Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд 7.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Глава 5. Надання пмп при ураженні електричним струмом

Весь персонал, що обслуговує електроустановки, щороку має навчатися прийомам звільнення від електричного струму, виконання штучного дихання і зовнішнього масажу серця. Заняття проводить компетентний медичний персонал з відпрацюванням практичних дій на тренажерах.Відповідальність за організацію навчання несе керівник підприємства.

Якщо людина торкається рукою до струмоведучих частин, що знаходяться під напругою, то це викликає мимовільне судорожне скорочення м'язів кисті руки, після чого звільнитися від струмоведучих частин він самостійно вже не в силах. Тому перша дія надає допомогу - негайне відключення електроустановки, до якої стосується потерпілий. Відключення провадиться за допомогою вимикачів, рубильників, викручування пробок і іншими способами. Якщо потерпілий знаходиться на висоті, то при відключенні установки необхідно стежити, щоб він не впав.

Якщо відключити установку складно, то необхідно звільнити постраждалого, використовуючи всі засоби захисту, щоб самому не виявитися під напругою.

При напрузі до 1000 В для звільнення потерпілого від дроту, що впав на нього, можна скористатися сухий дошкою або палицею. Можна також відтягнути за сухий одяг, уникаючи при цьому дотику до металевих частин і відкритих ділянках тіла потерпілого; діяти необхідно однією рукою, тримаючи другу за спиною. Надійніше за все що надає допомогу використовувати при звільненні потерпілого діелектричні рукавички та гумові килимки. Після звільнення потерпілого від дії електричного струму необхідно оцінити стан потерпілого, щоб надати відповідну першу допомогу.

Якщо потерпілий знаходиться у свідомості, дихання і пульс стійкі, то необхідно укласти його на підстилку; розстебнути одяг, створити приплив свіжого повітря; створити повний спокій, спостерігаючи за диханням і пульсом. Ні в якому разі не можна дозволяти потерпілому рухатися, тому що може настати погіршення стану. Тільки лікар може вирішити питання, що робити далі. Якщо потерпілий дихає дуже рідко і судорожно, але в нього прощупується пульс, необхідно відразу ж почати робити штучне дихання.

Якщо у постраждалого відсутні свідомість, дихання, пульс, зіниці розширені, то можна вважати, що він знаходиться в стані клінічної смерті. У цьому випадку необхідно терміново приступити до пожвавлення організму за допомогою штучного дихання за способом «з рота в рот» і зовнішнього масажу серця. Якщо протягом всього 5-6 хвилин після припинення серцевої діяльності не почати оживляти організм потерпілого, то без кисню повітря гинуть клітини головного мозку і смерть з клінічної переходить у біологічнупроцес стане незворотнім. Отже, п'ятихвилинний ліміт часу є вирішальним чинником при пожвавленні.

За допомогою непрямого масажу серця в поєднанні зі штучним диханням будь-яка людина може повернути постраждалого до життя чи буде виграно час до прибуття бригади реаніматорів.

Висновок

Розвиток техніки змінює умови праці людини, але не робить їх безпечніше, навпаки - у процесі експлуатації нової техніки найчастіше виявляються невідомі раніше небезпечні фактори.

Сучасне виробництво немислиме без широкого застосування електроенергетики. Мабуть, немає такої професійної діяльності, де б не використовувавсяелектричний струм.

Негативні для здоров'я людини наслідки, що виявляються в ході експлуатації технологічного обладнання, висунули в даний час забезпечення виробничої безпеки на виробництві в число найгостріших технічних і соціально-економічних проблем.

Найбільш страшне наслідок удару електричним струмом - смерть. На щастя, вона трапляється в цьому випадку досить рідко.

Для недопущення електропоразки та забезпечення електробезпеки на виробництві застосовують: ізолювання проводів та інших компонентів електричних ланцюгів, приладів і машин; захисне заземлення; занулення, аварійне відключення напруги; індивідуальні засоби захисту та деякі інші заходи.

На жаль, повсюдне старіння виробничих фондів, ветшаніе приміщень негативно позначається і на якості електропроводки. Пробої в електропроводці ведуть не тільки до ударів струмом, а й є однією з основних причин пожеж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]