Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП 7.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
178.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧОРНОМОРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ПЕТРА МОГИЛИ

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра теорії та історії держави і права

Дипломна робота

освітньо - кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

на тему: «МАТЕРІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ У ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ»

Виконав студент 5 курсу, 551 групи

з галузі знань 0304 «Право»,

спеціальності 7.03040101

«Правознавство» Бєдарєва Я.О.

Керівник:

канд. юрид. наук, доцент

Валецька о.В.

Консультант:

д - р біолог.наук, профессор

Григор’єва о.О.

Рецензент:

канд.юрид.наук, доцент б.в.з.

Лісна і.С.

Миколаїв – 2014 року

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………

РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ІНСТИТУТУ МАТЕРІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ У ТРУДОВОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ

    1. Поняття матеріальної відповідальності працівників………………………

    2. Співвідношення матеріальної відповідальності з цивільно - правовою та дисциплінарною відповідальністю…………………………………………

    3. Підстави та умови виникнення матеріальної відповідальності працівників.

РОЗДІЛ 2 ВИДИ МАТЕРІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ ЗА ШКОДУ ЗАПОДІЯНУ ПІДПРИЄМСТВУ, УСТАНОВІ, ОРГАНІЗАЦІЇ

2.1 Обмежена відповідальність працівників за законодавством України…...

2.2 Теоретико - правовий аспект правового регулювання повної та колективної

матеріальної відповідальності працівників………………………………….

2.3 Підвищена (кратна) матеріальна відповідальність працівників……………

РОЗДІЛ 3 ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ІНСТИТУТУ МАТЕРІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ В ТРУДОВОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ ТА ТРУДОВОМУ ПРАВІ ІНШИХ ДЕРЖАВ

3.1 Порівняння матеріальної відповідальності працівників за трудовим правом

України та трудовим правом Російської Федерації………………………….

3.2 Порівняння матеріальної відповідальності працівників за трудовим правом

України та трудовим правом Республіки Білорусь…………………………….

РОЗДІЛ 4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

4.1 Умови праці при роботі з комп’ютерною технікою у Господарському суді

Миколаївської області………………………………………………………….

4.2 Юридичні заходи забезпечення національної безпеки Держави щодо

попередження соціально - політичних небезпек………………………………

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………………

ВСТУП

Актуальність теми. Матеріальна відповідальність працівників є одним із видів юридичної відповідальності (поряд з кримінальною, адміністративною та дисциплінарною), їй притаманні певні специфічні ознаки й особливості, а також власний механізм правового регулювання й реалізації. Відповідальність працівників за завдання шкоди як беспосередньо роботодавцю, так і третім особам, відповідальність за неналежне виконання трудових обовязків, порушення трудової дисципліни – одні з найактуальніших проблем у трудовому праві.

Становлення правової держави в умовах розвитку ринкової економіки потребує реформування чинного законодавства в сфері нормативного забезпечення соціально - трудових відносин, оскільки для багатьох громадян, праця є єдиним джерелом поліпшення свого добробуту та зміцнення держави вцілому. Впорядкування суспільного життя відповідно до цілей та принципів побудови демократичної, правової, соціальної держави, прямо й безпосередньо стосується нормативного регулювання матеріальної відповідальності сторін трудового договору.

Слід відзначити, що за понад два десятиліття наша держава здійснила ряд важливих кроків у напрямку врегулювання трудового права, а саме були прийняті закони: «Про охорону праці», «Про колективні договори і угоди», «Про оплату праці», «Про відпустки», тощо. Однак основний нормативно - правовий акт у сфері трудового законодавтсва – Кодекс Законів про Працю України (далі КЗпП), який досі діє з моменту прийняття ще за радянських часів у 1971 р., є все ж таки застарілим, незважаючи на те, що за роки незалежності до нього було внесено численні зміни та поправки. Слід константувати, що КЗпП вже не відповідає тим соціально - економічним умовам, які існують на сьогодні в державі. Крім того, з урахуванням курсу України на європейську інтеграцію, очевидним є необхідність здійснення комплексного підходу до розв’язання проблем трудових відносин, де головним етапом тут має стати прийняття нового Трудового кодексу України (далі ТК України).

