Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК-КПК України 2013-2014 н.р..doc
Скачиваний:
735
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.48 Mб
Скачать

1.4.5.2. Вивчення матеріалу за лекціями, конспектами лекцій, іншими основними джерелами

З метою поглибленого вивчення програмного матеріалу конкретної теми доцільно спочатку детально вивчити конспект лекцій по даній темі. У випадку ж пропуску студентом лекції треба звернутися до матеріалів лекцій чи конспектів лекцій, які викладені в останньому з розділів даного навчально-методичного комплексу (див. книга 3, лекції). За наявності матеріалу відповідної лекції надолужити відставання чи самостійно вивчити пропущену або недостатньо добре засвоєну лекцію буде значно легше. Але у разі відсутності лекційного матеріалу по вказаній темі, треба перейти до аналізу літературних джерел із списку основної літератури щодо кожної з тем робочої програми. З цього списку доцільно вибрати ті літературні джерела, які не тільки доступні студентові, але й містять у собі найбільш повний виклад відповідного матеріалу.

Проте в деяких із рекомендованих літературних джерел може бути добре висвітлений певний матеріал і недостатньо повно розглянуті інші питання цієї теми. Тому ознайомлення з усіма літературними джерелами основного списку дуже бажане. У всякому разі, їх не може бути менше 3–х при підготовці до різних форм аудиторних занять і не менше 15–ти – перед початком написання третього курсового індивідуального заняття чи курсової роботи та 30–ти – дипломної чи іншої студентської науково-дослідної роботи.

Зрозуміло, що у двох останніх випадках указана кількість літературних джерел має бути підібрана на основні відповідного аналізу, у першу чергу, додаткових джерел, серед яких повинні бути й достатня кількість й тих з них, які є основними за даною тематикою, а також відповідні нормативні джерела, узагальнення слідчої і судової практики, конкретні приклади із практики.

При роботі із літературними джерелами треба звертати увагу і на те, щоб матеріал, що викладається студентом, не містив у собі протилежні точки зору різних авторів. Студент повинен уміти викласти дискусійні точки зору із обґрунтуванням того варіанта їх, вирішення, до якого він приєднується у силу тих чи інших причин і який йому здається найбільш вірним, уникаючи при цьому випадків немотивованого розгляду дискусійних положень.

1.4.5.3. Вивчення матеріалу за джерелами додаткової літератури

Високої професійної підготовки студентів можна досягти лише за умов достатньо широкого ознайомлення їх із проблемними питаннями криміналістичної теорії й практики, можливими варіантами вирішення цих проблем. Цьому сприяє вивчення додаткової літератури у вигляді підручників, навчальних посібників, монографій та інших робіт щодо всього курсу кримінального судочинства чи тем, узагальнені відомості про що містить в собі не тільки список додаткової літератури (див. кн. 2, розд. 5, 8), а й відповідні бібліографічні. У будь-якому випадку при вивченні додаткових літературних і довідково-інформаційних джерел рекомендується спочатку скласти план роботи, яку планується здійснити: підготовка до звичайного семінарського заняття, до курсового модульного семінарського заняття, виконання другого чи третього курсового модульного завдання, написання курсової, дипломної чи іншої студентської науково-дослідної роботи тощо.