Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
213.5 Кб
Скачать

32

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С.Сковороди

Кафедра історичних дисциплін

Курсова робота

ФУНКЦІЇ

ДЕРЖАВИ

Виконав студент ІІІ курсу

історичного факультету

12 і/п групи

Печенізький С.В.

Харків 2007

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………...... 3

Розділ 1. Поняття функції держави

1.1. Поняття та зміст функції держави……………………………………6

1.2. Форми і методи здійснення функції держави………………………..9

1.3. Правові форми та методи виконання функції держави…………….10

Висновки до розділу 1……………………………………………..............12

Розділ 2. Характеристика функції держави

2.1. Внутрішні функції держави та їх ознаки……………………….........14

2.2. Зовнішні функції держави…………………………………………….22

Висновки до розділу 2.…………………………………………………….28

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ……………………………………………...…30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………32

ВСТУП

Актуальність теми. Конституція України побудована на кращих засадах людства стверджує, що «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави [1, с. 8] ...».

Питання про функції держави на будь-якому етапі розвитку є одне з найважливіших в загальній теорії держави. Це обумовлено, по-перше, тим, що у функціях має місце прояв суті держави, її соціальне призначення. Тому пізнання функцій слугує передумовою пізнання головних і визначаючих аспектах діяльності держави. По-друге, функції держави визначають її структуру. Іншими словами, структура державної діяльності визначається системою тих суспільних відносин, на які держава здійснює необхідний вплив, й її неможливо характеризувати у відриві від системи суспільних відносин, що регулюються державою. Зміни функцій, без сумніву, ведуть до змін структури.

Розробкою даної проблеми займались провідні вітчизняні вчені в галузі теорії держави і права, зокрема: В.А. Бачинін, Ю.А. Ведєрніков, В.С. Грекул, В.С. Журавський, Г.Г. Калюжний, В.М. Карпунов, В.В. Копейчиков, А.М. Колодий, В.О. Котюк, В.М. Кравчук, В.Я. Малиновський, А.Ю. Олійник, М.І. Панов, П.М. Рабинович, О.Ф. Скакун, О.Л. Слюсаренко, Л.М. Шестопалов, В.К. Шкарупа та інші.

Завдяки доробку цих вчених були розроблені теоретико-методологічні принципи, функції та методи забезпечення діяльності державної влади в Україні. Разом з тим, як в теорії так і в практиці державотворення залишаються неврегульованими та потребують додаткового дослідження деякі положення цієї проблематики.

Нерозробленість на теоретичному рівні деяких питань функцій державної влади в Україні, особливо через призму забезпечення прав і свобод людини, неузгодженість нормативних актів, наявність спірних практичних проблем у зазначеній сфері обумовлюють актуальність теми курсової роботи.

Під час роботи над темою курсової роботи було використано праці: О. Бондурко, В. Копейчикова, М. Цвік, В. Ткаченко, О. Петришин, С. Комаров, С. Алексеев, В.Котюк, В. Кравченко, В. Лазарев, П. Робинович, Л.Спиридонов, Н. Шестаев та ін.

Було розглянуто також автореферати дисертацій на здобуття наукового ступення кандидатських юридичних наук, в яких досліджувались окремі функції сучасної держави.

Активно функції держави вивчались у СРСР у 60-80 роках. У цей період з’явилася низка монографій і дисертацій, присв’яченій проблемам, таких дослідників, як М. Аракелян, М. Батін, І. Блищенко, А.Глєбов, Л. Загайнов, В. Коженевський, А. Корольов, Є. Шамарін та ін.

Актуальними та популярними дослідженями в сфері функції держави підтверджена і значна кількість захищених дисертацій у 2000 роках в Україні, а саме дисертаційні роботи: О. Бермічової, О. Варич, О. Джураєвої, І. Мотиль, П. Онопенко, В. Сало та ін.

Незважаючи на незначну кількість наукових робіт, проблема функції держави залишає поле дій для сьогоднішніх та майбутніх науковців зважаючи на постійні еволюційні процеси в інституті держави та розвитку суспільних відносин.

Метою курсової роботи є дослідження функції держави та механізмів їх реалізації.

Завдання курсової роботи. Досягнення поставленої мети зумовлює зосереджувати увагу на виконані наступних завдань:

1) дослідити сучасні функції держави;

2) охарактеризувати сучасні наукові підходи щодо поняття функції держави, розкрити і проаналізувати головні ознаки;

3) визначити особливості використання організаційно-правової форм та методів здійснення функції держави в умовах становлення ринкової економіки, демократизації усіх сфер суспільного життя.

Об’єктом курсової роботи є функції держави, як основні засоби реалізації її політичної та соціально-економічної моделей розвитку.

Предметом дослідження є найважливіші напрямки розвитку держави, суспільні відносини, що виникають в процесі їх реалізації.

Методологічну основу складає система загальнонаукових та соціальнонаукових методів, що забезпечують об’єктивний аналіз предмету дослідження.

Структура курсової роботи: курсова робота складається із вступу, 2 розділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг курсової роботи містить 32 сторінки. Основний обсяг – 28 сторінок. Список використаних джерел становить 17 найменувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]