Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Пролог_Етап2_10.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Завдання 3

А. Розв’язати задачу про комівояжера, застосовуючи нижчевказані методи пошуку.

Б. Розв’язати задачу про туриста, застосовуючи зазначені нижче методи пошуку.

  1. Метод перебору.

  2. Метод пошуку в глиб.

  3. Метод пошуку в шир.

  4. Метод найкоротшого шляху.

  5. Метод Мура.

  6. Метод Дейкстри.

  7. Метод гілок і меж.

  8. Метод Нільсона.

  1. Засоби програмування інтерфейсів у Visual Prolog 5.2

Однією з переваг потужності й простоти мови Visual Prolog є бібліотека підтримки програмування інтерфейсів користувача (Visual Programming Interface – VPI). Із використанням VPI створюють додатки, керовані подіями (event-driven applications). VPI – основа для програмування інтерфейсів користувача, спеціально передбачена як засіб програмування графічних інтерфейсів користувача (GUI) для Прологу. Нині VPI підтримують платформи Windows NT і OS/2.

3.1. Створення найпростішого додатка

Розглянемо застосувавання VPI на прикладі створення найпростішого додатка з використанням стандартного діалогового вікна. Додаток буде мати меню, під час вибору відповідного пункту меню з’являтиметься стандартне діалогове вікно з повідомленням „Hello World!”.

Для створення нового проекту скористаємося експертом додатків, виконавши у вікні інтегровного середовища розробки команду Project | New Project. У вікні Application Expert на вкладці General введемо назву проекту, наприклад, „Hello World!”. Можна вибрати також і основний каталог для проекту або погодитись із запропонованим за замовчуванням. Усі опції на інших вкладках вікна залишимо без змін і натиснемо кнопку Create. З’явиться вікно проекту, у якому будуть відображені два вихідні модулі – Hello_World.pro i VPITools.pro. Після створення проекту, натиснувши кнопку Run, скомпілюємо, скомпонуємо і виконаємо проект. Повинне з’явитися вікно проекту з назвою Hello_World, у якому є меню, панель інструментів і вікно Messages. Цей створений за замовчуванням проект – каркас для формування нашого власного додатка. Для його формування виконаємо три етапи:

- додамо новий пункт меню;

- додамо речення для реагування на вибір цього пункту меню;

- у цьому реченні вставимо предикат dlg_Note, який виводить на екран вікно MessageBox (реакція на вибір пункту меню).

Додавання пункту меню

У вікні проекту натиснемо кнопку Menu в лівій панелі інструментів (рис.14). Щоб активізувати редактор меню, двічі клацнемо мишею по рядку Task Menu.

Виділимо пункт меню Edit і додамо новий пункт меню верхнього рівня з ім’ям Test, натиснувши кнопку New (рис.15). Константа id_test додасться автоматично. За потреби визначити акселератор перед ім'ям пункту меню можна ввести символ & і вибрати будь-яку клавішу в полі Accelerator, а також поставити прапорець перед Shift, Ctrl або Alt.

Тепер створимо підменю пункту меню Test. Для цього виділимо пункт меню Test і натиснемо кнопку Submenu. Далі у вікні, що з'явилося, натиснемо кнопку New. У полі Text уведемо „Hello World”, а в полі Constant уведемо свою константу id_hello і натиснемо ОК (рис. 16).

Рис.14. Вікно проекту

Рис.15. Додавання пункту меню Test

Перевіримо створене меню, для чого натиснемо кнопку Test. Потім знову натиснемо Test і закриємо редактор меню, натиснувши кнопку Close.

Рис.16. Додавання підменю Hello World у пункт меню Test