Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Тема 7

ФУНЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНЕ ОБГРУНТУВАННЯ

ІННОВАЦІЙНОГО ПРОДУКТУ.

1к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Основні ідеї ФВА

Споживача цікавить не продукція як така, а користь, яку він отримає від її використання.

Споживач прагне скоротити свої витрати.

Необхідні функції можна виконати різними способами, а, отже, з різною ефективністю і витратами.

Серед можливих альтернатив реалізації функцій існують такі, в яких співвідношення якості і ціни є найбільш оптимальним для споживача.

22к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Принципи ФВА

Орієнтація на споживачівБезпосередня участь керівництваЗалучення персоналуБезперервність процесу вдосконалення

Системний характер (підприємство- товар)

Постійний та комплексній збір та аналіз інформації

23к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Основні принципи менеджменту якості по ISO 9000

1. Орієнтація на споживачів.

Організації залежать від своїх споживачів, тому вони повинні знати і розуміти їх потреби, що існують в даний момент, а також можуть виникнути в майбутньому, виконувати їхні вимоги і прагнути перевершити їх очікування.

2. Роль керівництва.

Керівники домагаються єдності цілей і напрямів розвитку організації. Вони повинні створювати внутрішнє середовище організації, яка дозволяє співробітникам бути повною мірою залученими до досягнення цілей організації.

3. Залучення співробітників.

Співробітники всіх рівнів становлять основу кожної організації, їх повне залучення дає можливість організації використовувати їх здібності з максимальною вигодою.

4. Підхід як до процесу.

Бажаний результат досягається найбільш ефективним способом, коли відповідними видами діяльності і необхідними для неї ресурсами керують і управляють як процесом.

5. Системний підхід до менеджменту.

Ідентифікація взаємопов'язаних процесів, їх розуміння, керівництво та управління ними як єдиною системою сприяє результативності та ефективності діяльності організації при досягненні нею своїх цілей.

6. Постійне поліпшення.

Незмінною метою організації є безперервне поліпшення всієї її діяльності.

7. Прийняття рішень, що базується на фактах.

Ефективні рішення базуються на аналізі даних та інформації.

8. Взаємовигідні відносини з постачальниками. Організація та її постачальники залежать один від одного.

Якщо їх відносини сприяють взаємній вигоді обох сторін, то їх

здатність створювати цінності підвищується.

24 к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Основні принципи ФВА

1. Орієнтація на споживачів.

Методологія ФСА займається вдосконаленням споживчої вартості продукції - головним показником ступеня її відповідності запитам та очікуванням споживача.

2. Роль керівництва.

Загальне керівництво організацією та проведенням ФСА належать вищому керівництву підприємства.

3. Залучення співробітників.

На підприємстві організується багаторівневе навчання персоналу в області ФСА, здійснюється популяризація методу.

4. Підхід як до процесу. Функціонально-вартісний аналіз розглядається як

безперервний процес вдосконалення продукції, виробничих технологій, організаційних структур.

5.Системний підхід до менеджменту. Функціонально-вартісний аналіз являє собою систему взаємопов'язаних організаційних заходів та методичних засобів, спрямованих на постійне вдосконалення, як продукції, так і самого підприємства.

6.Постійне поліпшення.

Організація і проведення робіт з ФСА на підприємстві є постійним видом діяльності і будуються на основі впровадженої на підприємстві нормативно-технічної документації.

7.Прийняття рішень, що базується на фактах. Функціонально-вартісний аналіз базується на сучасних методах і засобах аналізу, пошуку і прийняття рішень.

8.Системний і комплексний підхід до проведення досліджень.

Функціонально-вартісний аналіз у своїх дослідженнях застосовує системний і комплексний підходи.

Відмінності ФВА

Традиційний облік має на увазі, що об'єкти витрат споживають ресурси, а в ФВА прийнято вважати, що об'єкти витрат споживають функції.

Традиційний облік в якості бази розподілу витрат використовує кількісні показники, а в ФВА застосовуються джерела витрат на різних рівнях.

Традиційний облік орієнтований на структуру виробництва, а ФВА орієнтований на процеси (функції).

