Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бжд 7.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Електро безпека в побуті Всі ми знаємо, що з електрикою потрібно поводитися обережно. Проте в межах рідного будинку, в затишній обстановці, в оточенні звичних речей ми часом легковажно забуваємо про що біжить по дротах небезпеки. Але ж наслідки неправильного або необережного поводження з електроприладами можуть бути дуже плачевними.

Як не дивно, але причини нещасних випадків з електрикою в побуті залишаються практично незмінними протягом десятиліть - це порушення правил експлуатації або використання несправних електроприладів, необережність та неуважність при поводженні з електрикою, спроби самостійного розбирання і ремонту електроприладів. Здавалося б, про ці причини знають і пам'ятають усі, починаючи з дитячого віку, але багато вперто не слухають попереджень. З точки зору психології це зрозуміло: у своїй квартирі людина відчуває себе в безпеці, побутові прилади є для нього лише частиною комфортної обстановки, а звичка регулярного користування ними послаблює почуття обережності.

Сьогодні майже в кожному будинку є не один десяток різних електричних пристроїв. Це освітлювальні прилади, телевізори, холодильники, пральні машини, праски, електрочайники, обігрівачі тощо Давайте подивимося, які ж небезпеки можуть ховатися в цих звичних для нас приладах і до чого може привести необережне поводження з ними.

Освітлювальні прилади

Як правило, стаціонарні освітлювальні прилади (люстри, стельові і настінні світильники, бра) рідко є причинами електричних травм або пожежі, тому для них основне правило - не залишати на тривалий термін включеними без нагляду і не розташовувати поруч горючі предмети, щоб уникнути їх загоряння. Для переносних світильників потенційно небезпечним місцем є дроти: порушення їх ізоляції може призвести до ураження електричним струмом, а пошкодження токоведущей жили - до іскріння і спалаху.

Радіоелектронні прилади (телевізійні та радіоприймачі, програвачі, підсилювачі, комп'ютерна техніка тощо)

При користуванні радіоелектронними приладами необхідно строго дотримувати правила експлуатації, вказаних у документації до них. Наприклад, телевізори часто стають причинами пожеж через недотримання умов їх експлуатації: у жодному разі не можна закривати вентиляційні отвори в корпусі приладу, допускати попадання всередину корпусу рідин і металевих предметів, встановлювати телевізор у меблеву нішу, що перешкоджає вільному току повітря і відведення тепла, залишати телевізор включеним без нагляду. Ніколи не намагайтеся самостійно розбирати телевізор та інші радіоелектронні прилади - у багатьох з них використовуються небезпечні для життя рівні напруги.

Нагрівальні прилади (праски, електричні чайники, електрообігрівачі і т.п.)

Електронагрівальні прилади мають велику споживану потужність, тому не можна одночасно підключати кілька таких пристроїв до однієї розетки: це може викликати надмірний нагрів проводів, руйнування їх ізоляції, розплавлення і загоряння розеток. Необхідно також стежити, щоб шнур живлення приладу не потрапляв на гарячий нагрівальний елемент, так як це може викликати пошкодження ізоляції і коротке замикання. І, звичайно, слід бути особливо обережним, щоб уникнути опіків та загоряння навколишніх предметів. Залишені без нагляду нагрівальні електроприлади - одна з найчастіших причин пожеж.

Електроінструмент

При використанні електроінструменту обережність працюючого спрямована, в першу чергу, на небезпеку отримання механічних травм від рухомих або ріжучих частин пристрою. Проте варто пам'ятати, що небезпека ураження електричним струмом від цього не стає менше. Найчастіше мають місце різні пошкодження ізоляції проводу електроінструменту, що ведуть до електротравма. Не можна використовувати електроінструмент на вулиці під час дощу, туману, снігопаду. Бувають також випадки пошкодження електроінструментом прихованої проводки під напругою, наприклад, при свердлінні отворів в стінах.

А тепер кілька загальних рекомендацій по безпечному використанню електроприладів у побуті.

