Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 1.doc
Скачиваний:
127
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
345.6 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 1

Основні відомості про вагони. Типи, загальна будова, техніко-економічні показники вагонів. Позначки та надписи на вагонах

ВСТУП

В умовах підготовки вступу до ЄС (Європейського Союзу), перед залізничним транспортом незалежної України постають нові завдання щодо забезпечення перевезень у міжнародному сполученні. У галузі міжнародних перевезень залізничним транспортом історично склалося так, що в конструкціях транспортних засобів різних країн є досить суттєві розбіжності, які призводять до несумісності рухомого складу по ширині колії, габаритах, завантаженості коліс на рейки, за різницями у формі поверхні кочення коліс і рейок, зчіпного устаткування і гальмівного обладнання та ін. Вся сукупність таких розбіжностей значно ускладнюють міжнародні перевезення. Але у зв’язку з їх зростаючим попитом залізничники і науковці різних країн за останні роки стали інтенсивніше співпрацювати над пошуком варіантів подолання таких розбіжностей і несумісностей.

Вирішення технічних питань уніфікації конструкцій вагонів та їх елементів, ремонтопридатності, довговічності в роботі дає змогу поліпшити експлуатаційні показники роботи транспортних засобів та в кінцевому результаті повинно давати суттєве покращення економічних показників міждержавних перевезень.

Дисципліна «Транспортні засоби» (розділ «Вагони») дає змогу студентам вивчити основні показники і характеристики рухомого складу, на яких базуються основи експлуатаційної роботи, усвідомити їх вплив на кінцеві результати, які можна отримати від поліпшення перевізних процесів.

Експлуатаційні показники транспортних засобів досить різноманітні і обумовлюються технічними характеристиками рухомого складу, тому їх вивчення потребує знань фундаментальних загально інженерних дисциплін таких, як “Теоретична механіка”, “Опір матеріалів” і спеціальних дисциплін “Загальний курс залізниць”, “Рухомий склад”.

Із досить великої кількості експлуатаційних властивостей транспортних засобів основною потрібно вважати безпеку руху. До найбільш важливих властивостей відносяться параметри, від яких залежить продуктивність перевезень, їх конкурентоспроможність, це – конструкційні форми, величини статичних та динамічних зусиль, які виникають і діють у дисипативних з’єднаннях рухомого складу між ходовими частинами, кузовом, зчіпними пристроями та гальмовим обладнанням. Важливе значення мають показники енерговитрат на перевезення та їх екологічність.

Типи та конструкції сучасних вантажних, пасажирських та рефрижераторних вагонів являють собою доволі складну інженерну побудову. Тому інженери, що працюють в системі вагонного господарства залізничного транспорту та в вагонній промисловості, повинні добре знати конструкцію вагонів, умови їх експлуатації, володіти основами сучасних методів розрахунків на міцність та стійкість, методами проектування та випробування.

Таким чином, вивчення цієї дисципліни дає студенту можливість знати основні властивості транспортних засобів, на яких базуються сучасні і перспективні прогресивні технології перевезень пасажирів і вантажів як залізницями України, так і у міжнародному сполученні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]