25к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

26к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Спочатку визначаються витрати на виконання окремих функцій. А потім, залежно від ступеня впливу різних функцій на виготовлення конкретного виробу, ці витрати співвідносяться з виробництвом усієї продукції. Тому при обчисленні накладних витрат як джерела витрат враховуються і такі функціональні параметри, як: час налагодження устаткування, кількість конструкторських змін, число процесів обробки і т.п.

27к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

ФСА

Споживан

ня

функцій

Джерела

витрат

різних

рівнів

Традиційні

методи

Споживан

ня

ресурсів

Кількісні

бази

розподілу

витрат

Пояснення

В основі традиційних методів обліку лежить припущення, що цінами можна керувати, але, як показала практика більшості менеджерів - це практично можливо. Теорія функціонально-вартісного аналізу визнає, що управляти можна тільки тим, що виробляється, а ціни змінюються як наслідок. Переваги ФВА-підходу в тому, що він забезпечує більш широкий діапазон заходів підвищення ефективності бізнесу. При систематичному дослідженні виконуваних функцій, виявляються не тільки фактори, що впливають на підвищення або зниження продуктивності, але також виявляється неправильний розподіл ресурсів. Отже, для зниження витрат, можна більш раціонально розподілити потужності і домогтися більш високої продуктивності, ніж у традиційний спосіб.

У міру зростання накладних витрат з'являються нові технології, і, зрозуміло, розподіляти витрати на основі 5-15% (як у більшості компаній) від всіх сумарних витрат занадто ризиковано. Фактично, помилки можуть досягати декількох сотень відсотків. У функціонально-вартісному аналізі витрати розподіляються відповідно до причинно-наслідкові зв'язки між функціями та об'єктами витрат. Ці зв'язки фіксуються за допомогою джерел витрат. На практиці джерела витрат підрозділяються на кілька рівнів. Наведемо найбільш важливі:

Рівень одиниць (Unity level).

Рівень партій (Batch level).

Рівень продукту (Product level).

Рівень підприємства (Facility level).

Традиційні системи розрахунку витрат більше орієнтовані на організаційну структуру, а не на існуючий процес. Вони не можуть відповісти на питання: "Що

Орієнтація Структурн

потрібно робити?", Так як про процес їм нічого не відомо. Вони володію лише

на

а

інформацією про наявність ресурсів, необхідних для виконання роботи. А

процеси

орієнтація

орієнтований на процеси метод ФСА дає менеджерам можливість найбільш точно

28

к.е.н. Дима Олександр Олексійович,

КНЕУ

провести відповідність між потребами в ресурсах і доступними потужностями, а

 

отже, підвищити продуктивність.

 

 

Рівень одиниць (Unity level). На цьому рівні розглядаються джерела для кожної одиниці продукції, що випускається продукції. Наприклад: людина і верстат, які за одиницю часу випускають виріб. Відповідне робочий час буде вважатися джерелом витрат для рівня одиниць. Це кількісний показник, схожий на базу розподілу витрат, що використовується у традиційних методів обліку.

Рівень партій (Batch level). Ці джерела пов'язані вже не з одиницями, а з партіями, що випускається. Прикладом використання функцій цього рівня може бути планування виробництва, що виконується для кожної партії незалежно від її розміру. Кількісний показник таких джерел - як правило, кількість партій.

Рівень продукту (Product level). Тут мова йде про джерела, що відносяться до випуску окремого виду продукції незалежно від кількості одиниць і партій. Як показник використовується, наприклад, кількість годин, необхідних на розробку продукту. Чим більше цей показник, тим більші витрати розподіляються на даний продукт.

Рівень підприємства (Facility level). Джерела даного рівня не мають прямого відношення до продуктів, це загальні функції, пов'язані з роботою підприємства в цілому. Проте викликані ними витрати розподіляються надалі по продуктах.

29к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Алгоритм

1.Визначається послідовність функцій, необхідних для виробництва товару або послуги.

Спочатку виявляються всі можливі функції. Вони розподіляються за двома групами: що впливають на цінність товару / послуги і не впливають. Далі на цьому етапі проводиться оптимізація послідовності: усуваються або скорочуються кроки, які не впливають на цінність, і скорочуються витрати.

30к.е.н. Дима Олександр Олексійович, КНЕУ

Соседние файлы в папке Tovarnaya_Innovatsyonnaya_Politika