Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВЕ- шпори2007.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
726.53 Кб
Скачать

85. Труднощі та перепони в процесі спілкування у викладацькій діяльності.

Спілкування сучасної людини базується не тільки на уміннях, що відносяться до рольового репертуару та комунікатив­ної компетентності особистості, але і на уміннях налагоджувати контакти, у тому числі й поза рамками ділових інтересів.

Розмежу­вання понять перепони та труднощі є в якійсь мірі штучним і служить для внесення термінологічної ясності, поділу мовлення на практичне та наукове.

Перепони та труднощі поєднує те, що усі вони вини­кають ненавмисно, протікають зовні безконфліктно і супрово­джуються внутрішнім напруженням, незадоволеністю у спілку­ванні, негативними емоціями. Розрізняються вони за важкістю протікання та психологічними наслідками, за ступенем незадово­леності спілкуванням і участю в ньому обох партнерів, за можли­востями й способами їхнього усунення. У труднощах спілкування варто виділити суто психологічний та комунікативний аспекти. Психологічний аспект різноманітних труднощів і перешкод у спілкуванні пов'язаний з особистісним фактором, мотиваційно-змістовною стороною спілкування і міс­тить, з одного боку, відчуженість і аутичність, а з іншого боку, надмірність, беззмістовність спілкування.

До основних перепонів, які виникають в процесі викладання належать: розпитування та допитування, інтерпретація, аналіз, постанова діагнозу; ярлики висміювання, намагання присоромити; критика, висловлювання незгоди, звинувачення; зауваження, моралізування, команди, розпорядження, накази; відволікання уваги від обговорення проблеми.

86. Поняття про бар’єри взаєморозуміння. Причини їх виникнення.

кому­нікативний бар'єр — це абсолютна чи відносна перешкода ефективному спілкуванню, суб'єктивно пережита чи реально на­явна у ситуаціях спілкування, причинами якої є мотиваційно-операційні, індивідуально-психологічні, соціально-психологічні особливості тих, що спілкуються. Комунікативні бар'єри з'являються під впливом зовнішніх факторів з боку об'єкта чи ситуації взаємодії. Спілкування може йти «різними мовами» через різницю культурно зумовлених норм спілкування у взаємодії представників різних культур, на­цій (особливо коли існують стійкі упередження, настановлення, стереотипи) або внаслідок великої різниці у віці, коли кожен співрозмовник є носієм культури, цінностей, ідеалів, норм свого покоління. Можуть впливати і такі фактори, як відсутність зворо­тного зв'язку в контакті, помилки в розумінні змісту, неприйнят­тя до уваги підтексту і т. ін. Разом з тим було б хибно відкидати і наявність реальної склад­ності та суперечливості людського спілкування, що стають особ­ливо очевидними в умовах сучасної науково-технічної революції. Серед основних компонентів, з яких складаються протиріччя людського спілкування, варто назвати такі, як унікальність і не­повторність особистості як суб'єкта спілкування, внутрішню склад­ність, багатоструктурність і розчленованість її життєвого досвіду. У числі інших джерел виникнення психологічного бар'єра в процесі спілкування — труднощі взаєморозуміння, пов'язані з подоланням психологічної герметичності особистості і дешифру­вання людської індивідуальності.