Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pr_7.docx
Скачиваний:
329
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
215.96 Кб
Скачать

Порівняльна характеристика господарства нових індустріальних країн Латинської Америки

План характеристики

Загальні відомості

Порівняння

Бразилія

Аргентина

Мексика

Риси схожості

Відмінні риси

Промисловість:

Мексиканська промисловість здебільшого базується на переробці природних ресурсів, насамперед нафти, і на первинній обробці сільськогосподарської продукції.

Всі ці країни є найрозвинутішими промисловими країнами. Вони концентрують ⅔ промислового виробництва Латинської Америки.

видобувна

Усього в Б. видобувають 55 видів мінералів.

 50% видобутої в регіоні залізної руби припадає на Бразилію.

 Б. також належить 90% світового виробництва таких дорого цінних каменів, як аквамарин, топаз, аметист, турмалін, тощо..

Аргентина видобуває власні нафту, газ і вугілля.

Мексика є світовим постачальником срібла, залізної руди, міді, цинку, сірки, сурми, кадмію, марганцю, ртуті. Видобувають також золото, молібден, вольфрам, уран і високоякісне кам’яне вугілля. Найважливішою є нафтова галузь національної економіки.

Усі ці країни видобувають нафту, газ і вугілля.

Мексика єдина країна, яка повністю задовольняє свої потреби в нафті.

електроенергетика

основу електроенергетики становлять ГЕС, які дають 92% виробництва електроенергії, ТЕС — 7 % і 1 % — єдина АЕС.

Основу електроенергетики становлять ТЕС і ГЕС.    5 % виробляють АЕС.

Більша її частка (76%) виробляється на ТЕС, 17% припадає на ГЕС і 4% — на АЕС. Використовує геотермальну енергію. У штаті Оагака функціонує одна з найбільших і найрентабельніших у світі вітряних електростанцій «Ла Вента».

основу електроенергетики становлять ТЕС, ГЕС і АЕС.

Бразилія єдина в кого провідною є ГЕС, так як в Мексиці і Аргентині провідною є ТЕС.

машинобудування

У структурі машинобудування важливе місце посідає транспортне машинобудування, яке спеціалізується на морському та річковому суднобудуванні.   Бразилія є найбільшим виробником автомобілів у Південній Америці

Добре розвинені транспортне, сільськогосподарське машинобудування, електротехніка та верстатобудування. Розвинене морське суднобудування, виробництво устаткування для харчової промисловості. В останні роки розвивається літакобудування.

У Мексиці функціонують 39 заводів  з виробництва і складання легкових і вантажних машин, автобусів. Тут розвивається електронна пром.У країні виготовляють телевізори, мікрохвильові печі, холодильники  та автоматичні пральні машини.  експортує комп’ютерну техніку, монітори, кольорові телевізори, побутову техніку тощо.

Скрізь розвивається автомобілебудування.

В Бразилії і Аргентині розвивається суднобудування та авіабудування.

Хімічна промисловість

Провідною галуззю є основна або неорганічна хімія, яка виробляє кислоти, солі, синтетичні барвники, соду, азотні і фосфатні добрива.

Є власне виробництво лакофарбових виробів, продукції побутової хімії.

Має виключно місцеве значення. Працюють підприємства нафтохімії, виробництва шин, хімічних волокон, пластмас і виробів із них, побутова хімія і лакофарбова промисловість. Із чорною металургією пов'язано виробництво азотних добрив.

На базі власної нафтопереробки створено підприємства з виробництва синтетичних волокон, мінеральних добрив та ін. Нафтопереробні заводи зорієнтовані на забезпечення паливом провідних промислових центрів країни.

Основну частину продукції становлять товари побутової хімії та основної хімії. Тут найрозвинутіша нафтохімічна та нафтопереробна промисловість.

Легка промисловість

Орієнтована на власний ринок і значною мірою на власну сировину. Розвинута текстильна промисловість, яка виробляє, перш за все, бавовняні та меншою мірою вовняні тканини, і виробництво волокон та тканин із них. Добре розвинута шкіряно-взуттєва промисловість, виробництво трикотажних виробів.

Переважає текстильна і шкіряно-взуттєва промисловість, які працюють на власній сировині. Текстильна промисловість виробляє вовняні, бавовняні та лляні тканини, розвивається трикотажне виробництво. Арґентина є одним із найбільших у Південній. Америці виробників взуття.

М. славиться своєю середньоволок- нистою бавовною, з якої виробляють високоякісні тканини. Мехіко є центром швейної промисловості. На Юкатані зосереджені підприємства з переробки технічної культури хенекена, продукція яких повністю експортується.

Розвинута текстиьна пром. і шкіряно-взуттєва.

