Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лабараторна робота (2.1)

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема. Організаційні структури управління проектами Мета: навчитись правильно обирати тип організаційної структури проекту, враховуючи особливості відношення проектної структури до материнської організації та систему взаємовідносин між учасниками проекту, використовувати сервіси MS Word для конструювання організаційних структур проекту.

Обладнання та інструменти:

  1. Персональний комп’ютер.

  2. MS Word.

Основні поняття

Організаційна структура, елемент організації, організаційні зв’язки, офіс проекту.

Теоретичні відомості

Організаційна структураце сукупність елементів організації (посадових осіб та структурних підрозділів) і зв’язків між ними.

Типи зв’язків між елементами організації;

  • вертикальні (адміністративно-функціональні) - це зв’язки, які поєднують елементи організації, що знаходяться на різних ієрархічних рівнях (начальник – безпосередні підлеглі). По вертикальних зв’язках протікають процеси прийняття рішень;

  • горизонтальні (технологічні) – це зв’язки, які поєднують елементи організації, що знаходяться на одному ієрархічному рівні. По горизонтальних зв’язках протікають процеси виконання робіт;

  • діагональні - це зв’язки, які поєднують елементи організації, що знаходяться на різних ієрархічних рівнях і різних вертикалях підпорядкування (начальник одного структурного підрозділу – працівники іншого структурного підрозділу). В цьому випадку наявне подвійне підпорядкування працівників.

Типи організаційних структур управління проектами

1. За системою відносин між учасниками проекту можна виділити такі основні типи організаційних структур.

Таблиця 1.

Основні типи організаційних структур управління проектами за класифікаційною ознакою « За системою відносин між учасниками проекту»

Тип

В яких випадках використовується

Особливості

Виділена (адхокра-тична)

Коли підприємство (організація, установа) займається проектною діяльністю епізодично, час від часу.

  1. При створенні проектної оргструктури вказаного типу, організаційні ресурси, як правило, залучаються із «материнської організації» і після завершення проекту повертаються назад.

  2. Реалізуються проекти, спрямовані на удосконалення, розвиток основної діяльності.

«Управлін-ня по проектах»

Коли підприємство (організація, установа) постійно займається проектною діяльністю.

  1. В оргструктурі є постійно діючий проектний підрозділ.

  2. Реалізуються проекти, спрямовані на удосконалення, розвиток основної діяльності.

«Загальне управління проекта-ми»

Коли проектна діяльність є основною діяльністю підприємства (організації, установи).

  1. В оргструктурі є, як правило, кілька постійно діючих проектних підрозділів, які є основними структурними підрозділами підприємства. Інші підрозділи є допоміжними.

  2. Реалізуються одночасно кілька проектів.

Приклади наведених типів оргструктур.

а) Виділена (адхократична) оргструктура

б) Оргструктура типу «управління по проектах».

в) Оргструктура типу «загальне управління проектами».

  1. За організацією розподілу праці в проектній структурі виділяють такі основні типи організаційних структур.

Таблиця 2.

Основні типи організаційних структур управління проектами за класифікаційною ознакою «За системою відносин між учасниками проекту»

Розподіл праці

Тип оргструктури

Особливості

Вертикальний

  1. Функціональна

  2. Дивізіональна

Побудовані з використанням вертикальних зв’язків.

Функціональна оргструктура передбачає виділення структурних одиниць за функціональною ознакою. Дивізіональні структури зосереджують діяльність на досягнення визначених цілей стосовно певних видів продуктів (товарів, послуг), клієнтів, секторів ринку чи географічних регіонів.

Горизонтальний

  1. Проектно-цільова

Вся діяльність концентрується на виконанні проекту.

Змішаний

  1. Матрична

  • сильна;

  • слабка;

  • збалансована

Побудована з використанням вертикальних та горизонтальних зв’язків.

У сильній матриці переважають горизонтальні зв’язки, у слабкій - вертикальні, а у збалансованій - вертикальні та горизонтальні зв’язки збалансовані.

Контрольні питання

  1. Сформулюйте поняття організаційної структури проекту.

  2. Назвіть загальні принципи побудови організаційних структур управління проектами.

  3. Які типи зв’язків використовуються при побудові організаційних структур?

  4. Назвіть та охарактеризуйте основні типи організаційних структур управління проектами.

  5. Охарактеризуйте послідовність розробки та створення організаційних структур управління проектами.

  6. Які ви знаєте сучасні засоби моделювання організаційних структур управління проектами.

Завдання

  1. Використовуючи сервіс «Організаційна діаграма» MS Word побудувати організаційні структури управління проектами різних типів по відношенню до материнської організації: виділену, «управління по проектах», «загальне управління проектами».

  2. Охарактеризувати, за яких умов використовується кожний тип організаційної структури управління проектами.

Методичні вказівки до виконання роботи

Для завантаження модуля «Організаційна діаграма» необхідно в головному горизонтальному меню MS Word обрати розділ «Вставка», потім у вертикальному випадаючому меню – розділ «Схематична діаграма» (рис. 3) і, насамкінець, із бібліотеки діаграм обрати «Організаційна діаграма» (рис. 4).

Рис. 3. Вибір схематичної діаграми для вставки.

Рис. 4. Вибір організаційної діаграми для вставки.

Після зазначених маніпуляцій на екрані з’являється простий шаблон організаційної діаграми із чотирма блоками та спеціальна панель інструментів для редагування оргструктури (рис. 5).

Для додавання нового блоку слід на панелі інструментів обрати режим «Додати фігуру» та обрати один з типів фігур – підлеглого, колегу чи помічника. Слід зазначити, що при додаванні блоку типу «Підлеглий» з’являється ще один блок на нижчому ієрархічному рівні відносно обраного блоку та вертикальний зв'язок між обраним та новим блоками. При додаванні блоку типу «Колега» з’являється ще один блок на тому ж ієрархічному рівні, що й обраний блок, та вертикальний зв'язок між новим блоком та блоком на вищому ієрархічному рівні, якому підпорядкований обраний блок. При додаванні блоку типу «Помічник»

Для оптимального розміщення блоків оргструктури на листі слід скористатися інструментом «Макет» та обрати один із запропонованих типів макетів оргструктури – звичайний, двосторонній, лівосторонній, правосторонній чи авто макет. Слід відмітити, що для окремих сегментів оргструктури можна встановити різний тип макету. Для цього слід попередньо встановити курсор на управляючій фігурі та обрати тип макету.

Для групових операцій редагування тексту у блоках панель містить спеціальний інструмент «Вибрати», що дозволяє обрати усі блоки на одному ієрархічному рівні чи гілці, а також усіх помічників.

Інструмент «Автоформат» із символічною позначкою дозволяє обрати стиль оформлення організаційної діаграми із запропонованої бібліотеки стилів.

Насамкінець, інструмент «Обтікання текстом» із символічною позначкою дозволяє визначити взаємне положення створеної організаційної діаграми та тексту на сторінці. Можливі різні варіанти розміщення діаграми: перед текстом, позаду нього, навколо рамки діаграми, по контуру та інші.

Рис. 5. Панель інструментів для редагування оргструктури

Літературні джерела: [8, с. 98 - 148]