISIWYG, а повертають нас до пакетного режиму роботи КВС, коли опера тор здійснював кодування інформації умовними символами без їх візуального контролю. Тому іноді не слід захоплюватися автоматизацією, адже втрачається діалог людини-оператора з КВС саме на етапах автоматизації редагування, корегування, творчого пошуку.

Окрім усіх цих основних програм, необхідно також звертати увагу на допоміжні програми: обробки і створення векторної і растрової графіки, супутні програми КВС для інтеграції у системи управління й контролю виробництвом, зв'язку з іншими операторами через Інтернет тощо, які неупинно вдосконалюються. Тому при проектуванні нових підприємств ВПК слід завжди бути на сторожі і керуватися новою науково-технічною літературою: професійними виданнями, проспектами фірм, власним досвідом і мережею Інтернет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]