Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МТР.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
51.36 Кб
Скачать

4. Інструменти митного регулювання відносно експорту/імпорту зерна

4.1. Митний тариф країни

Товарообіг між Україною та Республікою Корея за 9 місяців 2012 року збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року в п'ять разів до $215 млн.

Про це 28 листопада йшлося на зустрічі делегації Міністерства аграрної політики та продовольства України на чолі з першим заступником міністра Іваном Бісюком з делегацією Республіки Корея.

"З експортованих цьогоріч Україною 5,5 мільйона тонн пшениці майже 1 мільйон тонн було відправлено до Кореї. 

6. Характеристика системи митного оформлення та митного контролю при переміщенні товару через кордон

При визначенні митно-тарифної політики з огляду на функціональну спрямованість однією із складових є система митного оформлення. При цьому під митним оформленням розуміють сукупність дій, пов'язаних з пропуском в Україну чи за її межі (у тому числі за умов тимчасового ввезення або тимчасового вивезення) товарів, майна та інших предметів, що переміщуються через митний кордон.

Митне оформлення товарів та транспортних засобів є вимогою, виконання якої обов'язкове для реалізації права всіх фізичних та юридичних осіб на ввезення в Корею або (та) вивезення з Кореї товарів, транспортних засобів та особистих речей. Тому всі товари та транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон, підлягають митному оформленню.

Метою митного оформлення є засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон, та оформлення результатів такого контролю, а також статистичного обліку ввезення на митну територію Кореї, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів і транспортних засобів.

Воно здійснюється службовими особами митниці для забезпечення митного контролю та із застосуванням засобів державного регулювання ввезення чи вивезення товарів та інших предметів.

При цьому існує виключне право на проведення митного оформлення тільки посадовим особам митних органів, які діють у межах свої компетенції.

Процедура митного оформлення є суттєвим важелем митно-тарифної, політики, який може стимулювати реалізацію економічних інтересів суб'єктів господарювання у сфері зовнішньоекономічних відносин чи, навпаки, перешкоджати їх реалізації. Ускладнення процедури митного оформлення, збільшення кількості документів при проходженні товарів через митний кордон стає значним протекціоністським бар'єром.

Система митного контролю та митного оформлення є адміністративними заходами, які здійснює держава при регулюванні зовнішньоекономічної діяльності. Ці адміністративні інструменти входять до системи митного управління зовнішньоекономічними зв'язками.

Для отримання або відправлення вантажів за кордон суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності повинен пройти на митниці процедуру акредитації. З цією метою на митницю, що обслуговує район реєстрації підприємства, подаються такі документи:

• облікова картка суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності;

• свідоцтво про державну реєстрацію;

• свідоцтво облстатутправління Мінстатистики про надання підприємству статистичних кодів;

• статут підприємства та його нотаріально завірену копію;

• довідка обслуговуючого банку про відкриття рахунків;

• довідка про декларування валютних цінностей, завірена печатками податкової інспекції та уповноваженого відділення Національного банку.

Комплекс заходів системи митного оформлення можна класифікувати на три групи:

1. Митне оформлення. 

2. Юридичне оформлення результатів митного контролю.

3. Ведення статистичного обліку ввезення на митну територію.

Як уже зазначалось, система митного оформлення зовнішньоекономічних відносин є досить важливим інструментом регулювання даної сфери взаємовідносин. З однієї сторони, запровадження даного регулятивного механізму може стимулювати взаємовідносини у сфері міжнародних економічних зв'язків, з іншої — навпаки, є досить серйозною протекціоністською перешкодою для експортерів чи імпортерів.

В будь-якій країні дії митних органів в ту чи іншу сторону суттєво впливають на ситуацію на кордоні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]