Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispyt_UM / ZM_1 / Tema 1.2.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
60.42 Кб
Скачать

3. Мовний, мовленнєвий, спілкувальний етикет. Стандартні етикетні ситуації

Мовний етикет – це сукупність мовних засобів, які регулюють нашу поведінку в процесі мовлення (фр.: Етикет – ярлик, етикетка). Призначення – встановлення сприятливого контакту між людьми, регулювання їх взаємин на основі принципу ввічливості.

Стандартні етикетні ситуації: звертання, привітання, прощання, вибачення, подяка, побажання, прохання, знайомство, привітання, запрошення, пропозиція, порада, згода, відмова, співчуття, комплімент, присяга, похвала тощо.

Етикетні одиниці, якими виражається вітання: Добрий ранок! Доброго ранку! Добрий день! Доброго дня! Добридень! Добрий вечір! Доброго здоров'я! Вітаю Вас! Моє шанування! Радий вітати вас! Поради: Вітаючись, дивіться в очі, усміхайтесь. Не тримайте руки в кишенях. Молодший вітається першим. Той, хто зайшов – першим. Жінку вітає чоловік. Підлеглий вітає керівника.

Етикетні одиниці, якими виражається прощання: Прощайте! До зустрічі. До побачення! На все добре! Щасливо! Бувайте! Я з вами прощаюсь. Ми ще побачимось.

Вислови вибачення: вибачте, пробачте, даруйте, прошу вибачення, перепрошую.

Заперечення: Нас це не влаштовує. Я не згоден (згодний). Це не точно. У жодному разі. Це неможливо. Я заперечую. Ви помиляєтесь. Ви не маєте рації. Шкодую, але мушу відмовитись. Це даремна трата часу.

Згода: Добре! Із задоволенням! З радістю!

Відмова: Ні, дякую. Дякую, не треба. На жаль ні. Перепрошую, але не можу.

Подяку краще висловити продуманим, спеціально дібраним відповідно до ситуації словом. За дрібну послугу можна сказати: Висловлюю вдячність! Дякую! Спасибі! Якщо зроблене щось значне: Дуже (вельми, щиро) вдячний! Сердечно Вам дякую! Дозвольте висловити вам подяку!

Знайомство супроводжується особливими формулами мовного етикету: Дозвольте відрекомендуватися... Дозвольте познайомити Вас із... Дуже радий з Вами познайомитися.

Прохання: просимо, дозвольте, будьте ласкаві, будь ласка, якщо Ваша ласка.

4

Соседние файлы в папке ZM_1