Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори екон 2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
340.48 Кб
Скачать

84 Орг праці на роб місті

Важливим елементом організації праці на підприємстві є вдосконалення планування, організація і обслуговування робочих місць з метою створення на кожному з них необхідних умов для високопродуктивної праці.

Робоче місце – це зона трудової діяльності працівника, або групи працівників, оснащена всім необхідним для успішного здійснення роботи. Водночас це первинна ланка виробничої структури підприємства, яка може функціонувати відносно самостійно.

Організація робочого місця – це система заходів щодо його планування, оснащення засобами і предметами праці, розміщення в певному порядку, обслуговування й атестації.

85,86 Умови праці сутність і значення фактори формув

Умови праці – це сукупність взаємозв’язаних виробничих, санітарно – гігієнічних, естетичних і соціальних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку продуктивних сил суспільства, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини.

Відповідно до рекомендацій МОП визначають такі основні фактори виробничого середовища, що впливають на працездатність людини в процесі виробництва:

  • Фізичне зусилля. Розрізняють: незначне, середнє, сильне і дуже сильне

  • Нервове напруження. Існують такі види напруження: незначне, середнє, підвищене

  • Робоче положення. Розрізняють робоче положення: обмежене, незручне, незручно – стиснене і дуже незручне

  • Монотонність роботи. Вона може бути: незначна, середня, підвищена

  • Температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні. Стадії впливу зазначених факторів поділяються на: незначні, підвищенні або знижені, середні, високі, дуже високі.

  • Забруднення повітря. Ступінь може бути: незначна, середня, підвищена, сильна, дуже сильна

  • Виробничій шум. Розрізняють помірний, підвищений і сильний шум

  • Вібрація, обертання, поштовхи. Є такі рівні значень указаних факторів: підвищені, сильні, дуже сильні

  • Освітленість у робочій зоні. Вона може бути: нормальна, недостатня, осліплююча

На працездатність людини також впливають особистісні фактори: її настрій, ставлення до праці, стан здоров’я та інше.

90 Обєкти нормування праці

Структура виробничої операції в технологічному відношені дає змогу визначити такі об’єкти нормування:

  • Одноперехідна операція в умовах масового і багатосерійного виробництва, коли технологи розробляють попереходну технологію із зазначенням кількості проходів

  • Комплекс переходів, які складають закінчену технологічну операцію, коли технологи розробляють операційну технологію в умовах серійного виробництва

  • Комплекс операцій, які виконуються на одному робочому місці, в умовах малосерійного та індивідуального виробництва, коли технологи розробляють маршрутну або подетальну технологію.

91.Нормування як засіб регламентування трудової діяльності

Нормування праці — це вид діяльності з управління виробни­цтвом, пов'язаний з визначенням необхідних затрат праці та її результатів, контролем за мірою праці.

Нормування праці є важливою ланкою технологічної й організаційної під­готовки виробництва, оперативного управління ним, невід'ємною частиною менеджменту і соціально-трудових відносин. Воно є засобом визначення як міри праці для виконання ті­єї чи іншої конкретної роботи, так і міри винагороди за працю за­лежно від її кількості та якості.

Норми праці є основою системи планування роботи підприєм­ства та його підрозділів, організації оплати праці персоналу, об­ліку затрат на продукцію, управління соціально-трудовими від­носинами ,є основою для визначення пропорцій у роз­витку галузей економіки, складання балансу використання тру­дових ресурсів, визначення виробничих потужностей.

На кожному підприємстві норми праці використовуються під час здійснення планово-організаційних розрахунків, внутріш­ньозаводського й цехового оперативного планування. За їх допо­могою складаються бізнес-плани підприємств, планують­ся обсяги виробництва цехів і дільниць, розраховуються заван­таження устаткування й робочих місць. На основі норм пра­ці встановлюють завдання з підвищення продуктивності праці, визначають потребу в кадрах, розробляють календарно-планові нормативи тощо.

Норми трудових затрат визначають для кож­ної категорії працюючих. Норми праці є складовим елементом організації заробітної плати, оскільки виконання норм є умовою отримання заробітку, відповідного тарифу або окладу, установленого для даного працівника.

Мета нормування праці в ринкових умовах поля­гає в тому, щоб на основі зростання технічної озброєності та удосконалення організації виробництва і праці, поліпшення ЇЇ умов скоротити затрати на випуск продукції, підвищити продуктив­ність, що, у свою чергу, сприятиме розширенню виробництва і зростанню реальних доходів працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]