Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Иннов деятельность(лекции с сайта) / Вартанова_Иннов_деятельность_2012.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
68.11 Кб
Скачать

Висновок

Методи пошуку нових ідей – сучасний і прогресивний інструмент в руках інноваційного менеджера. Його переваги полягають, передусім, у можливості здолати стереотипи мислення. Саме на рішення цієї задачі спрямовані усі відомі евристичні методики (метод контрольних питань, метод фокальних об'єктів, ТРИЗ і т. д.). У певний момент стає ясно, що типові рішення не працюють, потрібні нові шляхи, потрібна творчість. Проте проблема у тому, що і творча діяльність часто не o виходить за рамки стереотипних, шаблонних схем. У кожному творцеві сидить невблаганний внутрішній критик – досвід спеціальні знання, конформізм. Чим більше нова ідея не співпадає з представленнями внутрішнього критика, тим більше у неї шансів загинути у зародку. Як правило, усі шаблонні ідеї лежать на поверхні свідомості, вони завжди під рукою, оскільки затребувані в повсякденному житті найчастіше. Тому головне завдання евристичних методів – якнайшвидше зняти "пласт стереотипів", дати людям можливість висловити їх і забути. Саме такий підхід є найбільш продуктивним у інноваційному менеджменті.

Література:

  1. Инновационный менеджмент. Методическое пособие. – К.: Издание концерна «РАМО», 1991. – 280 с.

  2. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1994. – 685 с.

  3. Международный менеджмент/ Под ред. Пивоварова С.Э., Тарасевича Л.С., Майзеля А.И. – СПб: Питер, 2001ю – 576 с. : ил. – (серия «Учебники для вузов»).

  4. Дорофиенко В.В., Колосюк В.П. Инновационный менеджмент и научно-техническая деятельность: Учебное пособие. – Донецк, 2001. – 409 с.

  5. Яковлев А.И. Проектный анализ инвестиций и инноваций. – Харьков: Бизнес-Информ, 1999. – 116 с.

  6. Янковский К.П., Мухарь И.Ф. Организация инвестиционной и инновационной деятельности. – СПб.: Питер, 2001. – 448 с.: ил. – (Серия “Учебники для вузов”).

.