Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin_menedzhment_files / теория.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
698.37 Кб
Скачать
  1. Формування системи організаційного забезпечення фінансового управління на основі центрів відповідальності. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту.

Система ІЗ ФМ явл собою безперервний і цілеспрямований добір відповідних інформаційних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних управлінських рішень по всіх напрямках фін-ї роботи п-ва.

Осн користувачами фін-ї інфор-ї є внутрішні та зовнішні користувачі.

Висока роль ФІ у підготовці і прийнятті ефективних управлінських рішень зумовл високі вимоги до її якості за формування І С-ми ФМ, серед яких виділяють вимоги до її значимості, повноти, своєчасності, достовірності, зрозумілості, зіставлюваності, ефективності.

Конкретні пок-ки с-ми ІЗ формуються за рахунок внутрішніх та зовнішніх джерел інфор-ї. В розрізі кожної з цих груп джерел уся сукупність показників, яка включається в ІС ФМ, підлягає класифікації.

А. С-ма п-ків ІЗ ФМ, що формується із зовнішніх джерел, поділяються на 4 групи:

1.П-ки, що хар-ють загал економ розвиток країни:

п-ки макроекономічного розвитку;

п-ки галузевого розвитку.

П-ки, що хар-ють кон’юктуру фін ринку:

п-ки кон’юктури ринку ЦП;

п-ки кон’юктури ринку грошових інструментів.

П-ки, що хар-ють діяльність контрагентів і конкурентів: а) банки; б) страхові компанії; в) постачальники продукції; д) конкуренти.

Нормативно-регулюючі п-ки:

норм-регул п-ки по різних напрямках фін-ї д-ті п-ва;

норм-регул п-ки з питані функціонування окремих сегментів фін-го ринку.

Б. С-ма п-ків ІЗ ФМ, що формується із внутрішніх джерел, поділяються на 3 групи:

П-ки, що хар-ютьфін стан і результафи фін д-ті п-ва в цілому:

п-ки, що обов’язково відображ в балансі п-ва;

п-ки, які відображ у звіті про фін результати;

п-ки, які відображ в звіті про власний капітал і звіті про рух грошових коштів.

П-ки, що хар-ють фін результати д-ті окремих структурних підрозділів п-ва, які грунтуються на даних управлінського обліку:

за сферою д-ті п-ва (операц, інвест, фін);

центрами відповідальності;

географічним розташуванням;

видом кінцевої продукції тощо.

Нормативно-планові п-ки, пов’яз з фін розвитком п-ва:

с-ма внутрішніх нормативів, що регул фін-й розвиток п-ва;

с-ма планових п-ків фін розвитку п-ва.

Використання цих п-ків дозволяє створити цілеспрямовану с-му ІЗ ФМ, орієнтовану як на прийняття стратегічних фін-х рішень, так і на ефективне поточне управління фінансами п-ва.

  1. Класифікація інформаційного забезпечення фінансового менеджменту.

Ефективність кожної системи управління в значній мірі залежить від її інформаційного забезпечення. В умовах переходу до ринкової економіки відома формула “час – гроші” доповнюється аналогічною “ іформація-гроші”. Для ФМ вона має пряме значення, адже від якості використання іформації при прийняті управлінського рішення в значній мірі залежать обсяг затрат фінансових ресурсів, рівень прибутку, ринкова вартість п-ва та інші показники, що формують рівень добробуту власників п-ва та темпи його економічного розвитку. Під Інформаційною системою ( чи системою інформаційного забезпечення) ФМ розуміють процес безперервного та ціленаправленого добору відповідних інформаційних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування, підготовки ефективних управлінських рішень по всім напрямах фінансової діяльності п-ва. Інфомаційна система ФМ покликана забезпечувати необхідною інформаціією не тільки управлінський персонал та власників п-ва, але й задовольняти інтереси широкого кола зовнішіх користувачів. Зміст системи іформаційного забезпечення ФМ , її широта та глибина визначається галузевими особливостями діяльності п-ва, його організаційно-правовою формою функціону-вання, розміром та ступенем диверсифікації фінансової діяльності та рядом інших умов. Висока роль фінансової інформації в підготовці та прийнятті ефективних управлінських рішень зумовлює високі вимоги до її якості за формування інформаційної системи ФМ, серед яких виділять вимоги до її значимості, повноти, своєчасності, достовірності, зрозумілості, зіставлюваності, ефективності.

Соседние файлы в папке Fin_menedzhment_files