Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Отчет

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
26.99 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ДЕРЖАВНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

До захисту допустити:

Керівник від кафедри

______________ Л.П. Амелічева

«___» _______________ 2013 р.

До захисту допустити:

Керівник від бази практики

______________ Клименко М.В

«___» _______________ 2013 р.

ЗВІТ

про проходження ознайомчої практики

Студент Лазюк Д.М, 2 к., гр. Г, д/о

Керівник від кафедри: ст. викладач Л.П. Амелічева.

Донецьк – 2013

ВСТУП

Мною, Лазюк Д.М. студентом 2 курсу, групи «Г» протягом 10 робочих днів, а саме з 1 липня 2013 р. по 12 липня 2013 р. була пройдена ознайомча практика в Прокуратурі Куйбишевського району м.Донецка в Донецькій області.

Метою ознайомчої практики було набуття здібностей та навичок, які необхідні для успішної діяльності юридичної служби в державних органах.

Завданнями ознайомчої практики були: поглиблення теоретичних знань щодо правового регулювання діяльності прокуратури, принцепів організації роботи та функції прокуратури, використовуючи електронні та матеріаль7і носії, організувати та здійснювати пошук і підбор необхідної нормативної інформації.

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України від 08.04.1993 р. «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» та засідання ректорату Донецького національного університету від 20.06.2006 р. протокол №10 «Положення про проведення практики студентів Донецького національного університету», базами практики вважаються установи, підприємства й організації, з якими Донецьким національним університетом укладені відповідні договори, студенти можуть самостійно з дозволу кафедри підбирати для себе базу і пропонувати її для використання. База ознайомчої практики обов’язково зазначається в наказі ДонНУ про ознайомчу практику студентів за напрямом підготовки «Правознавство», добровільно студент не має права змінити базу практики, зазначену в наказі. Базами ознайомчої практики можуть бути суб’єкт господарювання, суд, орган адвокатури, нотаріату, виконавчої влади, прокуратури тощо.

Мною була обрана база практики – Прокуратура Куйбишевського району у Донецькій області, яка розташована за адресою: м. Донецьк, вул. Матросова, 27

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Я проходив практику з 1 червня по 14 березня 2013 року. Я був направлений до старшого помічника прокурора Куйбишевського району м. Донецька Клименко М.В У перші дні практики я ознайомився зі структурою, порядком діяльності та функціями прокуратури. Згідно VII розділу Конституції України на Прокуратуру України покладаються такі функції: • підтримання державного обвинувачення в суді; • представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; • нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; • нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

Для якісного виконання завдань мені необхідні уміння працювати з комп'ютером, кореспонденцією. Також я ознайомився з великою кількістю справ, за якими велося наглядове виробництво, і поруч відмовних матеріалів. Поряд з цим я розібрав порядок оформлення актів прокурорського реагування, як-то: протести, постанови та ін Найбільше мене вразило те, що у прокурорів дуже багато роботи, оскільки вони зобов'язані розглядати всі вступники заяви громадян, в той час як останні часто носять маревний характер, або порушення, зазначені в них явно не є суспільно небезпечними. Розгляд таких заяв забирає багато часу і тому значно ускладнює роботу прокурорів. Я був присутній при ряді процесуальних дій, проведених слідчим, таких як: допит свідка, допит потерпілого, допит обвинуваченого, а також брати участь у слідчих експеременту

У перший день проходження практики (01 07 2013 р ...) Я Прибув до прокуратур за адресою: м. Донецьк, вул. Матросова, 27. Далі мене ознайомитись з місцем проходження практики. Базою практики Було виокремлено робоче місце, зокрема, робочий стіл, персональний комп'ютер ТОЩО. Такоже були роз'яснені правила внутрішнього трудового розпорядку, проведень Інструктаж техніки безпеки. У цілому мною були засвоєні основні ознайомчі моменти організації РОБОЧЕГО процеса в Інспекції.

Також в ході практики я ознайомився з різними процесуальними документами, які мають величезне значення у фіксуванні різних слідчих дій. Серед них можна назвати наступні: протокол допиту свідка, потерпілого, обвинуваченого, протокол очної ставки, постанова про притягнення як обвинуваченого, обвинувальний висновок, протокол огляду місця події, протокол слідчого експерименту, протокол обшуку та ін Важливо відзначити, що всі ці документи складаються в строго визначеній формі і на певних бланках. Недотримання, наприклад, правил оформлення різного роду протоколів може спричинити неприпустимість застосування його як доказ. Всі необхідні реквізити вищезгаданих документів наведено в КПК України. З порядком складання та структурою висновку суд-мед експерта я ознайомився, коли на моє прохання слідчий роз'яснив всі основні моменти. Призначення експертизи оформляється постановою слідчого. У постанові повинні бути зазначені підстави призначення експертизи, кому вона доручається і матеріали, надані в розпорядження експерта. У постанові повинні бути чітко сформульовані питання, які потребують висновок експерта.

Висновок експерта складається з трьох частин: вступної, дослідницької і висновків. У вступній частині вказується найменування експертизи, наводяться відомості про експерта, перераховуються надійшли на експертизу матеріали. У дослідницькій частині описується процес експертного дослідження, а також дається наукове тлумачення встановлених фактів. Висновки представляють собою відповіді на поставлені перед експертом питання. Експерт, має право з власної ініціативи зробити в ув'язненні висновок з питань, які перед ним не ставилися, якщо вони мають, на його думку, значення для справи. Висновок експерта не має жодних переваг перед іншими доказами і підлягає обов'язковій оцінці слідчим. На яких би точних наукових даних не був заснований експертний висновок, він не може вважатися обов'язковим для слідчого. Крім того, я встиг ознайомитися з кількома кримінальними справами, які перебували на стадії розслідування. Також мені було доручено працювати з ЕРДР, я складав проекти постанов про призначення прокурорів. Я був присутній у суді, на слухання кримінальної справи за ч.1 ст.115 КК України (Умисне вбивство).

Я вивчив компетенцію окремих структурних підрозділів органів прокуратури. Визначив права та обов'язки працівників прокуратури.

4.Заключение

У цілому моя ознайомча практика пройшла успішно і продуктивно: я дізнався багато нового і потрібного про функціонування нашої правової системи та прокуратури, а головне - почерпнув знання про застосування Українського законодатльства на практиці. Однак я вважаю, що для болем продуктивного проходження практики студенти повинні вивчити або, щонайменше, бути знайомі з кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством. З кримінальним правом я був знайомий більш докладно, з цього мені було легше проходити тут практику. Крім цього практика в прокуратурі була побудована цікавіше. Ця ознайомча практика дала мені більш чітке уявлення про роботу слідчих, прокурорів в установах, де я проходив практику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]