Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна_економіка_-_задачі.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Модель економічного зростання Харрода-Домара. Задача №1.

За умовами задачі гранична схильність до заощадження дорівнює 15% (), а коефіцієнтk, що позначає частку приросту капіталу у прирості продукту, змінився із 3 до 3,45.

З моделі Харрода-Домара ми маємо, що .Тоді, використовуючи формулу , ми можемо розрахувати зміну економічного зростання за цих умов:

Таким чином, спад темпів економічного зростання становить 0,7%. Сталося це тому, що оскільки гранична схильність до заощадження не змінилася, не змінилося і співвідношення , а значить і самі інвестиції (оскількиY – виробництво в минулому періоді – постійна величина), які фактично є джерелом приросту капіталу, не змінилися. Тоді для того, щоб відбулася зміна частки приросту капіталу в прирості продукту в сторону збільшення, має зменшитися темп приросту продукту. А пропорційно зменшиться і зростання.

Задача №2.

Для вирішення задачі припустимо, що рівність між інвестиціями та заощадженнями вже досягнута. Тоді Звідси .

Отже, рівність між інвестиціями і заощадженнями буде досягнута при випуску .

Задача №3.

Для того, щоб довести умови, при яких досягається рівність між заощадженнями та інвестиціями, необхідно абстрагуватися від держави як суб'єкта процесу заощадження та такого чинника, як вплив з-за кордону. Тоді обсяг випуску за виключенням спожитої продукції дорівнюватиме інвестиційним витратам:.

З іншого боку, та частина доходів, яку домашні господарства не витрачають на споживання, є заощадженням: . Співставивши два останніх рівняння, доходимо формального висновку про рівність заощаджень та інвестицій:.

Але така рівність досягається тоді, коли економіка перебуває у стані рівноваги. Для досягнення такого стану необхідно, щоб фірми, які інвестують, захотіли вкладати стільки коштів, скільки їх заощаджують домогосподарства. Таким чином, припущення, покладене в основу моделі Харрода-Домара, про те, що заощадження є тотожними інвестиціям, має під собою грунт, якщо виходити з того, що економіка тяжіє до рівноваги.

Звідси випливає висновок, що перешкодити досягненню рівності між інвестиціями та заощадженнями можуть фактори, що сприяють дестабілізації економіки, наприклад:

інфляція (або інфляційні очікування), коли обсяги інвестицій скорочуються, а заощадження переходять у валютну форму;

підвищення відсоткової ставки по вкладам до рівня, який перевищує максимально можливу прибутковість інвестицій, або випуск ОВДП з аналогічно високою прибутковістю (тоді гроші переходять у різноманітні фінансові піраміди, а не в реальний сектор);

товарний дефіцит (вимушене заощадження при зменшенні прибутків фірм, і відповідно зменшенні інвестицій) тощо.

Задача №4.

Точка Е з координатами (K;Y) – це точка, в якій досягається рівновага між співвідношеннями капіталу до виробленого продукту (капіталоємність) та відповідного співвідношення їх приростів:

В нашому випадку ми маємо дві функції, що виражають залежність між капіталом (аргумент функції), та виробленим продуктом. Тоді -це одиниця поділена на похідну функції Y(K): .Таким чином наша задача зводиться до відшукання точки, в якій співвідношення дорівнюватиме .

Розглянемо функцію .Її похідна дорівнює . Отже, маємо систему:

, яка має розв'язок при будь-яких K та Y, а значить точка Е – це довільна точка на прямій .

Тепер розглянемо функцію . Її похідна

В даному випадку рівність буде виконуватись лише в точці (0; 0),що є економічно безглуздим, оскільки в цій точці відсутні і капітал і виробництво.

Отже, ми отримали, що точка Е при лінійній залежності – це вся пряма Y, а при нелінійній її не існує.

Модель Харрода-Домара передбачає лише лінійну залежність, якої в житті майже не існує. Тому за точку Е приймається точка перетину графіків лінійної (ідеальної) і нелінійної (реальної) залежності для одних і тих самих даних. В нашому прикладі ця точка визначиться системою:

Таким чином, точка Е – це точка з координатами (1,414; 0,7).