Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0_основы ОТ / r1vstup.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
903.68 Кб
Скачать

1.6.4. Звітність підприємств I організацій про стан охорони праці

Державним Комітетом України по нагляду за охороною праці розроблено та узгоджено з міністерствами статис­тики, праці i охорони здоров'я i затверджено наказом від 31 березня 1994 р. № 27 "Єдину державну систему показників обліку умов i безпеки праці". Система показників налічує 6 розділів:

1. Стан умов праці;

2. Стан безпеки праці;

3. Пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці;

4. Суми відрахувань за шкідливі умови праці;

5. Забезпеченість засобами індивідуального захисту;

6. Санітарно-побутове забезпечення.

Згідно з цим наказом міністерства, Державні комітети України, концерни, корпорації, інші об'єднання підприємств, що створені за галузевим принципом, а також обласні адмiнicтрaції, Рада Міністрів Республіки Крим, Київська та Севастопольська міські держадміністрації повинні до 1 берез­ня наступного за звітним року подати в Держнаглядохоронпраці звіт за узагальненою "єдиною державною системою показників обліку умов i безпеки праці".

Bci підприємства i організації незалежно від форми власності i підлеглості звітують про стан i умови праці за минулий календарний piк (на 31 січня наступного року) по двох формах звітності:

1) Форма № 1-ПВ "Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах за __ рік". Ця форма надсилається обласному (районному, міському) органу державної статистики за його вказівкою; своїй вищій організації (при її відсутності — обласній, міській, районній держадміністрації); територіальному управлінню Держнаглядохоронпраці (за його вказівкою). Ця форма містить тільки два розділи: "Стан умов праці" та "Пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах".

2) Форма № 1-УБ (відомча) "Звіт про стан умов та безпеки праці за ____ рік". Вона надсилається за тією самою адpecoю, що і форма № 1-ПВ, за винятком обласного чи районного органу державної влади. Замість цієї адреси вона надсилається на адресу районної або міської санітарно-епідеміологічної служби (за її вказівкою). Форма містить чотири розділи: “Стан умов i безпеки пpaцi"; "Забезпечення засобами індивідуального захисту"; "Санітарно-побутове забезпечення"; "Суми відрахувань за шкідливі умови праці”.

Показники Єдиної державної системи використовуються при вивченні стану умов праці i безпеки праці; опрацювання комплексних заходів досягнення встановлених нормативів і підвищення існуючого рівня охорони праці.

Єдина державна система не містить показників травматизму, профзахворювань та медичних оглядів, бо вони викладені, в інших документах.

Дані про нещасні випадки та їх матеріальні наслідки наводяться у державній статистичній звітності за формою № 7 ТНВ (Звіт про травматизм на виробництві та його матеріальні наслідки).

Дані про причини тимчасової непрацездатності наводяться у державній статистичній звітності за формою № 23 ТН (Звіт про причини тимчасової непрацездатності).

    

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ТА КОНТРОЛЮ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ

Вступ

1. Дайте визначення термінів "виробниче середовище", "умови праці", "безпека праці", "охорона праці" та інших, пов'язаних з ними

2. Дайте класифікацію небезпечних та шкідливих виробничих факторів, наведіть їх приклади

3. Наведіть основні етапи історії розвитку охорони праці в світі

4. Наведіть основні етапи історії розвитку охорони праці в Україні

5. Охарактеризуйте сучасний стан охорони прані в Україні

6. В чому полягає мета вивчення охорони праці у вищих закладах освіти?

7. В чому полягає неперервність та комплексність вивчення охорони праці?

Соседние файлы в папке 0_основы ОТ