Продукція Мексики експортуеться, а продукція Бразилії і Аргентини орієнтована на власний ринок.

Сільське господарство :

У сільському господарстві зайнято понад 40 % економічно активного населення країни. Воно дає 12 % ВНП, а його продукція — 65 % вартості експорту.

А. має відносно добре розвинуте сільське господарство, у структурі якого переважає тваринництво, але базовою галуззю є рослинництво.

Добре розвинене сільське господарство, кожна з країн майже повністю забезпечує себе у продуктах харчування.

рослинництво

Дає 60 % вартості сільськогосподарської продукції.

  Головні продовольчі культури — кукурудза, квасоля, манірк.

  Серед зернових культур  — рис, пшениця, ячмінь, овес.

  Найпоширеніші серед технічних культур — бавовник і цукрова тростина.

Провідне місце посідають посіви зернових культур. Головні зернові культури — пшениця  і кукурудза. Вирощують також ячмінь, є посіви гречки і зернобобових.

Технічні культури — бавовна, соняшник, соя, чай, цукровий буряк, льон-довгунець. В А. добре розвинене садівництво, виноградарство, овочівництво.

Провідними рослинами є кава, кукурудза та цитрусові. Значні обсяги збирання овочів і тропічних фруктів, какао, цукрової тростини, пшениці, сорго та квасолі. Мексика спеціалізується у світі на вирощуванні агави та виробництві з неї волокна.

Головна різниця в культурах, на яких спеціалізуються країни.

тваринництво

має переважно м'ясний напрямок і дає 40 % вартості продукції сільського господарства.

Провідною галуззю є скотарство. Б. є однією з провідних країн світу за виловом риби.

Провідною галуззю є вирощування великої рогатої худоби. Переважає м'ясний напрямок.

Друга галузь — це вівчарство. Вівч. має м'ясо-вовняний  напрямок. Місцеве значення має птахівництво і свинарство, розвив. конярство, на узбережжі добре розв. риболовство і ведеться формування рибного та рибоконсервного комплексу.

Тваринництво все ще переважно екстенсивне, відгінно-пасовищне. За поголів'ям великої рогатої худоби Мексика посідає 7-ме місце у світі. Вирощують також свиней, овець, кіз, коней та віслюків.

Транспорт

Розвиваються всі види транспорту.  Провідну роль у здійсненні внутрішньодержавних перевезень вантажів і пасажирів відіграє автотранспорт. Трубопровідний транспорт розвинутий слабо. Зовнішні економічні зв'язки здійснює морський транспорт. Розвинутий і повітряний транспорт.

Чітко виражена радіальна конфігурація транспортної мережі з центром у Буенос-Айресі. У внутрішніх перевезеннях провідне місце посідають залізниці та автомобільний транспорт. Зростає значення трубопровідного транспорту.

Морський транспорт переважає у зовнішніх зв'язках.

У внутрішніх перевезеннях провідне місце посідають залізниці та автомобільний транспорт.

У зовнішніх зв'язках головну роль відіграє морський транспорт.

Зростає значення авіаційного транспорту як у внутрішніх, так і в зовнішніх перевезеннях пасажирів. Будуються нові нафто- та газопроводи.

Розвиваються всі види транспорту.

В Бразилії провідну роль у здійсненні внутрішньодержавних перевезень вантажів і пасажирів відіграє автотранспор, а в Мексиці і Аргентині  — залізниці та автомобільний транспорт. .

Зовнішньоекономічні зв’язки

Б. експортує, передусім, продукцію сільського господарства (м'ясо, цукор, сою, олію, бавовну, каву і какао), залізну і манганову руду, деякі види машин.

 Б.  імпортує деякі види паливних ресурсів, зокрема нафту і газ. Завозить різноманітні машини, які вона не виробляє, товари народного споживання.

Імпортуються фосфорити і зерно, технологічне устаткування для різних галузей господарства.

В експорті провідне місце посідає продукція с/г і харчової пром., зокрема зерно, борошно, олія, м'ясо і м'ясопродукти, молочні продукти, тваринний сир і масло, вовна, шкіра. Експортує автомобілі і сільськогосподарське устаткування.

В імпорті переважають машини і устаткування, нафта, вугілля, кольорові метали, продукція хімічної пром. та товари народного споживання.

Мексика експортує нафту й нафтопродукти, готові вироби, продовольчі товари (каву, овочі), морепродукти, текстильні вироби, бавовну, цукор, креветки, каву тощо. В імпорті (190,8 млрд. дол.) переважають напівфабрикати, Машини й устаткування, споживчі товари.

експортують, передусім, продукцію сільського господарства.

Мексика в експортує нафту й нафтопродукти.

Завдання 5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]