Актуальним залишається на сьогодні і питання, які чекають свого нового вирішення щодо порядку відшкодування сторонами заподіяної шкоди, оскільки в останні часи зростає тенденція щодо підвищення роботодавцями розмірів стягнення з заробітних плат працівників або здійснення роботодавцями всупереч чинному трудовому законодавству розширення переліку випадків притягнення працівників до повної матеріальної відповідальності.

Незважаючи на грунтовні дослідження, донині залишається спірним питання щодо підстав матеріальної відповідальності в трудовому праві, виникає потреба проведення співвідношення матеріальної відповідальності із цивільно - правовою та дисциплінарною, а також дослідження міжнародного та зарубіжного досвіду щодо правового регулювання матеріальної відповідальності сторін трудового договору.

Все вище зазначене свідчить про актуальність та необхідність проведення подальших наукових досліджень з проблем матеріальної відповідальності в трудовому праві.

Ступінь дослідженості теми. Питання матеріальної відповідальності у трудовому праві були предметом наукових досліджень Ю.С. Адушкіна, В.Я.Бурака, В.С. Венедіктова, В.В. Володарського, Л.Я. Гінцбурга, З.Я. Козак, П.Д. Пилипенка, П.Р. Ставицького, Л.О. Сироватської, Н.М. Хуторян, О.М. Ярошенка та інших вчених.

Мета дипломної роботи полягає у встановленні особливостей правового регулювання матеріальної відповідальності та у виявленні особливостей відповідальності працівника як суб’єкта трудових правовідносин за вчинення трудового правопорушення.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі основні задачі:

  • охарактеризувати поняття матеріальної відповідальності працівників;

  • провести порівняльний аналіз матеріальної відповідальності з цивільно - правовою та дисциплінарною відповідальністю;

  • дослідити підстави та умови виникнення матеріальної відповідальності;

  • охарактеризувати обмежену матеріальну відповідальність працівників за законодавством України;

  • проаналізувати особливості накладення повної матеріальної відповідальності працівників;

  • дослідити підвищену матеріальну відповідальність працівників;

  • здійснити порівняльний аналіз інституту матеріальної відповідальності працівників в трудовому праві України та у трудовому праві інших держав

  • проаналізувати умови праці при роботі з комп’ютерною технікою у Господарському суді Миколаївської області;

  • охарактеризувати юридичні заходи забезпечення національної безпеки держави щодо попередження соціально - політичних небезпек.

Об’єкт дипломної роботи – відносини, що виникають у зв’язку із притягненням працівників до матеріальної відповідальності.

Предмет дипломної роботи – становить теоретично - методологічні засади, нормативна база та механізм впровадження матеріальної відповідальності працівників у трудових відносинах.

Методи дослідження. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових та теоретичних методів наукового дослідження. Діалектичний метод пізнання дозволяє простежити оновлення та формування правової бази щодо врегулювання питання матеріальної відповідальності у світлі прийняття проекту ТК України. Серед теоретичних методів використовуються: аналіз, синтез та узагальнення. Метод аналізу та синтезу використовувався при дослідженні правової природи матеріальної відповідальності, елементів трудового правопорушення як підстави матеріальної відповідальності. Метод узагальнення сприяв виокремленню основних аспектів дослідження та їх чіткому висвітленню.

У роботі використаний також метод нормативно - порівняльного аналізу як внутрішнього трудового законодавства України, так і міжнародно - правових норм та законодавства республік колишнього Радянського Союзу, що регулює питання матеріальної відповідальності. За допомогою системно - структурного методу проведена класифікація видів матеріальної відповідальності в трудовому праві України.

Структура дипломної роботи відображає мету і завдання дослідження і складається зі вступу, трьох розділів, два з яких поділені на 3 підрозділи, третій на 2 підрозділи, та висновків. Обсяг основної частини роботи складає ? сторінки. До тексту додано список використаних джерел (всього ? позицій на ? сторінках).