Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Praktichna_robota_5

.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
47.1 Кб
Скачать

Практична робота № 5 (2 год.)

ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ НА УРОКАХ ПРИРОДОЗНАВСТВА

Мета: визначити дидактичну суть проблемного навчання, виявити ефективні способи створення проблемних ситуацій на уроках природознавства в початкових класах.

Обладнання: Програма та підручники, зразки тематичних і поурочних планів, методична література.

Загальна інформація

Залежно від мети та задач початкової школи навчання може бути проблемним і не проблемним. Якщо перед школою ставиться задача розвитку мислення учнів, їх творчих здібностей, то педагогічно правильно організоване навчання не може бути не проблемним.

З'ясування сутності проблемності як закономірності пізнання, визначення її ролі в навчанні і введення в дидактику поняття «принцип проблемності» відкрило нові можливості для теоретичного пояснення шляху активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів.

Основну відмінність між проблемним і традиційним навчанням ми бачимо в двох моментах: вони розрізняються за метою і принципами організації педагогічного процесу.

Метою проблемного типу навчання є не тільки засвоєння результатів наукового пізнання, системи знань, але і самого шляху процесу отримання цих результатів, формування пізнавальної самодіяльності учня і розвитку його творчих здібностей.

В основі організації вчителем пояснювально-ілюстративного навчання є принцип передачі учням готових висновків науки. В основі організації мети процесу проблемного навчання є принцип пошукової навчально-пізнавальної діяльності учня, тобто принцип відкриття ним висновків науки, способів дії, винаходу нових предметів або способів додатку знань до практики.

Проблемне викладання - діяльність вчителя зі створення системи проблемних ситуацій, виклад навчального матеріалу з його поясненням і управління діяльністю учнів, спрямоване на засвоєння нових знань як традиційним шляхом, так і шляхом самостійної постановки навчальних проблем і їх вирішення.

Психологічною наукою встановлено певну послідовність етапів продуктивної пізнавальної діяльності людини в умовах проблемної ситуації:

проблемна ситуація, проблема, пошук способів її вирішення, вирішення проблеми.

   Проблемно-розвиваюче навчання — система регулятивних принципів діяльності, цілеспрямованості та проблемності, правил взаємодії викладача та учнів, вибір і вирішення способів та прийомів створення проблемних ситуацій і вирішування навчальних проблем.

   Полягає в пошуковій діяльності учнів, яка починається з постановки питань (створення проблемної ситуації), продовжуючись у розв'язанні проблемних завдань, у проблемному викладі знань учителем, у різноманітній самостійній роботі учнів. Передбачає належний рівень підготовленості, зацікавленості учня до пошуку невідомого результату.

Система методів проблемно-розвиваючого навчання ґрунтується на принципах цілеспрямованості (відображають передбачувані, плановані результати свідомо організованої діяльності), бінарності (складається з діяльності викладача й учнів) та проблемності (визначають рівень складності матеріалу і труднощі в його засвоєнні). ЇЇ складають показовий (показове викладання), діалогічний (діалогічне викладання), евристичний (евристична бесіда), дослідницький (дослідницькі завдання), програмований (програмовані завдання) методи.

План заняття (питання для обговорення)

1. Дидактична суть проблемного навчання.

2. Структура проблемного вивчення матеріалу.

3. Класифікація методів проблемно-розвиваючого навчання.

4. Способи та умови застосування методів проблемно-розвиваючого навчання.

Теми для повідомлень

1. Рівні повноти проблемного навчання за Махмутовим М.І.

2. Основні умови ефективності проблемного навчання.

3. Класифікація методів проблемного навчання за І.Я. Лернером і М.М.Сказкіним.

Завдання для самостійної аудиторної роботи

1. Користуючись календарним планом навчального предмета, підручником, побудуйте проблемний виклад матеріалу до теми «Обертання Землі навколо Сонця» (2 кл.), «Довкілля рослин. Як рослини пристосувалися до різних умов життя» (3 кл.).. Обґрунтуйте можливість і доцільність вибору цього методу навчання в конкретній ситуації, продемонструйте різноманітність створення проблемних ситуацій різного типу. Оберіть найбільш ефективні.

2. Розробити окремі фрагменти уроків із використанням:

- показового методу викладання: «Чим живляться тварини. Ланцюги живлення» - 3 клас; «Водойми України» - 4 клас;

- дослідницького методу викладання: («Без води немає життя. Властивості води-рідини» - 3 клас; «Як живуть комахи» - 1 клас.

3. Використовуючи частково-пошуковий метод, складіть систему завдань на виконання учнями окремих етапів розв’язання інтелектуальних і практичних проблемних завдань до теми «Птахи», «Дикорослі та культурні рослини», «Риби» (1 клас).

Завдання для поза аудиторної роботи

1. Розробити окремі фрагменти уроків із використанням дослідницького методу навчання: «Тварини рідного краю», «Дикорослі рослини рідного краю» - 1 клас.

2. Використовуючи репродуктивний метод навчання, складіть завдання на відтворення знань і способів інтелектуальної і практичної діяльності: «Як тварини готуються до зими» (2 клас), «Тіла. Речовини. Молекули» (3 клас).

3. Підготувати виступи з журналів «Початкова школа», «Рідна школа», «Начальная школа» щодо використання проблемного навчання в освітньому процесі.

Список використаної літератури

1. Байбара Т.М. Методика викладання природознавства в початкових класах: [навчальний посібник] / Байбара Тетяна Миколаївна. – К.: Веселка, 1998. – 334с.

  1. Козина Е.Ф. Методика преподавания естествознаиия: учеб. пособие для студ. вьсш. пед. учеб. заведений / Е.Ф.Козина, Е.Н.Степанян. – М.: Академия, 2004. – 496 с.

3. Ильницкая И.А. Проблемные ситуации и пути их создания на уроке/ И.А. Ильницкая. – М.: Знание. 1985. – 80с.

4. Матюшкин А.М. Проблемные ситуации в мышлении и обучении / А.М. Матюшкин. – М.: Директмедиа Паблишинг, 2008. – 392 с.

5. Матюшкин А.М. Теоретические вопросы проблемного обучения / А.М. Матюшкин // Советская педагогика, 1971. – № 7. – С. 38-47.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]