Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochi_materialy_ymk_2013 / Порядок дій при діагностиці конкурентного середовища компанії.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
128.2 Кб
Скачать

Розрахунок ринкових часток фірм

Показник

Розрахунок

Ринкова частка фірми на початок аналізованого періоду (або на кінець базового)

Ринкова частка фірми на кінець аналізованого періоду

Середня ринкова частка фірми на релевантному ринку

Середня ринкова частка фірм із слабкою конкурентною позицією

Середня ринкова частка фірм з сильною конкурентною позицією

Примітки:

S, S'

– ринкова частка фірми (відповідно на початок і кінець періоду);

Sm,

– середньоарифметична ринкова частка;

Sm1

– середньоарифметична ринкова частка фірм із слабкою конкурентною позицією. Конкурентна позиція фірми вважається слабкою, якщо її ринкова частка є меншою за середньоарифметичну;

Sm2

– середньоарифметична ринкова частка фірм із сильною конкурентною позицією. Конкурентна позиція фірми вважається сильною, якщо її ринкова частка перевищує середньоарифметичну;

Vm,Vm'

– обсяг ринку (відповідно на початок і кінець періоду);

Vb ,Vb'

– обсяг реалізації фірми (відповідно на початок і кінець періоду);

N

– кількість фірм на ринку;

N1

– кількість фірм із слабкою конкурентною позицією (нижчою від середньої);

N2

– кількість фірм із сильною конкурентною позицією (вищою від середньої).

Далі для всіх конкурентів розраховуються показники динаміки ринкових часток: темп приросту ринкової частки (Ts), його максимальне і мінімальне значення серед досліджених фірм (Tmax, Tmin), темп приросту обсягу ринку (Tt).

Темп приросту ринкової частки фірми:

Темп приросту ринку (сукупного обсягу реалізації):

Вже на даному етапі діагностики конкурентного середовища можна робити певні узагальнюючі висновки про стан конкурентоспроможності досліджуваного підприємства, а також динаміку конкурентних позицій його основних конкурентів. Так, якщо ринкова частка компанії має стабільну тенденцію до зростання, то це свідчить не лише про підвищення ефективності маркетингово-збутової діяльності підприємства, але й про збільшення ресурсів фірми за одночасного відносного скорочення їх у інших гравців на ринку. В умовах незмінного обсягу продажів на ринку збільшення ринкової частки обов’язково означає одночасне її зменшення у конкурентів. Проте, якщо ринок перебуває у стадії позиційного росту, то про підвищення конкуренто­спроможності компанії свідчитиме перевищення темпу приросту її ринкової частки над темпом приросту ринку: Ts >Tt . Навпаки, в умовах скорочення сукупного платоспроможного попиту на ринку про міцну конкурентну позицію компанії може свідчити її здатність утримувати ринкову частку на попередньому рівні, а ще більше – уникнути скорочення доходу від реалізації продукції (який у цьому випадку виступає показником конкуренто­спроможності компанії).

З метою поглиблення отриманих результатів аналізу необхідно визначити основні чинники динаміки ринкової частки фірми, що дозволить більш детально визначити джерела та характер ключових компетенцій та конкурентних переваг компанії. Факторний аналіз динаміки ринкової частки полягає у встановленні залежності зміни ринкової частки від ряду факторів: активності конкурентів, зміни обсягу платоспроможного попиту на ринку, зміни обсягу “вхідних” ресурсів тощо.

Приріст ринкової частки фірми в поточному періоді порівняно з базовим можна подати у такому вигляді:

,

де ΔS – приріст ринкової частки фірми за аналізований період;

ΔSb – приріст ринкової частки фірми за рахунок зміни обсягу реалізації фірми;

ΔSc – приріст ринкової частки фірми за рахунок зміни сукупного обсягу реалізації конкурентів.

Застосувавши метод зважених кінцевих різниць можна визначити вплив виокремлених факторів на динаміку ринкової частки фірми. Сутність цього методу полягає у тому, що величина впливу кожного фактору визначається як за першим так і за другим порядком підстановки, потім результат підсумовується і ділиться на два. Таким чином середня величина дає єдину відповідь щодо рівня впливу фактору на ринкову частку. При цьому, оскільки дані про ресурси конкурентних фірм отримати досить складно, то при визначенні розподілу факторного впливу фірми і конкурентів на ринкову частку приймається рівномірний розподіл ресурсів з однаковими коефіцієнтами вагомості: 0,5 і 0,5:

де, Vb , Vb' – обсяг реалізації фірми (відповідно на початок і кінець періоду);

Vc ,Vc' – сукупний обсяг реалізації всіх конкурентів фірми (відповідно на початок і кінець періоду).

Значення ΔSb та ΔSc визначають напрямки впливу збутової політики підприємства і його конкурентів на зміну ринкової частки підприємства. Як правило, значення ΔSc є негативними, тобто активні методи формування попиту та стимулювання збуту (ФОПСТИЗ), які застосовують конкуренти, зменшують ринкову частку підприємства, а значення ΔSb – навпаки позитивні. При цьому, позитивне значення ΔSb свідчить про наявність конкурентних переваг в сфері реалізації продукції підприємства, від’ємне – про їх відсутність.

Завершальним етапом діагностики конкурентного середовища фірми є побудова конкурентної карти ринку. Вона має вигляд матриці, в якій по рядках фірми групуються за темпом росту ринкової частки (швидке покращення конкурентної позиції; покращення конкурентної позиції; погіршення конкурентної позиції; швидке погіршення конкурентної позиції), а по стовпцях – залежно від обсягу ринкової частки (лідер, сильна конкурентна позиція, слабка конкурентна позиція, аутсайдер) (табл.).

З метою виділення типових груп фірм на основі визначених раніше середніх значень ринкових часток для компаній зі слабкою (Sm1) та сильною конкурентними позиціями (Sm2), а також темпу приросту обсягів ринку (Tt) розраховуються середньоквадратичні відхилення ринкових часток фірм, а також середньоквадратичне відхилення темпів приросту їх ринкових часток:

Таблиця