1. Своєрідним «слабким місцем» багатьох електроприладів є мережевий шнур. Через часті вигинів з часом можливий надлом або обрив токоведущей жили, що веде до іскріння, нагрівання і, можливо, спалаху ізоляції. Найчастіше таке пошкодження виникає в місці кріплення шнура до вилки. Не тягніть за шнур, щоб витягти вилку з розетки. Необхідно також стежити за справністю ізоляції кабелю живлення, так як будь-який дотик до оголеного проводу може матисерйозні наслідки. Ніколи не користуйтеся електроприладами з пошкодженою ізоляцією проводи.

2. Ремонт електричних приладів повинен виконувати тільки кваліфікований фахівець. Знявши кожух електроприладу, ви вже піддаєте себе смертельній небезпеці, тому що в багатьох пристроях навіть після їх відключення від мережі деякий час зберігається електричний заряд на конденсаторах, а при наявності в приладі високовольтних елементів схем (наприклад, в телевізорах, ЕЛТ-моніторах) отримати електричний удар можна, лише наблизивши руку на небезпечну відстань до такого ділянці схеми.

3. Вентиляційні отвори електроприладів - зона підвищеної уваги. Не допускайте попадання через них рідин або металевих предметів всередину приладу. Для цього ніколи не ставте на телевізор, монітор, програвач вази з квітами, не дозволяйте дітям кидати що-небудь всередину корпусу через отвори, не кладіть на поверхню електроприладів дрібні металеві речі (скріпки, шпильки, ключі тощо). У той же час не можна чим-небудь закривати вентиляційні отвори, щоб уникнути загоряння приладу.

4. Ніколи не користуйтеся електроприладами у ванні або під душем - волога шкіра і заземлювальний властивість металевої ванни не залишать вам щасливого шансу в разі падіння у воду чи наявності пошкоджень в його ізоляції. Також не користуйтеся електроприладами з живленням від електромережі на вулиці під час дощу, снігопаду або туману.

5. Не залишайте електроприлади включеними без нагляду. Це стосується також і пристроїв, які можуть функціонувати в так званому «черговому режимі», практично не споживаючи електроенергії, але залишаються підключеними до мережі для виконання деяких своїх функцій (телевізори, відеомагнітофони,музичні центри, DVD-програвачі, комп'ютери і т.п. ). Подивіться в керівництво з експлуатації - як правило, не дозволяється залишати прилад у черговому режимі більше 1-2 діб.

6. Запросіть фахівців для перевірки стану електропроводки та електричних приладів у вашій квартирі. Зверніть увагу на обов'язкову наявність заземлення корпусів електроприладів. Можна також встановити пристрій захисного відключення (УЗО) - спеціальний автомат, що відключає подачу електроструму у разі дотику людини до струмоведучих частин захищається електромережі.

7. Роз'яснюйте дітям правила користування електроприладами, для маленьких дітей і домашніх тварин обмежте можливість небажаного контакту з електрикою: закрийте розетки спеціальними заглушками, не залишайте в розетці вилку, навіть якщо електроприлад вимкнений.

Виконання цих простих правил послужить гарантом безпеки для вас і ваших близьких.

Електробезпека на виробництві

Електронасищенность сучасного виробництва формує електричну небезпека, джерелом якої можуть бути електричні мережі, електрифіковане устаткування та інструмент, обчислювальна та організаційна техніка, що працює на електриці. Це визначає актуальність проблеми електробезпеки - ліквідацію електротравматизму.

Електробезпека - це система організаційних і технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Електротравматизму в порівнянні з іншими видами виробничого травматизму складає невеликий відсоток, однак, за кількістю травм з важким і особливо летальним результатом займає одне з перших місць. Аналіз виробничого травматизму в м'ясній промисловості показує, що в середньому близько 18% всіх важких і смертельних випадків відбувається в результаті ураження електричним струмом. Найбільше число електротравм (60-70%) відбувається на роботі на електроустановках напругою до 1000 В. Це пояснюється широким поширенням таких установок і порівняно низьким рівнем підготовки осіб, які їх експлуатують. електроустановок понад 1000 В в експлуатації значно менше і їх обслуговує спеціально навчений персонал, що й обумовлює меншу кількість електротравм.

Глава 1. Дія електричного струму на організм людини

Електричний струм, проходячи через організм людини, надає біологічне, електролітичне, теплове та механічна дія.

Біологічна дія струму проявляється в подразненні і збудженні тканин і органів. Внаслідок цього спостерігаються судоми скелетних м'язів, які можуть призвести до зупинки дихання, відривним переломів та вивихів кінцівок, спазму голосових зв'язок.

