Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Praktichna_robota_8

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
39.94 Кб
Скачать

Практична робота № 8 (2 год.)

ПРАКТИЧНІ РОБОТИ ТА МЕТОДИКА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ НА УРОКАХ ПРИРОДОЗНАВСТВА У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

Мета: ознайомити з практичними методами навчання та їх змістом; навчити проводити уроки природознавства з використанням практичних робіт.

Обладнання: Програма та підручники, зразки тематичних і поурочних планів, методична література.

Загальна інформація

Практична робота – це один із методів навчання, однак не існує чіткого визначення його дидактичної суті.

Наприклад, автори посібника «методика преподавания природоведения» В.М. Пакулова і В.І. Кузнецова вказують на різноманітність практичних робіт з природознавства. Спільною рисою для них є безпосередня участь школярів у виконанні певної роботи (моторна діяльність) з одночасним її осмисленням. На основі цього формуються знання і практичні уміння.

В іншому посібнику з методики викладання природознавства (автори Л. К. Надочна, Р. В. Ковальчук, К. Д. Гончарова) про практичну роботу як метод учіння зазначено, що у початковій школі практичні роботи проводять на шкільному подвір'ї, географічному майданчику, навчаль­но-дослідній ділянці, їх значення полягає у засвоєнні учнями програмно­го матеріалу, виробленні умінь і навичок у процесі виконання практич­них робіт, підготовці учнів до праці.

Деякі автори не виділяють практичні роботи в самостійний метод учіння, а описують тільки лабораторні досліди. На обов'язкове розмежу­вання цих двох понять неодноразово вказував В. О. Онищук. Практичні роботи, за словами вченого, відрізняються від лабораторних тим, що під час їх проведення учні не змінюють хід явищ, які вивчаються, а тільки фіксують факти спостережень у процесі практичних дій. Кожна прак­тична робота має свою дидактичну ціль і задачі, структуру й методику (технологію).

Практична робота, як метод навчання, є способом цілеспрямованої організації практичної навчально-пізнавальної діяльності учнів та керу­вання нею учителем.

Засобом організації практичної роботи є практичне завдання. Ефек­тивність його виконання учнями залежить: а) від чіткого визначення конкретних цілей практичної діяльності; б) відбору необхідних ма­теріальних об'єктів або їх матеріалізованих форм, приладів чи їх моде­лей; в) розробки прийомів виконання завдання.

План заняття (питання для обговорення)

1. Дайте визначення практичної роботи як методу навчання. Обґрунтуйте його.

2. Види практичних робіт за метою організації. Назвіть ознаки, за якими вони розрізняються.

3. Значення практичних робіт у вивченні природознавства в початковій школі?

4. Методика підготовки учителя до уроку з використанням практичних робіт.

Завдання для самостійної аудиторної роботи

1. Проаналізуйте зміст практичних робіт, які передбачені програмою з природознавства для 1-4 класів.

2. Розробіть на конкретному прикладі методику застосування репродуктивної практичної роботи. Покажіть, які дидактико-методичні вимоги слід ураховувати для забезпечення ефективності її використання в процесі навчання.

Тема уроку та клас обирається за програмою у довільній формі.

Завдання для поза аудиторної роботи

1. Побудуйте завдання для організації творчої практичної роботи учнів. За яких об’єктивних і суб’єктивних умов це можливо? Доведіть свою відповідь.

2. Розробіть методику виконання учнями творчої практичної роботи з різною мірою їх самостійності. Чим відрізняється методика евристичної та дослідницької практичних робіт?

Тема уроку та клас обирається за програмою у довільній формі.

Список використаних джерел

1. Байбара Т.М. Методика викладання природознавства в початкових класах: [навчальний посібник] / Байбара Тетяна Миколаївна. – К.: Веселка, 1998. – 334с.

2. Козина Е.Ф. Методика преподавания естествознания: учебное пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений/ Е.Ф. Козина, Е.Н. Степанян. - М.: Академия, 2004. - 496с.

3. Кодлюк Я., Янченко О. Робота з підручником на уроках у початковій школі: навчальний посібник/ Ярослава Кондюк, Ольга Янченко. – К.: «Наш час», 2009. – 96с.

4. Ліннік О.О. Методика викладання освітньої галузі «Людина і світ»/ Ліннік О.О. – К.: Видавничій Дім «Слово», 2010. – 248 с.

5. Нарочна Л.К. Методика викладання природознавства/ Л.К. Нарочна, Г.В. Ковальчук, К.Д. Гончарова. – [2-е вид.]. – К.: Вища школа, 1990. – 305с.

6. Савченко О.Я Дидактика початкової школи: [підручник для студентів педагогічних факультетів]/ Савченко Олександра Яківна. – К.: Абрис, 1997. – 416с.

7. Савченко О.Я. Сучасний урок у початкових класах: [навч. посібник] / О.Я. Савченко. – К.: Магістр – S, 1997. – 368с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]