Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конфликтология / Лекц_я 8

.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Залежно від виду парламентської діяльності виникають ті чи інші юридичні конфлікти, до розв'язання яких вживаються певні парламентські процедури. Так, для зняття конфліктів у законодавчому процесі створюються, наприклад, узгоджувальні комісії, проводяться консультації та переговори, можливо повторне обговорення закону та повторне голосування (порядок застосування цих процедур, як правило, закріплює регламент роботи парламенту). Конфлікти, що виникають під час парламентських дебатів (на пленарних засіданнях, в комітетах і комісіях), також процедурно розв'язуються через приписи регламенту або з урахуванням вимог і норм депутатської етики (наприклад, заборона неетичних образливих висловлювань, використання неправдивої інформації чи закликів до незаконних дій). Передбачено також санкції до порушників: позбавлення слова чи права на виступ протягом дня, попередження, вказівка, а також виведення із зали засідань тощо.

Конфліктам при голосуванні можна запобігти головним чином завдяки ретельній регламентації цієї процедури та толерантній практиці головуючих на засіданні парламенту. Йдеться про використання механізмів трьох чітань законопроектів з ввнесенням відповідних поправок, застосування належного порядку голосування (відкритого, таємного чи поіменного) тощо.

Нарешті, досить ефективним механізмом усунення юридичних конфліктів є узгодження нормативно-правових актів. Закони, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України тощо нерідко суперечать один одному, породжуючи юридичну колізію і, як наслідок, конфлікти у правозастосовній сфері. Запобігаючи можливим конфліктам чи розв'язуючи вже реальні конфліктні ситуації, слід застосовувати різні форми узгодження правових актів: скасування одного чи обох опонуючих актів, визнання акта недійсним, призупинення дії певної норми, внесення доповнень чи поправок, виданий нового правового акта. Заради усунення суперечностей між нормативними актами застосовуються парламентські слухання, зустрічі і наради; конструктивну роль тут відіграє Міністерство юстиції України; але найбільш ефективним для попередження таких конфліктів є чітко виважена і спланована законотворча діяльність, добре налагоджене інформаційне забезпечення законодавців і громадськості.

Судочинство, в тому числі й арбітражний процес, — де специфічна форма розв'язання конфліктів і спорів, опрацьована багатовіковою практикою людства. В суді «третьою стороною» виступає представник суспільної влади, його сила більш могутня, ніж у будь-кого із учасників конфліктного протиборства, а відтак, він має нагоду попередити насильство і свавілля у завершенні конфлікту. Судочинство як механізм розв'язання юридичних конфліктів має свої особливості та наочні переваги: а) судове рішення стосовно конфлікту спирається не на суб'єктивні уявлення його учасників, а на систему права і силу суспільної влади; б) суд як інститут влади та судді як її носії є незалежними і неупередженими в своїх діях і рішеннях, керуючись лише законом і внутрішніми переконаннями; в) постановленнї судом рішення є обов'язковими до виконання сторонами конфлікту.

В Україні, крім конституційного, існують ще такі різновиди судочинства:

  • цивільне, яке функціонує при розгляді майнових спорів, трудових конфліктів, земельвих відносин, сімейних суперечностей з проблем зі спадкоємством тощо;

  • господарське, яке в головному має справу з юридичними особами (установами, підприємствами, фірмами, акціонерними товариствами, організаціями та ін.). Тут конфліктанти свідомо довіряють роль «третьої сторони» арбітру, рішенню якого добровільно зобов'язуються підкоришся (принцип так званого третейського суду), Арбітражні суди розв'язують здебільшого конфлікти, що виникли в підприємницькій діяльності, але згодом набули юридичного характеру (економічні спори між підприємцями, спори між бізнес-структурами і органами державного управління). В практиці демократичних держав існує також приватний комерційний арбітраж, що не є органом держави; він також керується механізмами медіаторінгу, але менше зв'язаний правом, тому слід координувати йото дії з чинним законодавством, щоб запобігти перетворенню медіації на «розбірку в дусі криміналу;

  • кримінальне, яке застосовується лише у тому разі, коли йому передує кримінально-правовий конфлікт, змістом якого є вчиненний злочин. У ході кримінально-судового розгляду конфлікт набуває процесуальної форми, перетворюючись на конфлікт між обвинуваченим і його захисником, з однієї сторони, та потерпілим і прокурором — з іншої. Особливістю кримінального судочинства є те, що конфлікт тут частіше за все закінчується силовим рішенням — легітимним застосуванням певного заходу державного примусу згідно з санкцією, передбаченою законом;

- адміністративне, яке застосовується при розгляді різноманітних юридичних конфліктів державними органами чи інстанціями (від адміністративних інспекцій до інспекторів ДАЇ, податкових, митних та інших служб). В останні роки все частіше застосовується адміністративно- судовий порядок розгляду спорів, особливо з приводу реалізації прав громадян на оскарження в суді неправомірних дій і рішень органів влади та посадових осіб.

При запобіганні юридичним конфліктам провідну роль грають об'єктивні чинники: стабільність політико-правової системи; усталеність законодавства; висока правова культура тощо. Але, крім цього, слід відмітити і більш конкретні механізми управління доконфліктними стосунками, в яках присутні, зокрема, суб'єктивні аспекти:

  • можливість інституціоналізації проблемних відносин, в яких потенційно присутні передконфлікти;

  • здатність юридично формалізувати конфлікт на будь-якому етапі розвитку;

  • нормалізація морально-психологічного клімату, зокрема силою етичної норми, традиції, вживанням виховних заходів або гумору;

-врахування потенціалу впливу будь-яких норм (правових, політичних, моральних, релігійних, корпоративних тощо) на запобігання початку конфліктного протистояння.

Соседние файлы в папке конфликтология