Електролітична дія струму проявляється в електролізі (розкладанні) рідин, у тому числі і крові, а також істотно змінює функціональний стан клітин.

Теплова дія електричного струму призводить до опіків шкірного покриву, а також загибелі підшкірних тканин, аж до обвуглювання.

Механічна дія струму проявляється в розшаруванні тканин і навіть відривах частин тіла.

Розрізняють два основних види ураження організму: електричні травми та електричні удари. Часто обидва види ураження супроводжують один одного. Тим не менш, вони різні і повинні розглядатися окремо.

Електричні травми - це чітко виражені місцеві порушення цілісності тканин організму, викликані впливом електричного струму або електричної дуги. Зазвичай це поверхневі пошкодження, тобто ураження шкіри, а іноді інших м'яких тканин, а також зв'язок і кісток.

Небезпека електричних травм і складність їх лікування обумовлюються характером і ступенем пошкодження тканин, а також реакцією організму на це пошкодження. Зазвичай травми виліковуються, і працездатність потерпілого відновлюється повністю або частково. Іноді (зазвичай при важких опіках)людина гине. У таких випадках безпосередньою причиною смерті є не електричний струм, а місцеве ушкодження організму, викликане струмом. Характернівиди електротравм - електричні опіки, електричні знаки, металізація шкіри, електроофтальмія і механічні ушкодження.

Електричні опіки - найбільш розповсюджені електротравми. Вони становлять 60-65%, причому 1 / 3 їх супроводжується іншими електротравмами.

Розрізняють опіки: струмовий (контактний) і дугового.

Контактні електроопіки, тобто ураження тканин у місцях входу, виходу і на шляху руху електроструму виникають в результаті контакту людини з струмоведучою частиною. Ці опіки виникають при експлуатації електроустановок щодо невеликого напруги (не вище 1 -2 кВ), вони порівняно легкі.

Дугового опік обумовлений впливом електричної дуги, що створює високу температуру. Дугового опік виникає при роботі в електроустановках різних напруг, часто є наслідком випадкових коротких замикань в установках від 1000 В до 10 кВ або помилкових операцій персоналу. Поразка виникає від зміни електричної дуги або загорілася від неї одяг.

Можуть бути також комбіновані ураження (контактний електроопік і термічний опік від полум'я електричної дуги або засяяла одягу, злектроожог в поєднанні з різними механічними ушкодженнями, електроопік одночасно з термічним опіком і механічною травмою).

Електричні знаки являють собою чітко окреслені плями сірого або блідо-жовтого кольору на поверхні шкіри людини, що піддався дії струму. Знаки мають круглу або овальну форму з поглибленням у центрі. Вони бувають у вигляді подряпин, невеликих ран або ударів, бородавок, крововиливів в шкірі і мозолів.Іноді їх форма відповідає формі струмоведучих частини, до якої доторкнувся потерпілий, а також нагадує форму зморшок.

У більшості випадків електричні знаки безболісні, і їх лікування закінчується благополучно: з плином часу верхній шар шкіри і уражене місце набувають первинний колір, еластичність і чутливість, Знаки виникають приблизно у 20% постраждалих від струму.

Металізація шкіри - проникнення в її верхні шари частинок металу, розплавився під дією електричної дуги. Це можливо при коротких замиканнях, відключеннях роз'єднувачів і рубильників під навантаженням і т.п.

Уражена ділянка має шорстку поверхню, забарвлення якої визначається кольором сполук металу, що потрапив під шкіру: зелена - при контакті з міддю, сіра - з алюмінієм, синьо-зелена - з латунню, жовто-сіра - зі свинцем. Зазвичай з плином часу хвора шкіра сходить і уражену ділянку набуває нормального вигляду. Разом з тим зникають і всі болючі відчуття, пов'язані з цією травмою.

Металізація шкіри спостерігається приблизно у кожного десятого з постраждалих. Причому в більшості випадків одночасно з металізацією відбувається опік електричною дугою, який майже завжди викликає більш важкі поразки.

Електроофтальмія - запалення зовнішніх оболонок очей внаслідок впливу потужного потоку ультрафіолетових променів, що викликають у клітинах організму хімічні зміни. Таке опромінення можливе за наявності електричної дуги (наприклад, при короткому замиканні), яка є джерелом інтенсивноговипромінювання не тільки видимого світла, але і ультрафіолетових і інфрачервоних променів. Електроофтальмія виникає порівняно рідко (у 1-2% постраждалих), найчастіше під час проведення електрозварювальних робіт.

Механічні ушкодження є наслідком різких, мимовільних судомних скорочень м'язів під дією струму, що проходить через людину. У результаті можуть відбутися розриви шкіри, кровоносних судин та нервової тканини, а також вивихи суглобів і навіть переломи кісток. Ці ушкодження є, як правило, серйозними травмами, які вимагають тривалого лікування. На щастя вони виникають рідко - не більше ніж у 3% постраждалих від струму.

Електричний удар - це збудження живих тканин електричним струмом, що проходить через організм, що супроводжується мимовільними судомними скороченнями м'язів. У залежності від результату негативного впливу струму на організм електричні удари можуть бути умовно розділені на наступні чотири ступені:

- судорожное сокращение мышц без потери сознания; I - судорожне скорочення м'язів без втрати свідомості;

- судорожное сокращение мышц с потерей сознания, но с сохранившимся дыханием и работой сердца; II - судорожне скорочення м'язів з втратою свідомості, але зі збереженим диханням і роботою серця;

- потеря сознания и нарушение сердечной деятельности или дыхания (либо того и другого вместе); III - втрата свідомості і порушення серцевої діяльності або подиху (або того й іншого разом);

- клиническая смерть, то есть отсутствие дыхания и кровообращения. IV - клінічна смерть, тобто відсутність дихання і кровообігу.

Клінічна (або «уявна») смерть - перехідний період від життя до смерті, що наступає з моменту припинення діяльності і легенів. У людини, що знаходиться в стані клінічної смерті, відсутні всі ознаки життя, він не дихає, серце його не працює, больові роздратування не викликають ніяких реакцій, зіниці очей розширені і не реагують на світло. Однак у цей період життя в організмі ще повністю не згасла, бо тканини його помирають не відразу і не відразу згасаютьфункції різних органів.

Першими починають гинути дуже чутливі до кисневого голодування клітини головного мозку, з діяльністю якого пов'язані свідомість і мислення. Тому тривалість клінічної смерті визначається часом з моменту припинення серцевої діяльності і дихання до початку загибелі клітин кори головного мозку; в більшості випадків вона складає 4-5 хв, а при загибелі здорової людини від випадкової причини, наприклад, від електричного струму, - 7-8 хв.

Біологічна (або істинна) смерть - необоротне явище, що характеризується припиненням біологічних процесів у клітинах і тканинах організму і розпадом білкових структур; вона настає після закінчення періоду клінічної смерті.

Причинами смерті від електричного струму можуть бути припинення роботи серця, припинення дихання і електричний шок.

Припинення серцевої діяльності є наслідком впливу струму на м'яз серця. Такий вплив може бути прямим, коли струм протікає безпосередньо в області серця, і рефлекторним, тобто через центральну нервову систему, коли шлях струму лежить поза цією областю. В обох випадках може відбутися зупинка серця або наступити його фібриляція, тобто хаотично швидкі і різночасові скорочення волокон (фібрил) серцевого м'яза, при яких серце перестає працювати як насос, в результаті чого в організмі припиняється кровообіг.

Припинення дихання як першопричина смерті від електричного струму викликається безпосереднім або рефлекторним впливом струму на м'язи грудної клітини, що беруть участь в процесі дихання. Людина починає відчувати труднощі дихання вже при струмі 20-25 мА (50 Гц), посилюється із зростанням струму. При тривалій дії струму може наступити асфіксія - задуха в результаті недоліку кисню і надлишку вуглекислоти в організмі.

Електричний шок - своєрідна важка нервово-рефлекторна реакція організму у відповідь на сильне подразнення електричним струмом, що супроводжується небезпечними розладами кровообігу, дихання, обміну речовин і т.п. Шоковий стан триває від декількох десятків хвилин до доби. Після цього може наступити або загибель організму в результаті повного згасання життєво важливих функцій або повне одужання як результат своєчасного активного лікувального втручання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]